Щоб і тіло, і душа випромінювали силу: як подолати стрес за допомогою фізкультури

20.12.2016
Щоб і тіло, і душа випромінювали силу: як подолати стрес за допомогою фізкультури

Душ Шарко — один із надійних засобів профілактики нервових недуг і депресії. (Фото з сайта DivoMix.com.)

Коли життя стає немилим...

Щодня ми отримуємо таку кількість інформації звідусіль, яку повинні адекватно осмислити. А резервів на таку адекватність вистачає не всім. Тим паче що більшість інформації має негативний характер. Ми живемо в шаленому ритмі, дізнаємося про безліч подій, вирішуємо багато справ і весь час поспішаємо. Отож маємо щоденне фізичне й емоційне виснаження, живемо в хронічному стресі. 
 
Часто людина, нарікаючи на поганий настрій, каже: «У мене депресія». Однак це не зовсім так. Поганий настрій минає, а депресивний стан має «звичку» лише поглиблюватися. Для депресії характерне зниження цікавості до життя, порушення сну, що переходить у безсоння.

Тоді докучають нав’язливі негативні думки. Людина стає безініціативною, не цікавиться собою, рідними, роботою. У деяких навіть з’являються думки про самогубство. І це — одна з найбільших загроз недуги. Тому депресія, яку не лікують, здатна приводити до негативних наслідків: людина втрачає роботу, друзів. Розпадаються родини.
 
Якщо знижений настрій тримається кілька днів поспіль, світ став немилим, з’являються думки про те, що не варто жити, — поспішіть до лікаря. Що раніше поставити діагноз і назначати лікування, то швидше людина повернеться до звичного ритму життя. Депресія — психічне захворювання, яке легко піддається лікуванню.
 
Найчастіше від депресії страждають підлітки (в період перебудови організму, першої закоханості), люди середнього віку — 35-45 років, які переживають вікову кризу, літні люди, жінки в період клімаксу. Зазвичай депресія «чіпляється» до безхарактерних, людей з нестійким емоційним станом, інтровертів (тих, хто заглиблений у себе), представників творчих професій. Зрештою, її може викликати будь-яка хвороба чи травма.

Підводний душ для... заспокоєння душ

Як попередити цей загрозливий для здоров’я стан і як вийти з нього, якщо не поталанило уникнути підступної пастки? Самими пігулками проблему не вирішиш. Зазвичай депресію лікують iз допомогою психотерапії, соціальної та арт-терапії. Але найголовніше — готовність хворого боротися з недугою.
 
«Важливо, щоб людина сама хотіла бути здоровою, намагалася шукати вихід із ситуації, — переконаний головний лікар Київської міської фізіотерапевтичної поліклініки, що в центрі столиці, Ігор Ковальчук. — Один із важливих методів профілактики — фізіотерапія, яка має у своєму арсеналі чимало засобів, здатних зміцнити фізичне тіло. Відтак — урівноважити психічний стан, адже в організмі всі органи і системи взаємопов’язані». 
 
Аби не допустити прикрих станів, пов’язаних із психічними чи нервовими порушеннями організму, Ігор Семенович радить зосередитися на лікувальній фізкультурі. Різні оздоровчі вправи можуть порекомендувати фахівці тим, хто дбає про профілактику недуг, і тим, хто вже потребує невідкладного лікування проблеми. Голов­не правило — комплекс вправ, який порекомендує лікар, слід виконувати регулярно.
 
«А водні процедури — взагалі незамінна частина фізіотерапії, — наголошує фахівець. — Тим, хто потерпає від депресії чи нервового виснаження, я порадив би пройти курси лікувальних ванн чи спеціального душу: циркулярного, підводного душу-масажу, душу Шарко. 
 
Хочу звернути увагу, що душ Шарко стимулює голов­ний і спинний мозок, покращує загальний стан і тонус шкіри, тренує нервові рецептори. Якщо його застосовувати регулярно або принаймні оздоровчими курсами (10-15 сеансів), то нервова система помітно зміцнюється, а також оздоровлюється серцево-судинна система, покращується імунітет. Організм загартовується, зникає напруга м’язів хребта.
Так само ефективний циркулярний душ — при захворюваннях і розладах центральної нервової системи, при перенапруженні, дратівливості, хронічному недосипанні. З його допомогою людина підвищить загальний тонус та емоційну активність».
 
Пацієнти, пройшовши курс підводного душу-масажу, стверджують: позитивні результати дуже помітні. Адже вода, що масажує тіло, має здатність покращувати обмін речовин, сприяє зниженню ваги, підвищує кровообіг шкіри та організму в цілому, зміцнює тонус м’язів. Активізується робота лімфатичної та венозної систем. Зникає больовий синдром і відчуття важкості в ногах, фізичне та розумове напруження.
 
Угамувати нервове виснаження допомагають перлинні ванни — ідеальний засіб для загального оздоровлення і зміцнення захисних функцій організму. Вони, за словами лікаря Ігоря Ковальчука, допомагають знімати стрес, тонізують життєво важливі органи.

«Під час перлинних ванн шкіра збагачується киснем, стимулюється тканинне дихання, знімаються больові відчуття й ревматичні синдроми, покращується кровообіг, активізуються і нормалізуються метаболічні процеси, — пояснює фахівець. — Ванни справляють незамінний помічний ефект при нервових перевантаженнях, стресових ситуаціях, малорухливому способі життя, знімають спастичні явища внутрішніх органів, нормалізують обмін речовин, покращують стан шкіри, знижують рівень тривожності, покращують сон, відновлюють показники артеріального тиску».
 
Так само добрим методом профілактики небезпечних психічних станів і нервових виснажень має вихрова ванна — масаж, який здійснюють під водою водяними струменями і вихорами. Такі процедури покращують кровообіг у судинах кінцівок, сприяють кращому живленню всіх органів киснем, заспокоюють і знімають перенапруження.