Буковинська фрашка

13.12.2016
Буковинська фрашка

Буковинці показали киянам й історію кохання Ференца Ліста, що зародилося в Україні, — виставу «Маестро і Кароліна». (Фото з сайта театру.)

Два дні кияни й гості столиці аплодували акторам Чернівецького академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської. На сцені Національного академічного театру російської драми імені Лесі Українки вони представили одразу дві оригінальні постановки і прем’єри 2016 року — комедію «Запечатаний двірник» буковинського класика Юрія Федьковича та «Маестро і Кароліна» — виставу про угорського композитора-генія Ференца Ліста.
— Фрашка (комедія) «Запечатаний двірник» Юрія Федьковича — це своєрідна візитна картка буковинського гумору, — пояснив режисер-постановник, заслужений діяч мистецтв України Мирослав Гринишин. — П’єса написана ще наприкінці XIX століття, але не втрачає актуальності й сьогодні. Вистава вперше була поставлена на чернівецькій сцені ще у 80-х роках, мала неабиякий успіх. Нинішня постановка уже має кілька нагород театральних фестивалів.
«Запечатаний двірник» у постановці режисера Мирослава Гринишина — це гостросатирична, соціально-побутова, блискуча комедія, в якій представлено буковинське село ХІХ ст. Дійство відбувається в жанрі народної музичної комедії, супроводжується чарівними буковинськими піснями — сумними й веселими, жартівливими та ліричними, коломийками, жанровими танцями. Незмінна у виставі тільки мова буковинського солов’я Юрія Федьковича. Ще Павло Загребельний свого часу написав: «Я знав, що Федькович уміє плакати, але, що він уміє так сміятися — то для мене справді відкриття!». Свої відкриття зробили і кияни. Неймовірна гра акторів підтримувалася шквалом оплесків.
Наступна вистава, яку представили чернівчани, — славнозвісна історія кохання Ференца Ліста, що зародилося в Україні. 
«Маестро і Кароліна» — робота від майстра оригінальних вистав, зокрема, режисера «Солодкої Дарусі» — народної артистки України Людмили Скрипки.
— Це перша театральна постановка про легендарне кохання геніального угорського композитора Ференца Ліста і княгині Кароліни Сайн-Вітгенштейн, що зародилося в Україні і надихнуло маестро на створення справжніх шедеврів, — розповідає Людмила Скрипка. Ми перегорнули багато літератури, біографічних і документальних матеріалів, щоб створити виставу.
Один із найвідоміших творів Ференца Ліста — «Угорська рапсодія №2» (із серії 19 угорських рапсодій) — написаний в Україні.
Кароліна познайомила маестро з українськими народними піснями, а він присвятив їй свої кращі симфонічні поеми.
Постать композитора оповита легендами і суперечливими фактами. Кажуть, що на концерт Ференца Ліста у Києві 1847 року Кароліна викупила майже всі квитки. На виставу «Маестро і Кароліна» в Києві були викуплені також усі квитки. До слова, виставу переглянув Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень.
— Чудове втілення, прекрасна гра акторів, — поділився посол враженнями. 
Блискуче виконали головні ролі актори Григорій Руденко-Краєвський та Сніжана Винарчук. У виставі прозвучали оригінальні твори Ференца Ліста, знамениті композиції маестро, а також українські народні пісні.