Запалили свічу: збірку праць Джеймса Мейса видали за державний кошт

25.11.2016
Запалили свічу: збірку праць Джеймса Мейса видали за державний кошт

Щороку українці вшановують пам’ять жерт Голодомору. (Архівне фото з сайта fotofact.net.)

Нещодавно вийшов друком збірник: Джеймс Мейс «Україна: матеріалізація привидів», його було видано за державною програмою «Українська книга».

У вагомому  збірнику, упорядкованому дружиною-однодумцем історика Наталією Дзюбенко-Мейс, — статті дослідника про історію України ХХ століття у контексті світової. 
 
Книжку спочатку презентували у Чернігові, у залі, де чотирнадцять років тому виступав Джеймс Мейс. Потім — у Києві, у Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору».
 
Джеймс Мейс був членом Комісії Конгресу США з вивчення Голоду 1932—1933-го, результатом роботи якої став тритомник свідчень.

Він написав звіт Комісії, який був затвер­джений Конгресом, а отже, став не лише науковим, а й політичним документом, де вперше на ґрунтовній науковій базі Голодомор було визнано геноцидом і визначено його механізми.

У 1993 році Джеймс Мейс переїхав до України, працював у Києво-Могилянській академії, газеті «День», займався політологією і дослідженням Голодомору. Не стало Джеймса Мейса у 2004 році. 
 
Завдяки американському дослідникові Голодомору Джеймсу Мейсу про  злочин тоталітарного режиму проти українського народу дізнався світ. І хоча наразі американський уряд не визнав Голодомор геноцидом, цей процес, хай повільно, все-таки йде.

Можливо, до 85-ї річниці Голодомору, 2018 року, науковцям, політикам і громадськості вдасться переконати ООН визнати його фактом геноциду українського народу.

Україні вже є з чим іти в Організацію Об’єднаних Націй, адже за 25 років досліджень видано 20 тисяч назв публікацій про Голодомор.

Євреї, за словами доктора історичних наук Станіслава Кульчицького, теж досить довго йшли до визнання Голокосту геноцидом єврейського народу, бо це зав­жди довга історія.
 
До речі, Станіслав  Кульчицький у своєму виступі на презентації книги «Україна. Матеріалізація привидів» у Києві зауважив, що саме концепція постгеноцидного суспільства, яку досліджував Джеймс Мейс, пояснює ментальність сучасного українського населення, яке досі голосує за гречку й гроші. 
 
Доктор історичних наук Василь Марочко, голова Асоціації дослідників Голодомору, зауважив, що наразі завершено роботу над створенням Енциклопедії Голодомору. Вона налічує більше 900 статей,  одна з них — про Джеймса Мейса.
 
У День жертв пам’ятi голодоморiв — четверту суботу листопада, цього року це 26-те число, о 16-й годинi українцi запалюють свiчки пам’ятi. Цю традицiю започаткував Джеймс Мейс.