Трамп - тарарам: світ здивований і розгублений через 45-го президента США

10.11.2016
Трамп - тарарам: світ здивований і розгублений через 45-го президента США

Дональд Трамп — новий господар Білого дому.

Кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп переміг на президентських виборах у США.

Станом на ранок середи він уже отримав голоси 279  виборників при 270 мінімально необхідних для обрання, повідомив телеканал CNN.

Кандидатка від Демократичної партії визнала свою поразку і привітала суперника з перемогою.

В активі пані Клінтон лише 218 голосів виборників.

Інші провідні американські агенції новин «Блумберг» та «Ассошiейтед пресс» також уже назвали Дональда Трампа 45-м президентом США.

Численні прогнози та опитування, які свідчили про перемогу Хілларі Клінтон, виявилися марними.

Кандидат від республіканців зміг перемогти у ключових штатах, таких як Флорида, Огайо, Пенсильванія і Північна Кароліна, які вважалися «клінтонівськими». Американська аналітика зазнала провалу.

Дональд Трамп уже виступив перед своїми прибічниками в Нью-Йорку. Він подякував за підтримку своїй родині та колишньому меру Нью-Йорка Рудольфу Джуліані. Також усім, хто підтримав його на виборах, і своїй суперниці Хілларі Клінтон.

Загалом, перша промова Трампа як переможця виборів була витримана у примирливому, батьківському тоні.

«Настав час для Америки залікувати рани розбрату. Настав час нам, демократам і республіканцям, об’єднатися. Я обіцяю, що буду президентом для всіх американців», — наголосив пан Трамп та пообіцяв «не розчаровувати».

Реакція ринків

Світові ринки похитнулися на тлі новин про результати виборів у США. Курс долара впав. Уолл-стріт не любить різких змін, а гроші люблять тишу.
 
Аналітики Уолл-стріт вважають, що Дональд Трамп, незважаючи на своє бізнес-минуле, дуже далекий від фінансового сектору США. Уолл-стріт не сприймає Трампа.
 
Представник фінансової установи «Голдман Сакс» передбачив: «Індекс 500 найбільших американських компаній до кінця року у випадку перемоги Дональда Трампа може впасти в межах 5-10%».
 
Попри це, Трамп пообіцяв, що за його президентства США подвоять темпи економічного зростання та матимуть «найсильнішу економіку», і що власний досвід у бізнесі він використає для того, аби допомогти країні. Він пообіцяв оновити інфраструктуру в США і вирішити проблему безробіття.
 
Також республіканець звернувся до світового співтовариства, пообіцявши чесно вести справи з кожною країною.

Поразка Клінтон — поразка Обами

А світ і надалі не може повірити, що переміг Трамп. Не можуть повірити і демократи США, бо для президента Барака Обами це ще більша поразка, ніж для Хілларі Клінтон.
 
Багато його досягнень за останні вісім років перебування у Білому домі, в першу чергу програма обов’язкового медичного страхування, тепер опинилися під загрозою.
 
Трамп зруйнує збудоване Обамою. Дуже успішне, історичне президентство Барака Обами закінчується на мінорній ноті. 
 
Перебудовувати найпотужнішу країну світу буде людина, яка ніколи не перебувала на державних посадах, яка не мала справ iз військом. І яка отримує майже необмежену владу без противаг.
 
Адже одночасно з президентськими виборами переобиралася частина Конгресу. І на цих ви­борах також перемогли республіканці. Їхня партія буде мати більшість і в Конгресі, і в Сенаті.
 
Упродовж шести з восьми років свого перебування на посаді президента США демократ Барак Обама не мав можливості комфортно реалізовувати свою політику, оскільки Республіканська партія в цей час контролювала одну або обидві палати американського Конгресу.
 
Окремою проблемою може стати ломка встановлених міжнародних відносин. У згаданій вчорашній промові Трамп подякував військовим, які працювали на нього під час виборчої кампанії.
 
І першим назвав прізвище ветерана розвідки Майкла Флінна. Пару тижнів тому в інтернеті поширилося повідомлення, що влітку Флінн зустрічався з Володимиром Путіним.

Трамп і Україна

США є чи не головним союзником України як на зовнішньополітичній арені, так і у реформуванні всередині країни, у боротьбі з корупцією, зазначає у своєму коментарі BBC. На американську допомогу розраховує й українська армія, яка тільки починає реформування за стандартами НАТО.
 
Експерти вважають, що Україна залишиться важливим напрямком в американській політиці, але дуже багато залежить від того, хто буде стояти поряд із новим президентом, і чи не залишиться в істеблішменті представників попередньої адміністрації.
 
На думку політолога Віктора Небоженка, Україна все одно залишиться у пріоритеті політики Сполучених Штатів. Персона президента не настільки важлива, вважає експерт.
 
Небоженко сказав у розмові з BBC: «Хто би не переміг, Клінтон або Трамп, змін у політиці США щодо України не буде. Справа не в персоналіях, а в тому, що Росія залишається головним фактором міжнародної дестабілізації. А Україна воює з нею і тому залишається одним iз головних форпостів європейської безпеки. Хто б не став президентом, йому доведеться працювати над цим». 
 
За словами американського військового експерта доктора Філіпа Карбера, який неодноразово приїжджав і продовжує приїжджати в Україну, дуже важливою є роль виборів у Конгрес — те, що республіканці зберегли більшість в обох палатах, є корисним для України.
 
Щодо кандидатів, то все може змінитися, говорить експерт, треба дивитися на те, хто очолить такі відомства, як міністерство оборони і державний департамент. Про це він заявив у коментарі «Радіо «Свобода».
 
«Трамп робив заяви стосовно України, говорив, що треба припинити їй допомагати і домовлятися з Путіним. Невідомо, чи говорив він усерйоз, але люди зрозуміли саме так. Серед його оточення є прихильники допомоги України, які сподіваються, що зможуть вплинути на ситуацію. Я думаю, що Трамп не є ідіотом, і коли отримає від розвідки повну інформацію про Путіна, то зрозуміє, що той є джерелом нестабільності», — додав Філіп Карбер.
 
Утім головне, що змінилося, — це відношення самих американських військових, говорить експерт. Вони більше не сприймають Росію як стратегічного партнера і розуміють, чому важливо підтримувати Україну.
 
Український посол у США Валерій Чалий заявив, що Україна має гарні шанси на підтримку американського конгресу за умови перемоги Дональда Трампа. Про це дипломат заявив у коментарі каналу News One у середу зранку.
 
«У нас дуже багато питань, які треба розглянути для України в Конгресі. Радий повідомити, що ми вже знаємо... всі ті конгресмени і сенатори — і республіканці, і демократи, — які чітко висловлювалися на підтримку України, вони зараз перемагають у своїх округах», — зазначив пан Чалий. За таких умов Київ має гарні шанси на позитивне голосування в Конгресі законів на підтримку України.
 
«У разі приходу Трампа процеси підуть швидше. Я оптимістично дивлюсь на ситуацію, тому що адміністрація, яка відходить від поточної роботи, дивиться на дещо інші пріоритети, а нові політики, які приходять, дивляться на перспективу», — пояснив український посол.