Знайомство через мистецтво: українське кіно викликало неабиякий інтерес в Угорщині

10.11.2016
Знайомство через мистецтво: українське кіно викликало неабиякий інтерес в Угорщині

Меценат Ігор Янковський відкриває Дні українського кіно у Будапешті.

Нещодавно в Будапешті відбулася церемонія відкриття Днів українського кіно в Будапешті, присвячена 25-й річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною та Угорщиною.
 
На великій сцені урочисту подію представили Ігор Янковський, засновник Благодійного фонду та громадської організації «Ініціатива заради майбутнього», голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко, посол України в Угорщині Любов Непоп, а також Тарас Ткаченко, режисер фільму-відкриття «Гніздо горлиці».
 
Найбільший кінотеатр Угорщини Urania National Film Theatre зібрав нечувано багато гостей — більш як 500 глядачів.
 
Більшість iз них була не нашими співвітчизниками, а угорцями, бо організатори потурбувалися про угорські субтитри.
 
Протягом перегляду жоден гість не покинув свого місця. Навпаки — кілька сотень кіноманів із зацікавленістю залишились на сесію запитань-відповідей режисеру та голові Держкіно Пилипу Іллєнку.
 
«Сьогоднішня подія ще раз довела, що Україні є чим пишатись. Я дуже радий, що на український фільм прийшло стільки угорської публіки. Це і є наша мета — зробити так, щоб про Україну дізнавались не тільки з політичних новин про війну, боротьбу з корупцією тощо, а й через культуру, мистецтво, досягнення наших талановитих людей. Тому ми і надалі будемо знайомити світ iз нашою країною шляхом культурної дипломатії», — зауважив Ігор Янковський.
 
Кожен режисер протягом тижня представлятиме свою кінострічку, це — українські фільми, створені за останній рік. Серед них: «Гніздо горлиці» (реж. Тарас Ткаченко); «Тепер я буду любити тебе» (реж. Роман Ширман); «Моя бабуся Фані Каплан» (реж. Олена Дем’яненко); «Українські шерифи» (реж. Роман Бондарчук), документальна стрічка, котра висувалася від України на нагороду «Оскар».
 
Відреставрований кіношедевр Юрія Іллєнка «Білий птах з чорною ознакою» представить Пилип Іллєнко.
 
У неформальній обстановці режисери та гості кінопоказу мали змогу поспілкуватися на тему подальшого розвитку вітчизняної кіноіндустрії, а також реалізації перспективи співробітництва українських режисерів та продюсерів з європейськими колегами.
 
Меценат Ігор Янковський за останні роки розширив свою програму підтримки молодого українського кіно.
 
Завдяки йому проводять урочисті українські прийоми на міжнародних кінофестивалях — у Каннi, Берліні, Карлових Варах. У листопаді планують участь у міжнародному Талліннському кінофестивалі «Темні ночі».
 
Громадська організація «Ініціатива заради майбутнього» надає молодим кінематографістам гранти для поїздки та участі в міжнародних кінофестивалях.