У Миколаєві знайшли кістку гігантського мамонта віком понад 10 тисяч років

18.10.2016
У Миколаєві знайшли кістку гігантського мамонта віком понад 10 тисяч років

Журналіст із Миколаєва Олександр Сайковський опублікував на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» фото з кісткою мамонта.

Унікальний екземпляр випадково помітила жінка-сторож, коли обходила, як зазвичай, територію гаражного кооперативу, який розташований за сто метрiв від річки Південний Буг.
 
Швидше за все, аномально великий обсяг дощів підмив ґрунт i викинув на поверхню те, що ховалося від людського ока багато років. Лопатку дорослого звіра, яка в діаметрі перевищує один метр, планують передати до місцевого музею або ж виставити на аукціоні.
 
— Коли я помітила цю велику кістку, то не відразу зрозуміла, кому вона належала, бо бачила таке вперше в житті, — розповіла сторож Людмила Островська. — Я покликала на допомогу свого начальника, і вже через годину робітникам удалося витягти важкий та непошкоджений шматок скелета мамонта на поверхню землі.
 
Важкий «подарунок природи» відвезли на експертизу до співробітників місцевого краєзнавчого музею. Голов­ний хранитель Юлія Редько зазначила, що фрагмент скелета мамонта, який кілька тисяч років тому жив на території, де нині розташоване місто Миколаїв, належав дорослому звірові і дуже добре зберігся.
 
А ось підприємець Євген Воробйов, який брав участь у розкопках, упевнений, що кістку мамонта таких значних розмірів можна швидко продати на аукціоні та витратити виручені гроші на благодійність.
 
Зазначимо, що інформація про сенсаційну знахідку у Миколаєві швидко стала топ-новиною в соціальних мережах. Один із городян навіть пожартував, що Миколаїв тепер можна визнати «батьківщиною українських мамонтів».
 
Жарти жартами, але, за словами археологів, перші мешканці на території сучасної України з’явилися ще 100 тисяч років тому. Так, палеон­толог та експерт з оцінки скам’янілостей Дмитро Пилипенко розповів, що у доісторичні часи на території нинішнього півдня України дійсно жили травоїдні мамонти, хижі шаблезубі кішки та морські ящірки з красивою назвою «мозазаври».
 
А ось кам’яне вугілля, пласти якого ще й досі розробляють на сході нашої країни, залишилися нам у спадок від так званого карбонового (кам’яновугільного) періоду.