Поезія має лунати голосно. За що Бобу Ділану першому серед авторів пісень дали Нобелівську премію

18.10.2016
Поезія має лунати голосно. За що Бобу Ділану першому серед авторів пісень дали Нобелівську премію

Бабуся та дідусь Боба Ділана жили в Одесі.

Оголошення останнього лауреата цьогорічних Нобелівських нагород — премії з літератури — неабияк здивувало і потішило водночас. Адже переможцем у цій категорії названо 75-річного американського рок-барда Боба Ділана.
 
Ймовірно, що такий сенсаційний вибір лауреата дався Нобелівському комітету нелегко, тому й оголошення прізвища переможця відбулося на тиждень пізніше, у порівнянні з минулими роками.
 
Вибір представника рок-музики був сприйнятий з ентузіазмом шанувальниками цього жанру, і зі скепсисом, іронією та заздрістю — представниками літературного середовища. Присвоєння премії також демонструє справжню зміну в підходах до нагороди.
 
За 112 років Нобеля не вигравав жоден автор пісень. Автор балад і актор став також першим американцем-чоловіком, який отримав цю нагороду після романістки Тоні Моррісон у 1993 році.
 
У надзвичайно короткому прес-релізі Нобелівського комітету (всього у два рядки) йдеться, що співак та поет Боб Ділан відзначений «за створення нових поетичних виразів в американській пісенній традиції».
 
Серед найвідоміших його пісень — Blowin’ in the Wind («Розвіяне вітром») та The Times They are A-Changin («Часи, вони змінюються»). У західному світі вони знані як антивоєнні гімни. Їх також часто беруть на озброєння різноманітні рухи за громадянські права.
 
Сара Даніус, постійний секретар Шведської академії, сказала, що Ділана вибрали, бо він є «великим поетом англомовної традиції». «Ось уже 54 роки він заново винаходить себе, постійно створюючи нові ідентичності», — розповіла вона журналістам у Стокгольмі. 
 
Боб Ділан (справжнє ім’я Роберт Аллен Циммерман) народився 24 травня 1941 року у штаті Міннесота (США). Його дідусь та бабуся, Зігман та Анна Циммермани, виїхали до США з Одеси у зв’язку з єврейськими погромами 1905 року. У своїй кар’єрі Роберт користувався різними псевдонімами, але найвідомішим став Боб Ділан. Своє псевдо Боб Ділан позичив у поета Ділана Томаса.
 
Митець почав писати в традиції народної музики. Його ранні пісні з альбому The Freewheelin’ Bob Dylan (1963) і «Часи, вони змінюються» (1964) асоціювалися з громадським рухом США за права людини й антивоєнним рухом.
 
Він став речником соціальних змін у США 60-х років ХХ століття. З 1965 р. він працює в індивідуальному рок-стилі (альбом Highway 61 Revisited (1965) і наступні).
 
Його перехід від акустичної фолк-музики до електричного рок-стилю частина публіки сприйняла як зраду первинних ідеалів. У доробку живої рок-легенди — 32 студійнi, 9 концертних та 15 збірних альбомів. Музикант продав понад 100 мільйонів платівок.
 
Великим вокалістом Боба Ділана назвати важко. Але гугнявий вокал став його візитною карткою у молоді роки. З роками голос старого єврея змужнів, але набрав скрипу незмазаного колеса. Та, як і раніше, він залишився гугнявим. Але тепер це більше пасує його харизмі. Тут справа не в голосі, а в експресії та текстах пісень, які складає та виконує легенда американської музики. 
 
Боб Ділан є надзвичайно працьовитим артистом, живе, по суті, на валізах, влаштовує собі лише один вихідний на рік — на день свого народження. Щороку він дає близько ста концертів, а його «турне без кінця» триває з 1988 року. Звістку про відзначення Нобелівською премією бард теж отримав у день свого концерту в Лас-Вегасі. Окрім своїх турне, нерідко бере участь і в благодійних концертах.
 
1971 року він з’явився на одній сцені з легендарними екс-бітлами Рінго Старром та Джорджем Харрісоном. 40 тисяч глядачів прийшли на концерт у «Медісон-сквер-гарден» у Нью-Йорку. Зібрані кошти пішли на допомогу голодуючим Бангладеш. 
 
Було б применшенням говорити про Ділана лише як про фолк- і рок-співака. Він сам як витвір мистецтва, симбіоз американської культури. І тут варто згадати про його акторський доробок: наприклад, 1973 року він знявся у вестерні «Пет Герретт та Біллі Кід».
 
Були ролі в багатьох інших американських фільмах. Окрім того, Боб Ділан видав шість книжок зі своїми малюнками, його картини виставлялися у відомих галереях.
 
Боб Ділан вже двічі отримував ступінь почесного доктора наук. 2008 року він став лауреатом Пулітцерівської премії за визначний вплив на поп-культуру. 2012-го з рук Барака Обами митець отримав президентську медаль Свободи — найвищу цивільну відзнаку в США. 
 
Співак отримає свою нагороду разом з іншими призерами 10 грудня, в день роковин смерті засновника премії Альфреда Нобеля, який пішов iз життя в 1896 році.