Москва готується до війни?

13.10.2016
Москва готується до війни?

Жахливі наслідки «миротворчої місії» росіян у Сирії.

Посилені авіаудари сирійської та російської авіації по контрольованих повстанцями районах Алеппо у вівторок, 11 жовтня, призвели до загибелі щонайменше 14 осіб, повідомляє інформагенція «Ассошіейтед Пресс» із посиланням на представників повстанців.

Речник рятувальної групи «Білі шоломи» оцінює кількість загиблих у місті у 40 осіб.

Знову бомби на Сирію 

Нагадаємо, російські військово-повітряні сили 11 жовтня відновили регулярні атаки на підконтрольну повстанцям східну частину Алеппо. Бомбардування поновилися після кількох днів відносної тиші на тлі обурення Заходу операціями Москви.

Міжнародна громадськість покладає на Росію часткову відповідальність за гуманітарну кризу в Алеппо, оскільки та сприяла жорсткій блокаді частини міста, яку контролюють пов­станці. Загалом, ці райони перебувають під інтенсивним обстрілом з кінця вересня, коли було зірвано перемир’я, укладене за посередництва США і Росії. За даними правозахисників, у результаті авіаударів постійно масово гинуть цивільні, в тому числі діти.
 
Генсек ООН Пан Кі Мун заявив, що підтримуваний Кремлем режим президента Асада відповідальний за загибель понад 300 тисяч людей. Мільйони змушені були залишити свої домівки і стати біженцями. І ситуація може погіршитися, оскільки Росія має намір створити в сирійському середземноморському портовому місті Тартус  постійну військово-морську базу. Про це повідомив перший заступник міністра оборони Росії Микола Панков. 
 
На цей час пункт матеріально-технічного забезпечення в Тартусі є єдиним опорним пунктом ВМС Росії в Середземному морі. Минулої п’ятниці Держдума ратифікувала російсько-сирійську угоду про безтермінове розміщення російської авіагрупи на території Сирії, яка була підписана у Дамаску в серпні 2015 року.

Йдеться про ще одну авіабазу — Хмеймім у провінції Латакія. За даними «Франс Пресс», через рік після початку воєнної операції, в Сирії дислоковано приблизно 4300 російських військових. І їх чисельність постійно нарощується. Це не враховуючи російських «зелених чоловічків», тобто найманців, які воюють на боці сил Асада.

Для захисту своїх наземних об’єктів Москва також вже розмістила в Сирії зенітно-ракетні комплекси С-300 і С-400.

Запаси на випадок «кризових ситуацій» 

Москва останніми місяцями стрімко нарощує свою присутність в озброєннях та військовому персоналі на західних кордонах, передусім із Польщею та країнами Балтії. Можливо, що йдеться не лише про залякування і шантаж, а щось серйозніше.

Губернатор Санкт-Петербурга Георгій Полтавченко днями підписав цікавий декрет «про гарантування продовольчої безпеки». У цьо­му документі, який розміщений на офіційному сайті міста, також містяться харчові норми для мешканців міста на випадок війни.

Впродовж наступних трьох років влада Петербурга повинна накопичити у «воєнному запасі» щонайменше 69,7 тис. тонн харчів. Місцеві ЗМІ зазначають, що це перший випадок накопичення запасів у Петербурзі на випадок «кризових ситуацій» після закінчення Другої світової війни. 
 
Є й інші ознаки підготовки Росії до війни, передусім створення військових баз за межами Росії. Про Сирію вже згадували. А от інша російська база має з’явитися в Єгипті, в місцевості Сіді Баррані на узбережжі Середземного моря. За інформацією газети «Ізвєстія», база має розпочати діяти 2019 року.

Радянські війська дислокувалися там до 1972 року. Російські представники також обговорюють із владою Єгипту можливості оренди інших військових баз і об’єктів у цій країні.

Більшість закордонних експертів у галузі міжнародної політики та озброєнь розцінюють повернення російських військовослужбовців на бази в ці країни як продовження закордонної політики Кремля, який став на шлях конфронтації з США та країнами НАТО.