Від випадковості – до традиції

11.10.2016
У Києві вiд 7 до 9 жовтня проходив четвертий міжнародний театральний фестиваль JoyFest. Упродовж трьох днів гості свята насолоджувалися безплатним переглядом конкурсних та позаконкурсних вистав театральних колективів з України, Вірменії, Литви та Парагваю. Чого тут тільки не було: і філософські моноперформанси, і добродушні комедії, і детективи, навіть історії про інопланетян. А Єреванський державний театр імені А. Туманяна представив глядачам театр ляльок.
Протягом фестивалю присутнім показали більше десятка вистав. Конкурсні виступи учасників оцінювали відомі українські режисери, актори, викладачі акторської майстерності: Ахмед Есмурзієв, Віта Кривов’яза, Віктор Гріза, Володимир Богатирьов, Інна Гончарова та представниця з Нідерландів — Юке Елберз. 
«Ідея фестивалю виникла п’ять років тому. Це була випадковість, але, як ви знаєте, випадковостей у цьому світі немає. П’ять років тому було організовано театр «Маскам Рад». Після другої нашої прем’єри нас запросили на міжнародний театральний фестиваль до Румунії,  — розповідає керівник театру «Маскам Рад» та член журі проекту Інна Гончарова. — Ми потрапили на фестиваль і зрозуміли, що не можемо існувати тільки як просто театр, треба робити щось більше. Ми подивилися, як це роблять у Європі, яким чином відбувається організація фестивалю і, повернувшись із Румунії в жовтні 2012 року, вирішили, що організуємо свій фестиваль».
У перервах між виставами гості фестивалю брали участь в україномовних та англомовних  майстер-класах з акторської майстерності, могли переглянути різні виставки, зокрема виставку дитячого живопису «Світ очима юного художника», сфотографуватися в кімнатці Гаррі Поттерра, почитати безплатні журнали.