Їм солодке проти волі...

04.10.2016
Їм солодке проти волі...

Зайва вага докучає? Проаналізуйте власний гормональний статус. (Мирослава КРУК)

Найчастіше надмірну вагу медики трактують як наслідок переїдання і недостатньої фізичної активності. Але людський організм — значно складніший механізм, ніж видається на перший погляд, і пояснити все простою схемою не вдасться. Важливо враховувати ще й такий чинник, як гормональний статус. Які гормони  заважають людині схуднути? Які з них впливають на вагу і чи можливо з ними «домовитися»?
 
Адипонектин. Цей гормон віддає організму команду спалювати жир. Він відповідає за вивільнення глюкози в печінці, окислення жирних кислот у м’язах і печінці, засвоєння глюкози м’язами, зменшення запальних процесів. Учені довели: що вищий рівень цього гормона в крові, тим швидше вдається схуднути. Його рівень природним чином знижується, коли людина набирає вагу. Але кожен в змозі сам стимулювати вироблення адипонектину. Для цього необхідно регулярно споживати гарбузове насіння, шпинат і капусту.
 
Грелін. Він також відомий як гормон голоду. Якщо його надто багато, людині важче насититися. Він подає сигнали в мозок, які спонукають людину з’їсти щось солодке і жирне, до того ж у найбільш небезпечний для фігури час — ввечері і вночі. Як свідчать останні дослідження, на рівень греліну  безпосередньо впливає сон: навіть найменше недосипання провокує зростання.

Тому лікарі й радять спати не менше 7-8 годин на добу і не захоплюватися кавою. Адже цей енергетичний ароматний напій також провокує збільшення рівня гормона, що впливає на вагу. Натомість знизити його рівень можна з допомогою білка. Візьміть за правило готувати собі на сніданок омлет або зварені на м’яко яйця. 
 
Лептин. Найкращий «друг» греліна — лептин, або гормон, що відповідає за апетит. Зменшення його рівня в крові провокує переїдання. Для того, аби підняти рівень гормона і без надмірних зусиль схуднути на кілька розмірів, регулярно споживайте продукти, багаті на жирні кислоти омега-3, тобто рибу: найкраще лосось, скумбрію або сардини.
 
Інсулін. Якщо маєте клопіт із зайвою вагою, цілком імовірно, що це наслідок дисбалансу інсуліну, що проявляється підвищенням рівня глюкози в крові. Це не є 100-відсотковою ознакою діабету (не лякайтеся!), але свідчить про те, що організм потребує допомоги у переробці цукру. Інакше він перетвориться на жир. Зарадить ситуації яблучний оцет. Регулярне споживання його перед їжею допоможе тримати рівень цукру в нормі.
Кортизол.

Організм виробляє кортизол у відповідь на стрес. У ситуаціях, коли людині загрожує небезпека, це добре. Однак хронічний стрес, який нині докучає багатьом із нас, негативно позначається не тільки на здоров’ї нервової системи, а й на фігурі. Надмірна кількість кортизолу спонукає людину налягати на солодощі й борошняні вироби, знижує тонус м’язів.

А що менше в організмі м’язів, тим нижчий метаболізм. Окрім того, тривалий стрес провокує депресію — а це точно не сприяє схудненню. Щоб виправити ситуацію, варто обмежити споживання кави і хоча б мінімум часу приділяти фізичній активності. Навіть щоденна півгодинна прогулянка добре впливає на самопочуття і суттєво знижує рівень гормона стресу.
 
Естроген. На запитання: «Які гормони впливають на вагу жінки?» ми найчастіше чуємо у відповідь: «Естроген!». І це справді так, стверджують лікарі. Однак перевищення його рівня не тільки сприяє накопиченню зайвих кілограмів, а й знижує сексуальний потяг, провокує часті мігрені, депресії, ускладнює ПМС (передменструальний синдром) і навіть може спровокувати порушення функції репродуктивної системи.

Аби цей вередливий гормон тримати під контролем, лікарі радять відмовитися від фаст-фуду і дотримуватися збалансованого харчування, в якому обов’язково присутні капуста, шпинат, цитрусові, зелений чай і коричневий рис.
 
Тестостерон. Якщо його рівень надто низький, людина стикається з тими ж симптомами, які виникають, коли зашкалює «жіночий» гормон: апатія, зниження статевого потягу, уповільнений метаболізм. Якщо лікар не призначив спеціального лікування, то тримати гормон у нормі допоможуть продукти, що містять сою, лляну і рапсову олію, авокадо. А також регулярні заняття спортом і повноцінний відпочинок.