У Варшаві зустрілися голови європейських парламентів з-поза меж ЄС

01.09.2016
У Варшаві зустрілися голови європейських  парламентів з-поза меж ЄС

Сейм Польщi.

Голови парламентів Польщі та 12 країн Центральної та Східної Європи з-поза Європейського Союзу зустрілися у вівторок у Варшаві у приміщенні Сейму на конференції «Солідарність і суверенність», повідомляє сайт Польського радіо. Вони дискутували про те, що саме слід змінити в ЄС, аби країни, які не входять до цього об’єднання, могли з ним ефективно співпрацювати.
 
Результатом зустрічі стало створення робочої групи, яка складатиметься з експертів і керівників служб спікерів парламентів, що працюватимуть над підготовкою проекту нових рішень для Євроспільноти.
 
Віце-спікер польського Сейму Ришард Терлецький наголосив, що Європа — це не лише Європейський Союз, а питання безпеки Європи залежать від усіх країн регіону. Він звернув увагу, що після нещодавнього візиту Президента України до Варшави тепер Польщу відвідав Голова Верховної Ради, а разом iз ним — голова турецького парламенту на чолі великої делегації та віце-спікер парламенту Білорусі.
 
На думку Ришарда Терлецького, завдяки цьому такі зустрічі набувають важливості та викликають інтерес у Європі. Саме тому польська сторона хотіла би, щоб вони відбувалися регулярно і досить часто.
 
В ініційованій Польщею зустрічі беруть участь спікери та віце-спікери парламентів Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Боснії та Герцеговини, Чорногорії, Грузії, Македонії, Сербії, Туреччини та України.
 
Спікер Сейму Марек Кухцінський провів дискусію на тему «Відновлення Європейського Союзу і регіональна співпраця у Центральній та Східній Європі». Всі заходи зустрічі, окрім відкриття, проходили за зачиненими дверима.
 
До речi, напередодні у Сеймі вже відбулися розмови радників парламентських спікерів 12 країн. Після цього спікери Сейму і Сенату запросили гостей на урочисте частування у Королівських Лазєнках у Варшаві.

А ТИМ ЧАСОМ

Росія відмовилася від переговорів у «Нормандському форматі», який передбачає участь лідерів України, Росії, Німеччини та Франції, щодо врегулювання конфлікту на Донбасі в рамках саміту «Великої двадцятки» (G20) 4-5 вересня у Китаї.
 
Замість тристоронніх переговорів по Україні за участі лідерів Росії, Німеччини та Франції на саміті G20 заплановані дві двосторонні зустрічі, повідомив помічник російського президента Юрій Ушаков.
 
«Тобто буде проведена окрема зустріч з Олландом 4 вересня і окрема зустріч iз канцлером Німеччини Меркель. Головна тема на обох зустрічах — Україна», — додав помічник президента РФ. Раніше ЗМІ поширили інформацію про те, що на саміті «Великої двадцятки» у Китаї можуть відбутися переговори про ситуацію на Донбасі у форматі Росія—Німечина—Франція без залучення представників України.