У центрі Веймарського трикутника: поблизу Берліна відбулася зустріч глав МЗС Франції, Німеччини та Польщі

30.08.2016
У центрі Веймарського трикутника: поблизу Берліна відбулася зустріч глав МЗС Франції, Німеччини та Польщі

Глави МЗС Веймарського трикутника.

Ситуація в Україні та Брекзит стали головними темами форуму «Веймарський трикутник», що пройшов у неділю у 25-й раз. У замку Еттерсбург поблизу Веймара керівники МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр та Франції Жан-Марк Ейро підсумували роль Веймарського трикутника на міжнародній арені за останні чверть столiття.
 
Учасники зустрічі обговорювали найголовніші питання міграційної політики та безпеки в контексті збройного конфлікту на сході України. Глави МЗС Німеччини, Польщі та Франції у спільній заключній заяві висловили невдоволення реалізацією Мінських домовленостей та закликали і далі докладати зусилля для вирішення конфлікту.
 
У заяві наголошується: «Перед обличчям величезних викликів як Спільнота ми можемо досягти значно більше, ніж як кожна країна окремо». 
 
У замку Еттерсбурґ міністри Веймарського трикутника також згадали про Брекзит, наголосивши, що Велика Британія залишиться важливим європейським партнером. У контексті Брекзиту міністри заявили про намір зміцнити ЄС і підвалини евроінтеграції. 
 
Також Вітольд Ващиковський, Франк-Вальтер Штайнмайєр та Жан-Марк Еро запропонували, аби в майбутньому проводити зустрічі в розширеному складі, у тому числі з главами дипломатичних служб країн Вишеградської четвірки.
 
29 серпня, міністри закордонних справ взяли участь у відкритті в Берліні Конференції послів у рамках Веймарського трикутника. І цього ж дня, після обіду, глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський відбув до Будапешта на зустріч iз керівниками дипломатії Вишеградської групи.
 
Веймарський трикутник був заснований 1991 року у Веймарі як форум для діалогу політичної верхівки Німеччини, Франції та Польщі. Його основними завданнями були стимулювання процесу входження Польщі до ЄС і НАТО, а також розвиток європейської інтеграції.