Олімпіада-2016 в Ріо: змагання зі смаком кризи

29.07.2016
Олімпіада-2016 в Ріо: змагання зі смаком кризи

Відвідуючи Олімпійське селище в Ріо, президент МОК Томас Бах був змушений вислуховувати скарги, котрі стосувалися поганих побутових умов. (Фото з сайта olympic.org.)

В останні роки масштабні спортивні форуми стали своєрідною візитною карткою країн з економікою, що стрімко розвивається. Із держав так званого об’єднання «БРІКС», куди входять Бразилія, Росія, Індія, Китай та ПАР, чемпіонат світу з футболу чи Олімпіаду не організовували хіба що індуси.
 
Водночас найбільшу активність у спортивно-організаційному плані демонструють бразильці, котрі через два роки після футбольного «мундіалю» взялися проводити ще й літні Ігри. Необхідність такого «спортивного карнавалу» попередній президент Бразилії Лула Да Сильва, який, власне, й «привіз» обидва турніри в свою країну, пояснював потребою «швидкого виходу країни на міжнародну арену».
 
Коли Бразилія отримувала право на проведення ЧС та Олімпіади, нафта — джерело основного доходу цієї найбільшої південноамериканської країни — на світових ринках перевершувала цінові рекорди.
 
Нині ж ситуація змінилася — через падіння цін на «чорне золото» Бразилія переживає серйозну економічну депресію. До всього, в країні розгорілася політична криза, до якої призвів імпічмент президента Ділми Руссефф. А на додачу Всесвітня організація охорони здоров’я рапортує, що в цій 200-мільйонній країні фіксується спалах лихоманки Зіка.
 
Не дивно, що на цьому тлі питаннями якісної підготовки до Олімпіади особливо вже ніхто й не переймається. Уже добре, що Бразилія не відмовилася від самого факту проведення Ігор. До речі, перших, які відбудуться на теренах Південної Америки. «Підготовка до Олімпіади-2016 — найгірша з тих, яку мені коли-небудь доводилося бачити. Але резервного варіанта в нас не існує. Тож ми збираємося в Ріо-де-Жанейро», — заявив віце-президент Міжнародного олімпійського комітету Джон Коутс.
 
Одними з перших, хто відчув на собі особливості бразильської гостинності, були олімпійці з Австралії. «Я ще ніколи не бачила Олімпійського селища в такому стані. Воно не придатне для проживання», — сказала Кітті Міллер, голова австралійської делегації, котра залишила селище й переїхала до готелю.
 
Очевидці кажуть, що за рівнем своєї підготовки ХХХІ літні Ігри, старт яких призначений на 5 серпня, можна буде назвати «скромними і навіть аскетичними».
 
Хай там як, а представники МОК вважають, що всі спортивні об’єкти, де змагатимуться олімпійці, готові. До речі, увесь церемоніал, пов’язаний iз відкриттям та закриттям Бразильської  олімпіади, відбуватиметься на легендарному стадіоні «Маракана».
 
Тут же проходитимуть i вирішальні матчі олімпійського футбольного турніру. А от легкоатлетичні баталії через відсутність у футбольному серці Бразилії бігових доріжок прийматиме стадіон імені колишнього президента ФІФА Жоао Авеланжа. Інше славнозвісне місце Бразилії — довжелезний піщаний пляж Копакабана — прийме турнір iз пляжного волейболу.
 
Цікавою також виглядає й «локація» для змагань з гольфу, якi після більш ніж 100-річної перерви повертаються на Олімпіаду. Вони відбудуться на території природного заповідника Резерва ді Марапенді.