Тоні Блер визнав помилковою участь Британії у війні в Іраку

08.07.2016
Цього тижня у Великій Британії оприлюднено звіт незалежної комісії на чолі з сером Джоном Чилкотом про роль Великої Британії в іракській війні 2003 року, який сколихнув як британське суспільство, так і світовий політикум, повідомляє «Євроньюс». У звіті міститься висновок, що тодішній прем’єр-міністр Великої Британії Тоні Блер втягнув країну у війну, керуючись хибними даними розвідки про наявність у Саддама Хусейна зброї масового знищення. Водночас Чилкот наголосив, що на той час прем’єр не знав про помилку спецслужб. 
 
Цю версію підтвердив і сам Тоні Блер: «Я лише покірно прошу, аби британський народ зрозумів, що я ухвалив таке рішення, бо я вважав його правильним, виходячи з наявної інформації та інших загроз, про які мені було відомо». Екс-прем’єр заперечує заяви своїх противників про те, що він навмисно збрехав про наявність в Іраку зброї масового ураження. Тоні Блер навіть приніс публічні вибачення за свої дії.
 
Водночас багато активістів, а також родини загиблих військових вимагають судити екс-главу уряду. В очах родин загиблих йому немає виправдання: «Після такого обвинувального звіту Тоні Блер має бути у Гаазькому трибуналі». Водночас активісти говорять радше про політичну відповідальність: «Ми маємо боротися, аби він перестав бути шанованим діячем, який ходить по телеефірах, як він це робить зараз. Він — політичний труп».
 
За час іракської війни 2003 року загинуло понад 200 британських громадян, із них 179 військовослужбовців, багато були поранені. У звіті Чилкота також зазначається, що армію направили до Іраку без належного спорядження. Велика Британія не спробувала всі мирні варіанти перед вторгненням в Ірак, заявив упорядник 12-томної доповіді про участь країни в іракській кампанії сер Джон Чилкот. Він сказав, що військове втручання в той час було не єдиним можливим варіантом дій із боку Британії. Джон Чилкот також повідомив, що заяви про іракську зброю масового знищення «були зроблені з невиправданою впевненістю» і післявоєнне планування було «абсолютно неадекватним». Вторгнення британських військ та подальша нестабільність в Іраку призвели до загибелі щонайменше 150 тис. іракців — більшість із них цивільні. Більше мільйона людей залишили своє місце проживання, сказав сер Джон. Робота над доповіддю тривала сім років.