Як із людей людей виховують: в Італії садять за покинуту напризволяще тварину

14.06.2016
Порівняно невелика країна на Апеннінському півострові — серед лідерів світової першості гуманного поводження з братами нашими меншими. Влада там виявляє чималу турботу про бездомних тварин. Уже не перший рік за підтримки держави активісти з різних зоозахисних організацій проводять у початковій школі уроки доброти і правильного поводження з тваринами, не лише домашніми, а й безпритульними.
 
Утім дорослих італійців держава теж виховує. Кожен громадянин цієї країни добре знає: за покинуту напризволяще тварину її господарю загрожує штраф у розмірі 10 тис. євро, умовне покарання або ж взяття під варту строком на 1 рік. Також суворе покарання загрожує тим, хто збив на дорозі тварину (не важливо, дику чи домашню) і не надав їй ніякої допомоги. Відповідно до вимог під час ДТП за участю тварин водій зобов’язаний викликати поліцію — так званий «зелений патруль». До слова, зателефонувати на гарячу лінію «зеленого патруля» можуть усі, хто прагне допомогти тварині, яка потрапила в біду.
 
Завдяки соціальним програмам щодо захисту тварин і чинним законам кількість бездомних тварин в Італії зменшується з кожним роком — чого, на жаль, не скажеш про нашу країну. Україна залишається одним із лідерів у світі за кількістю безпритульних тварин. Попри відверто негативну ситуацію, не всіх наших громадян та можновладців цікавить проблема гуманного ставлення до тварин, тим більше безпритульних. 
 
За словами призидента Товариства захисту тварин SOS Тамари Тарнавської, сьогодні наша країна не робить жодних кроків на шляху до зменшення кількості безпритульних тварин та пропаганди серед населення гуманного ставленян до братів наших менших. «Україна дуже далека від вирішення цієї проблеми. Не знаю, в яку Європу ми йдемо. Мабуть, не в ту, де до тварин ставляться так само, як і до людей. Наші чиновники, замість допомоги, видають догхантерам отруту для вбивства. Саме тому допомогою і захистом безпритульних в Україні, на відміну від європейських країн, займаються лише організації, створені небайдужими людьми», — коментує «УМ» пані Тарнавська.