НОВИНИ ПЛЮС

07.06.2016

Лісові стратегії

Держлісагентство зацікавлене у підтримці міжнародних донорських організацій при розробці держстандартів та правил, які відповідатимуть сучасним вимогам та європейській практиці. Перший заступник голови Держагентства лісових ресурсів Христина Юшкевич обговорила перспективи такої підтримки з представниками міжнародних донорських організацій та фахівцями Представництв Європейського Союзу та Світового банку в Україні, Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО). Обговорювали удосконалення системи фінансово-економічного забезпечення ведення лісового та мисливського господарства, проблеми тіньового ринку деревини. «Подолати це можливо шляхом комплексного внесення змін до законодавства та впровадженням єдиного електронного обліку деревини для всіх постійних лісокористувачів. Ця система забезпечує точний облік лісових ресурсів в online режимі за рахунок маркування деревини спеціальними бирками зі штрих-кодом та застосування мобільних електронних пристроїв при здійсненні облікових операцій в лісових умовах. Система дозволяє вести електронний облік із приймання, переміщення, інвентаризації та реалізації деревини», — пояснила Юшкевич. Сьогодні електронний облік поширюється на підприємства Держлісагентства, яким підпорядковується 73 відсотки всіх лісів в Україні, а 27 — іншим лісокористувачам. Ми зацікавленні у підтримці міжнародними донорами цього проекту, подальшому вдосконаленню електронної бази та сприянню її запровадження для всіх постійних лісокористувачів. Паралельно із введенням чіткого механізму обліку, заготівлі та реалізації деревини потрібно посилювати відповідальність за використання незаконно добутих лісоматеріалів. Такий комплекс заходів сприятиме значному обмеженню тіньового ринку.
Ведення мисливського господарства, яке є невід’ємним компонентом лісової галузі, також планують вдосконалювати, зокрема — створити мисливську службу з використанням досвіду польських колег. Керівник торгово-економічного відділу Представництва ЄС в Україні Ніколас Бердж акцентував на дії мораторію на експорт необроблених лісоматеріалів: його введення суперечить міжнародним зобов’язанням України. Запровадження єдиного електронного обліку деревини для всіх постійних лісокористувачів та електронної виписки сертифікатів походження є надзвичайно важливим і необхідним кроком. Однак можливе запровадження дворівневих аукціонів продажу деревини, порушуватиме принцип рівноправ’я для учасників ринку, інформує прес-служба Держлісагентства.

Міжнародні дні агроосвіти

«Дні аграрної освіти і науки Франції в Україні» сприяють налагодженню міжнародної співпраці між українськими та кращими європейськими вищими навчальними закладами і популяризації вищої аграрної освіти за кордоном, вважає заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова: «Наші французькі колеги із задоволенням передають свій досвід, приймають на стажування українських студентів, сприяють підвищенню кваліфікації українських викладачів. Сьогодні студенти аграрних вузів завдяки широкій мережі співпраці з закордонними університетами, фермерськими господарствами, підприємствами та науковими інститутами мають можливість вивчити передовий світовий досвід у галузі». За сприяння Міністерства аграрної політики та продовольства України, Посольства Франції в Україні, НМЦ «Агроосвіта» минулого тижня на базі трьох провідних аграрних закладів Львівської області — у Львівському національному аграрному університеті, Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького та Стрийському коледжі Львівського національного аграрного університету — провели «Дні аграрної освіти Франції в Україні».

Проект «AGMEMOD Україна»

За підтримки Мінагрополітики України та Федерального Міністерства продовольства та сільського господарства Німеччини стартував проект «AGMEMOD Україна 2016: Моделювання розвитку аграрного сектору», повідомляє прес-служба Мінагрополітики. Проект — динамічна мультипродуктна модель часткової рівноваги, яка використовує підхід «знизу догори». На основі конкретних показників розроблені шаблони, що детально відображають специфіку функціонування та взаємовплив різних секторів сільського господарства країн-учасників проекту. Модель дозволяє створювати необхідні прогнози для країн, що беруть участь у проекті, зокрема — розширення товарообігу між країнами.
«Як додаткові показники використовуються дані про державну підтримку, дерегуляцію, торговельну політику, податкове законодавство тощо. Важливо, що такі прогнози враховують зв’язки між сільськогосподарськими ринками певної країни та міжнародними ринками. Модель є динамічною та враховує регіональну специфіку. Проект «AGMEMOD Україна» дає детальні результати, зокрема — в розрізі окремих сільськогосподарських продуктів та типів підприємств. Модель складається з наступних показників:
— умови внутрішньої політики у сфері сільського господарства (наприклад, зміни в системі оподаткування);
— виробництво рослинницької продукції;
— виробництво тваринницької та молочної продукції;
— структура споживання;
— структури експорту та імпорту;
— умови міжнародних торговельних відносин ( імпортні та експортні тарифи, експортні квоти).
Після доступу до необхідних даних ми матимемо перші результати моделювання ефектів політичних рішень на аграрний сектор, а також результати базового та оптимістичного сценаріїв розвитку сільського господарства. Модель партнерства AGMEMOD дозволяє робити прогнози і моделювання для оцінки дій, програм та політики у сфері сільського господарства в ЄС. Використовується Генеральним директоратом із сільського господарства Європейської Комісії та міністерствами сільського господарства окремих країн-членів (Німеччини, Нідерландів, Франції). Проект AGMEMOD фінансується програмою Європейської Комісії та за рахунок внесків партнерів по всьому Європейському Союзу. Реалізується в рамках проекту Німецько-український агрополітичний діалог.