«Бандерівці підкралися непомітно»

07.06.2016
«Бандерівці підкралися непомітно»

Ще недавно вождь міцно стояв на своїх ногах.

Українська декомунізація та «ленінопад» докотилися й до території самопроголошених республік на сході країни. Днями у центрі окупованої терористами Макіївки невідомі повалили 3-метровий пам’ятник вождю світового пролетаріату, встановлений неподалік будівлі райвиконкому в 70-х роках минулого століття.
 
Пам’ятник, швидше за все, повалили вночі, а так звана поліція терористів зреагувала лише вранці. На місце падіння вони приїхали «у великій кількості на крутих автомобілях». Розбився пам’ятник на дрібні шматки, а на «п’єдесталі залишилася тільки невелика частина ніг скульптури вождя», — кажуть очевидці події. До слова, ще минулої зими цього Леніна обливали жовтою і синьою фарбами. 
 
В окупованому містечку інформація про зруйнування «великого Леніна» поширилася швидко і викликала жваві дискусії. Переважна більшість вважає: «бандерівці підкралися непомітно» і саме «укропи» навмисне повалили вождя, аби «дестабілізувати ситуацію у місті». Макіївські комуністи, посилаючись на власні джерела, переконані, що пам’ятник зруйнували «пособники неофашистів».
 
Від адміністрації міста вони вимагають «організувати необхідні дієві заходи щодо забезпечення безпеки і збереження на території Макіївки всіх пам’ятників радянської епохи». Утім є й чимало прихильників версії того, що Ілліч «сам упав». Місцеві мешканці кажуть, що він давно потребував ремонту. Ба, більше — останнім часом був огороджений спеціальною підтримуючою сіткою, що «підтверджує його аварійний стан».
 
Факт повалення пам’ятника комуністичному вождю проукраїнськи налаштованими активістами не дуже сподобався керівництву самопроголошеної «Донецької республіки». Відтак з’явилася «офіційна версія події з руйнуванням пам’ятника Леніну».
 
«Всупереч різним версіям із цього приводу, обвал стався через старiсть скульптури, вік якої становить майже п’ятдесят років. Пам’ятник, який довгий час перебував у аварійному стані, просто не витримав випробування недавніми численними дощами», — йдеться у повідомленні адміністрації Макіївки. 
 
Бойовикам не вигідно, аби серед населення ходили чутки про наявність серед прихильників «русского міра» проукраїнськи налаштованих активістів, — переконана волонтерка Юля, яка свого часу вивозила людей iз територій самопроголошених республік. У коментарі «УМ» дівчина розповіла, що таких «укропів» на окупованих територіях є чимало, інша справа — не всі ладні «повалити Леніна, вивісити жовто-блакитний прапор чи прокричати «Слава Україні!».
 
«Люди залякані. Вони бояться зайвий раз українською щось сказати — не те щоб виявити свою неприхильність до «русского міра». Повалення цього пам’ятника особисто для мене — це маленький вогник, який нагадує нам: не в усіх мізки задурнені російською пропагандою, не все ще втрачено на шляху повернення Донбасу. Дай Бог, щоб таких «укрів» там ставало все більше», — висловлює надію волонтерка.