Усі відтінки білого

02.06.2016
У столиці, у Музеї російського мистецтва, до липня триватиме виставка «Сади Срiбного столiття», що приурочена до 160-річчя від дня народження Михайла Врубеля. Експозиція, яка також присвячена образу саду, дозволяє розглядати деякі аспекти творчостi художника, який кілька років плідно працював у Києві, в контекстi духовних та художнiх пошукiв епохи символiзму.
Однією з важливих світоглядних настанов цієї епохи було прагнення краси, відтворення за її законами ідеального простору як середовища існування. Пошуки «невідцвітного саду», нев’янучої, нетутешньої краси, були органічними й для творчості Врубеля. Краса символiчного саду широко вiдобразилось як у земних сюжетах Врубеля (наприклад, квiти на парчевому одязi «Чоловiка в старовинному костюмi», троянда в руках «Дiвчини на тлi персидського килима»), так i в роботах на релiгiйну тематику (наприклад, квiтковий орнамент у композицiї «Воскресiння» або в монументальнiй композицiї «Оранта»).
До слова, y Врубеля було особливе пантеїстичне ставлення до природи, тому квiти зустрiчаються y багатьох його творах. Митець пристрасно любив та вивчав форми i характер квiтiв. Не було жодної квiтки, яка не була гiдна його уваги — чи це звичайний барвiнок, петунiї в склянцi, iриси або екзотичнi азалiї, якi привозили до Києва з Францiї та Голландiї. Серед його етюдiв — «портрети» садових лiлей, азалiй, камелiй, троянд, iрисiв, квiтiв бегонiї, орхiдей. Рослинний, як i будь-який iнший свiт, починався для нього з мiкроаналiзу, зі встановлення законiв форми найменшої комiрки майбутнього зображення.
«З усіх квіткових етюдів з колекції нашого музею мені шалено подобається серія білих азалій, — зізнається куратор виставки Наталя Євгенівна, — я їх називаю «всі відтінки білого». У них відчувається майстерне володіння технікою і тонке почуття фактури паперової основи. Азалії змінюють колір залежно від того, який папір вибирає Врубель — кремовий або білий, зернистий або гладкий, — і який олівець: вугільний, графітний чи італійський. У результаті квіти здаються неймовірно живими і трепетними!».
Крім картин Михайла Врубеля, на виставці представлені живописні та графічні твори Віктора Борисова-Мусатова, Костянтина Коровіна, Зинаїди Серебрякової та інших відомих художників.
Також у музеї експонується виставка «Д. Л. Сигалов — киянин, колекціонер, даритель». Одночасно з «Садами Срiбного столiття» вона «організовує» навіть черги біля входу. Величезний інтерес у поціновувачів мистецтва не підробний.