Червоний борщ із зеленими берегами
А на часі — зелений борщ із бурячком і цукровою квасолькою — смачний, соковитий і вітамінний. З м’ясом чи без нього, він однаково надовго заволодіє верхніми «щаблями» вашого меню, бо такий не може не сподобатися. У цьому легко пересвідчитися, хоча б раз приготувавши такий борщ.
Отож склянку молодих бобових (які знайдете чи які вам найбільш до вподоби) відварити разом із 300 г курячої грудки або нежирної свинини (м’ясо заздалегідь помити і порізати на невеличкі шматочки, у процесі варіння зняти піну (але «м’ясну» складову можна пропустити — із власного досвіду скажу, що овочевий варіант так само смачний), додати картоплю (добре було б розщедритися на 4 молоді картоплини). Окремо проспасерувати на олії подрібнену цибулину, потерті на крупну тертку морквину і два молоді бурячки зі столовою ложкою томатної пасти і додати все це в борщик. За 5 хвилин до завершення приготування вкинути у смачне вариво подрібнені пучок щавлю, кілька гілочок кропу, варене яйце і два зубчики часнику, лавровий лист, сіль і перець за смаком. Усе-таки господині радять дати борщику настоятися. Нам цього разу не терпілося чекати, і у всіх аж за вухами лящало — зі сметаною, злегка підсушеними грінками з житнього хліба і пір’ям цибулі. Борщ вдався на славу — нічого додати!
Легкі «молоді» варіанти борщу
А взагалі готувати борщ із молодих бурячків — це ще й часова економія,бо їх треба варити недовго. Я ще й за це люблю цей соковитий овоч у формі серця. Ось є у вас перерва хвилин 20 — знайте,уже за цей час у вас на столі може запарувати молодий борщ із гичкою. Чиститься 4 молоді картоплини, ріжуться смужечками, заливаються 2 літрами води і відварюються до готовності. А далі нарізаються смужечками два молоді бурячки (гичку не викидайте) і морквина і додаються до борщу. Хвилин 8 варіння — і додавайте пошатковані шматок молодої капустини, бурякову гичку і злегка присмажені на сметані кріп із перцем. Посоліть, додайте петрушки і подрібненої зеленої цибулі. Я від такого в захваті.
Як кажуть, апетит приходить під час їжі. Так ось, під час переписів цих рецептів пригадуються інші — не менш улюблені — і аж самій починає хотітися того, про що згадав. Он уже і кабачки молоденькі рівненько повикладалися на поличках магазинів — чому б не відтворити свою городню фантазію в каструлі овочевого борщику? Для його приготування візьміть 500 г молодих бурячків iз гичкою, 4 картоплини, 200 г кабачків, 2 свіжі помідори, морквину, цибулину, столову ложку оцту, 2 столові ложки олії, чайну ложку вершкового масла, чайну ложку цукру, сметану і сіль за смаком.
Буряки помийте, відріжте гичку і почистіть, покладіть у киплячу воду разом iз дрібно нарізаною картоплею. За 10—15 хвилин до готовності додайте в банячок дрібно нарізану гичку, попередньо підсмажені на олії морквину і цибулину, помідори, кабачки, посоліть, додайте масло, оцет і цукор. За 5 хвилин до готовності буряк витягніть, потріть на великій тертці і знову додайте у борщ. Подавайте зі сметаною і зеленим кропом.
Холодник у спеку
Обіцяють значне потепління, отож подумаймо про охолоджуюче меню. Холодник із молодих буряків по-українськи — якраз те, що треба! Необхідні продукти: великий пучок молодих буряків (у мене невеличкі молоденькі бурячки з гичкою), 0,5 л кефіру або маслянки, 200 г сметани, пучок редиски, 2 середні огірки, 4 подрібнені зубчики часнику, винний оцет, сіль, перець — за смаком, кріп, зелена цибуля (все подрібнила, присолила і разом із нарізаним часничком почавила качалкою), 3 варені яйця і пучок кропу.
Буряки разом із бадиллям ретельно вимити. Корінці нарізати, залити водою (0,5 склянки), додати трохи оцту, за бажання можна додати ще 2 столові ложки цукру (і для кольору, і для смаку страви), і варити 5 хвилин. Бурякове бадилля посікти і додати до буряків, долити трішки води і варити на слабкому вогні приблизно 7 хвилин. Зняти з вогню і охолодити.Як охолоне, залити кефіром і сметаною. Вимішати. Додати нарізані овочі, посічену зелень і спеції. Злегка вимішати і поставити каструлю з холодником у холодильник на кілька годин. Подавати з вареним яйцем, розрізаним надвоє, і свіжою зеленню. Смачно — ще й з молоденькою картопелькою.
Приготуйте чемпіона
Усі здогадалися, що йдеться про редиску — весняного чемпіона за вмістом вітаміну С. Редиску весною полюбляють усі — хоча б тому, що вона — перший весняний коренеплід, вісник справжньої городньої весни. Але не забуваймо про смак! З нею ж можна приготувати і салат, і бутерброд, і суп, і борщ (згадуваний холодник без редьки — як море без води). Редька дивним чином поєднується з усім: м’ясом, рибою, хлібом. Візьміть скибочку чорного хліба, намастіть його хумусом, викладіть порізану кружальцями редиску, шматочок авокадо і гілочку петрушки — ой, уже захотілося!
Або відомий усім вітамінний салат — він вартий того, щоб про нього ще раз нагадати. Простіший — далі нікуди. Але дуже смакує! Отож листя салату помити, частину викласти на тарілку, а частину порвати руками. Додати редиску кружечками, подрібнені 2 яйця, кріп і петрушку, зелену цибулю. Злегка підсолити, заправити олією, яку вподобали, або сметаною, розмішати і викласти на тарілку з листям салату. Присипати зернами кунжуту або лляним насінням. Оце і все!
А хто хоче салату з редиски і телятини — має гарний смак! Скуштуйте і собі! Потрібно 200 відвареної телятини, пучок редиски, огірок, петрушка, кріп, зелена цибуля, сіль, чорний перець, оливкова олія, сік лимона. Відварену телятину нарізати соломкою. Редиску й огірок — кружальцами. Перекласти їх у миску, посолити, поперчити, збризнути цитриновим соком, полити оливковою олією, перемішати. Викласти огірки й редиску на широку тарілку, зверху — шматки телятини, посипати подрібненими зеленою цибулею і кропом.
Намагайтеся максимально використовувати дари природи, бо ніщо в ній не росте просто так, а з користю. Смачного!
ВИПІЧКА
Духмяне свято
Ми говоримо про весну, а вона вже привіталася з літом, за кілька днів — червень. І будуть ягоди і фрукти, з якими будь-яке чаювання перетворюватиметься на маленьке свято. Але і зараз можна собі організувати таке свято! Ще збереглися червонобокі яблука, цілий рік нас радують цитрини — із таким «набором» тільки випікати!
Спечіть лимонник, який я навіть не беруся рекламувати, бо це зайве. Скажу лише — він тане в роті настільки швидко, що не встигаєш відчути весь ароматний букет цієї випічки. Потрібно 200 г вершкового масла, 150 г цукру, пакетик ванільного цукру, 3 яйця, 2 лимони, 250 г борошна, 150г цукрової пудри, пакетик розпушувача і дрібка солі.
Вершкове масло збити в круту піну, послідовно додаючи в нього цукор, ванільний цукор, сіль і яйця. Один лимон вимити, обсушити, натерти цедру і витиснути сік. Сік і цедру додати до цукрово-вершкової маси. Борошно змішати з розпушувачем, просіяти зверху на вершкову масу, все ретельно перемішати. Деко змастити вершковим маслом, заповнити тістом, розрівняти і випікати в духовці близько 20 хвилин при температурі 200 градусів.
Вийняти пиріг із духовки. З другого лимона витиснути сік і перемішати з цукровою пудрою. Ще теплий пиріг змастити глазур’ю. Повністю остудити, нарізати шматочками і подати до столу.
А варшавський яблучний пиріг — це точно для свята! Він пишний і духмяний: той, хто придумав у випіканні поєднувати корицю з яблуками, безперечно, кулінарний геній. Потрібно: по склянці цукру, борошна і манної крупи, 7 середніх кисло-солодких яблук, 2 чайні ложки кориці, чайна ложка (без верху) соди, 100 г замороженого вершкового масла і цукрова пудра.
Для початку слід змішати всі сухі інгредієнти. Яблука очистити і натерти на великій тертці, злегка скропити їх лимонним соком. Форму змастити і висипати на дно склянку сухої суміші (дно форми краще вистелити папером для випічки, змастити його олією без запаху, а вже потім на нього викладати шари сухої суміші та яблук — готовий пиріг буде легко виймати).Потім покласти шар яблук, знову суміш, яблука — всього повинно вийти 3 шари. На верхній сухий шар тремо на тертці заморожене масло.
Все! Випікаємо в духовці 50 хвилин при температурі 180 градусів. Посипаємо зверху цукровою пудрою. Духмяного ще весняного чаювання!