Олег Ляшко: Якщо не знизити тарифи — люди просто вимруть

20.05.2016
Олег Ляшко: Якщо не знизити тарифи — люди просто вимруть

Два тижні депутати з Радикальної партії блокують трибуну ВР, вимагаючи знизити ціну на газ і створити ТСК з розслідування офшорів високих чинів.

Депутати з фракції Радикальної партії останні два тижні блокували трибуну з вимогою знизити ціну на газ для населення та притягнути до відповідальності високопосадовців за корупцію.

Мільйони українців ще не оговталися від попереднього підвищення тарифів на «комуналку», як тут — новий удар. Першим же рішенням новообраний Прем’єр Гройсман розпорядився збільшити тарифи майже вдвічі... І це в той час, як з’ясувалося, що найвищі високопосадові особи держави упродовж двох років обкрадали країну на мільйони за допомогою корупційних схем…

Що таке ті загадкові «офшори», після скандалу з якими вся Європа стала на вуха і лише українська влада сором’язливо мовчить? Це корупційні схеми, за допомогою яких високопосадовці ховали свої статки, щоб не сплачувати податки до держбюджету. А несплачені податки — це неіндексовані пенсії і зарплати, це високі ціни на газ, це дорогі ліки, закриті школи і дитсадки, невідремонтовані дороги… Показово, що Антикорупційне бюро, на діяльність якого було виділено півмільярда гривень, корупційними діями представників влади не зацікавилося.

Саме тому Радикальна партія два останні тижні блокувала трибуну парламенту і вимагала створення Тимчасової слідчої комісії з розслідування офшорів Президента Порошенка, міністра фінансів Данилюка, голови НБУ Гонтаревої, заступника секретаря РНБО Гладковського та інших, а також зниження ціни на газ для населення, яку урядовці тишком-нишком підвищили, щоб змусити простих людей платити за свою корупцію.

Як відомо, уряд нібито знизив тариф на газ для населення — з 7200 грн. за тисячу кубів до 6880 грн., але одночасно скасував пільгові 1200 кубів газу, які надавалися по ціні 3600 грн. Таким чином більшість українців, які вкладалися у пільгову норму, будуть сплачувати вдвічі більше.

Ляшко нагадав, що пільгові тарифи були здобутком Тарифного майдану, ініційованого Радикальною партією. Утім новий уряд розпочав свою роботу з того, що вкрав це досягнення, яке важкими зусиллями вдалося вибити протестувальникам у старого уряду.

Утім ще більше за підвищення тарифів радикалів обурила заява віце-прем’єра Павла Розенка про те, що селяни мають відмовитись від газу. У відповідь Ляшко запропонував відмовитися від недолугих міністрів.

«Баба з дідом у селі не знають, як корові хвоста підняти, щоб побачити ті альтернативні технології, про які розповідають розумники-міністри в Києві. Про яку відмову від газу може йтися, якщо люди свого часу останню копійку віддали, щоб газифікувати власну хату. Держава ні тоді, ні зараз не допомагала. Печей, щоб дровами топити, в селах уже не знайдеш. Без газу — хоч у домовину лягай. Але ці «діти асфальту» з Кабміну цього не зрозуміють, користі з них — як з козла молока», — не втримався від гострих епітетів нардеп.

Ляшко пообіцяв, що він та його однопартійці боротимуться за права простих людей до кінця і не припинять блокування трибуни до повного виконання їхніх вимог.