Знімаю капелюха

12.05.2016
Знімаю капелюха

Випічка з грибами.

От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків.

Готуйте грибну мачанку — в жодному випадку не помилитеся: поєднується з багатьма стравами, смачна, соковита, з насиченим лісовим смаком. А що ще треба, щоб влаштувати родинний обід з любов’ю?!

Маслюки перед чищенням краще не мити, а зробити це вже після того. Тоді вони не будуть слизькими і з ними буде приємно працювати. На 500 г підготовлених маслюків потрібно 300 г сметани, 2 столові ложки олії, сіль, перець, лавровий лист і кріп за смаком. Гриби відварити (варити на повільному вогні приблизно годину) і зцідити. Цибулю порізати півкільцями і обсмажити на олії. Додати до неї гриби і смажити 10 хвилин, а затим додати сметану, спеції і тушкувати під кришкою ще 15 хвилин. Притрусити кропом. А якщо насмажите дерунів чи зразів і поллєте їх мачанкою — вам ціни не буде!

А на вечерю — грибний пиріг, по шматочку кожному. На 500 г підготовлених грибів потрібно 5 яєць, 2 цибулини, 0,5 склянки сметани, 60г масла, 0,5 склянки сухарів, невеликий шматочок імбиру, 4-5 столових ложок олії.

Почищені гриби проварити 30 хвилин. На пательні розігріти олію, додати імбир, нарізану кубиками цибулю і пасерувати 5 хвилин. Додати маслюки, посолити, поперчити і смажити 10 хвилин. Охолодити.  Збити масло, додати жовтки та сметану і добре збити, додати гриби, сухарі. Збити білки в круту піну і додати до тіста. Вилити у змащену форму і випікати 35-40 хвилин при 180 градусах.

Але не слід забувати про те, що гриби з грибницею рвати не можна. Щоб і наступного сезону вони рясно росли навіть без дощу.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Небесний хліб

    Незабаром Великдень, а це значить, що скоро в повітрі, на вулиці, в оселях — у містах і селах — витатиме солодкий, духмяний, запашний дух найголовнішої випічки року — паски. Напевне, не знайдеться людини, яку б не зворушував цей дух аж до найтонших струн душі: хто згадуватиме дитинство і запах бабусиних чи маминих пасочок, хто роздумуватиме про вічне у святковому круговороті, а хто — уявлятиме свої сонячні хлібинки, які готується випікати… >>