НОВИНИ ПЛЮС

22.04.2016

У парламенті — поповнення

Вчора у Верховній Раді склали присягу п’ятеро нових народних депутатів, які замінять своїх попередників, що перейшли працювати в Кабмін. Зокрема, депутатами від БПП стали: Карпунцов Валерій Віталійович, включений до виборчого списку під № 77; Велікін Олег Маркович, генеральний директор ТОВ «Київторгсервіс», № 78; Саврасов Максим Віталійович, керівник секретаріату партії «Блок Петра Порошенка», № 79. Вони замінили у Раді нового прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, а також віце-прем’єр-міністра Іванну Климпуш-Цинцадзе і Степана Кубіва. Депутатами від «Народного фронту» стали: Єдаков Ярослав Юрійович, директор ТОВ МП «Сотер», № 77; Мепарішвілі Хвича Нодарович, перший заступник гендиректора комунального підприємства Київради «Плесо», № 78. Вони замінили у Раді міністра освіти Лілію Гриневич та міністра екології Остапа Семерака.

Гонтареву запитають про офшори

На розгляд парламенту буде винесено постанову про те, щоб заслухати главу НБУ Валерію Гонтареву у зв’язку з її участю в «офшорному скандалі». Про це заявив глава парламентського Комітету з фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка за підсумками спільного засідання з комітетом iз протидії та запобігання корупції. Під цією постановою вже підписалося 35 депутатів, які представляють усі фракції парламенту. За словами Рибалки, всі європейські політики і чиновники, яких торкнувся скандал, відзвітували перед своїми парламентами та іншими державними інститутами, і Україна не повинна бути винятком. Депутат зазначив, що комітет iз фінансової політики і банківської діяльності також звернеться до Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) щодо експансії дочірніх структур російських банків на фінансовому ринку України. Адже збільшення частки російських банків є загрозою для національної безпеки країни.

Депутатам підвищили зарплату

Про це на своїй сторінці в мережі Facebook написав народний депутат Верховної Ради VII скликання, член політради «Батьківщини» Андрій Павловський. «Підвищили!! З 1 квітня підвищили не тільки тарифи для населення, але й зарплату для чиновників і депутатів до 17,5 тисячi гривень», — зазначив він. Раніше Кабінет Міністрів України обмежив зарплати чиновникам вищого рангу. У 2015 році місячна зарплата членам Кабінету Міністрів, керівникам центральних органів виконавчої влади та інших державних органів нараховується у розмірі посадового окладу. Нагадаємо, одним iз доопрацювань бюджету Радою вже після прийняття закону стало підвищення максимального розміру заробітної плати народним депутатам України до 10 розмірів мінімальної заробітної плати».

ГПУ припинила кримінальне провадження щодо Пшонки

Генеральна прокуратура припинила розслідування кримінальних проваджень щодо колишнього Генерального прокурора Віктора Пшонки, колишнього першого заступника Генпрокурора Рената Кузьміна, екс-глави Служби безпеки Олександра Якименка, а також проти колишнього глави Національного банку Ігоря Соркіна. Про це йдеться у відповіді Генпрокуратури на запит «Українських новин». Згідно з документом, розслідування проти екс-чиновників призупинено в зв’язку з їх розшуком. Також з тієї ж причини призупинено розслідування відносно сина Пшонки Артема. У відповіді не йдеться про те, яка подальша доля цих кримінальних проваджень.

Порошенко заборонив російське кіно

Президент Петро Порошенко підписав закон щодо заборони російських фільмів, знятих після 2013 року, а також стрічок, які популяризують органи влади держави-агресора. «Передбачена частиною першою цієї статті заборона розповсюдження і демонстрування фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, поширюється на розповсюдження та демонстрування будь-яких фільмів незалежно від країни походження, виробництва після 1 серпня 1991 року», — йдеться в законі. «Заборона трансляції фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора, які не містять популяризації або пропаганди, передбачених попереднім реченням органів та дій, поширюється на фільми, вироблені та (або) опубліковані (оприлюднені) після 1 січня 2014 року», — додається в ньому.