А хто сказав, що пісне має бути несмачним? Інколи це така смакота, що і після посту не приїдається. Навіть приживається. Ось спробуйте капусняк із грибами — і тримайте язик за зубами! Бо сказати, що такий борщ лише для посту — ні в кого язик не повернеться.
Потрібно по 300 г печериць і квашеної капусти, 3 середні картоплини, 3 зубчики часнику, морквина, цибулина, стебло селери, 2,5 літра овочевого бульйону чи води, півтори столової ложки томатної пасти, 2 столові ложки олії, лавровий лист, зелень, мелений коріандр, сіль, чорний мелений перець за смаком.
Капусту кілька разів промити холодною водою. Печериці порізати пластинками, моркву — соломкою, картоплю — брусочками. У каструлі розігріти олію, додати порізану цибулю і смажити приблизно 5 хвилин. Потім додати гриби і готувати приблизно 4-5 хвилин. Покласти подрібнений часник , капусту, залити бульйоном і довести до кипіння. Варити приблизно 5 хвилин. Додати картоплю, порізану селеру, томатну пасту і спеції. Довести до кипіння, прикрити кришкою і варити 15 хвилин або до готовності овочів. Дати настоятися приблизно 10 хвилин і подавати із зеленню і грінками з чорного хліба.
А якщо запаслися печерицями, приготуйте з них грибні фрикадельки. Будете приємно здивовані цим кулінарним відкриттям. Потрібно 0, 5 кг печериць, 4 великі картоплини, цибулина, 4 столові ложки олії, 5 столових ложок борошна, сіль, перець, зелень за смаком.
Картоплю зварити в мундирі, почистити, порізати на шматочки. Цибулину порізати і підсмажити на олії. Додати порізані печериці, смажити, поки не випарується вся рідина. Охолоджені гриби і картоплю змішати, посолити, поперчити, додати порізану зелень. З допомогою блендера перетерти масу на пюре. Всипати борошно, добре вимішати. Мокрими руками формувати фрикадельки, опускати в киплячу підсолену воду. Варити 10-15 хвилин. Подавати гарячими з будь-яким гарніром, соусом або сметаною.
І кокосове печиво до чаю — якраз те, що ви хотіли! Скуштуйте, поки піст — ця випічка неначе для нього вигадана. Потрібно 800 г борошна, 250 г кокосової стружки, 250 г цукру, пакетик розпушувача, 150 мл води, 150 мл олії, 15 г ванільного цукру, сіль, 3 столові ложки будь-якого варення або джему.
Змішайте борошно, розпушувач та кокосову стружку. Влийте олію та ретельно вимішайте. У теплій воді розчиніть ванільний та звичайний цукор, сіль. Все змішайте і замісіть тісто, розділіть його на 2 рівні частини і поставте на 20 хв. у холодильник. Одну частину розкачайте у вигляді прямокутника товщиною 0,5 см. Змастіть зверху варенням і потріть другу частину тіста. Пекти при 180 градусах 20 хв. Ще гарячим порізати на квадратики. Печиво таке смачне і кучеряве.