Мрія про відпочинок

05.04.2016

Верховна Рада України прийняла закон №3203 «Про внесення змін до статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо порядку визначення заробітку для обчислення пенсії», який дозволить жінкам вийти на пенсію в 55 років за наявності стажу 30 років.

Законодавчим актом встановлено «для обчислення пенсії враховувати заробітну плату (дохід) за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. При нарахуванні розміру пенсії береться до уваги не номінальна зарплата майбутнього пенсіонера, а скоригований заробіток. Коефіцієнт заробітку людини розраховується шляхом ділення середньої зарплати за певний місяць на середню зарплату по країні за цей самий місяць. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 року, становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд з 30 червня 2000 року незалежно від перерв».

Проте, за умовами, прийнятими у даному законопроекті, жінкам, які виходять на заслужений відпочинок за вислугою років, нараховується споживчий мінімум, тобто сума, яка передбачена законом, становить 1208 грн., та компенсація, яка вираховується відсотково за кожен трудовий рік у розрахунку з 2000 року. Але якщо особа бажає і надалі працювати, з виходом на пенсію вона повинна обирати між пенсійними виплатами та заробітною платою, позаяк подальша трудова діяльність поданим законом не передбачена. «Враховуючи те, що я пропрацювала останні п’ятнадцять років на мінімальну пенсію, пільги у моєму випадку не передбачені, хоча й за прийняття цього закону «за вислугу» вже потрібно сказати «велике дякую». З подовженням пенсійного віку взагалі були сумніви, чи зможу допрацювати до пенсійного відпочинку, зараз же є змога зберегти частину сил та здоров’я на дітей та онуків», — розповідає «УМ» хмельничанка Лідія Муц. Проте, за словами пані Лідії, пенсійний грошовий мінімум таки занижений за умов теперішніх цін

Нагадаємо, що в грудні 2014-го Кабінет Міністрів України прийняв постанову про підвищення пенсійного віку для чоловіків (65 років) та жінок (60 років). На початку березня 2015 р. до ВР було подано законопроект про підвищення пенсійного віку для жінок та зрівнювання виходу на пенсію для жінок та чоловіків, тобто 65 років. Проте він тоді не пройшов навіть до розгляду. Наразі у ВР нічого не говорять про підвищення віку, проте цю інформацію офіційно поки не спростовують.