Імідж і шарм Парижа

31.03.2016
Імідж і шарм Парижа

Вистава-пантоміма «Блаблабла» блаблабланською вигаданою мовою. (Французького центру в Україні.)

У Києві, Харкові, Одесі, Дніпропетровську, Запоріжжі та Львові з початку квітня стартує «Французька весна в Україні». Фестиваль у стилі французьких кадрів, сцен, сюжетів та ілюстрацій для українців «начаровують» Посольство Франції в Україні, Французький iнститут та мережа Альянс франсез. «Кожен захід цієї програми — пізнавальний. У програмі «Французьської весни» дуже цікаві театральні проекти та хороша кінодобірка», — говорить «УМ» перший заступник директора Департаменту культури виконавчого органу Київської міської ради Сергій Анжияк. До речі, весна в Україні тринадцятий рік поспіль — французька.

Про фільми, які покажуть на фестивалі «Французька весна», «УМ» розповів Денис Іванов, директор «Артхаус Трафік» — кінопрокатної компанії, яка виступає партнером фестивалю. «У рамках «Французької весни» три кінопрограми: ночі короткого метру, окремо три шедеври французького кінорежисера Жака Одіяра та допрем’єрні покази. Вони представлять рiзні жанри комедії — від арт-комедії «Асфальт», учасника офіційної програми цьогорічного Каннського фестивалю, до комедії «Зразкові сім’ї», яка мала значний глядацький успіх у Франції, у ній грають французькі зірки. Швидше за все, фільми з допрем’єрної програми згодом вийдуть у широкий прокат».

У рамках фестивалю із 6 квітня глядачі побачать комедію «21 ніч разом iз Патті», в якій безтурботна Патті з невеликого французького села переповідає пригоди свого інтимного життя 40-річній парижанці Каролін, а тим часом тіло покійної матері Каролін зникає таємничим чином. А про те, що робити порядному сім’янину Філіпу Марсу, коли його дружина перетворюється на злу відьму, син стає схибленим на вегетаріанстві, а сестра продає картини голих батьків за кругленьку суму в мільйон, iдеться в комедії «Новини з планети Марс». Тим, хто любить нічні перегляди, організатори пропонують ночі французького кіно в різних містах, у Києві вони відбуватимуться в кінотеатрі «Україна» 22 та 23 квітня.

А ось 17 квітня на киян у Молодому театрі чекає вистава-пантоміма «Блаблабла» блаблабланською вигаданою мовою. Нею послуговується на сцені актриса багатьох жанрів Марлен Буніор, яка жонглює між грою, співами, танцями, показує акробатичні вправи та переходить від репу до оперного співу одним помахом руки. Впродовж вистави на сцені проектується інтерактивна карта світу в супроводі музичних інструментів різних країн: ірландської флейти, американської губної гармошки, рояля, японського каза та африканського кас-каса. Фестиваль також продемонструє «П’єси за зачиненими дверима Ж.-П. Сартра».

Цьогорічна весна привнесе аромат Франції і в ілюстрації, поєднавши у виставці «Ілюстарт» французькі та українські роботи. «Коли ідея цього проекту з’явилася, — розповідає «УМ» виконавчий директор Французького інституту в Україні Матьє Арден, — ми знайшли контакти французьких галерей, які спеціалізуються саме на ілюстрації, та звернулися до української асоціації ілюстраторів Pictoric. Не обирали конкретної тематики робіт, аби не звужувати рамки представлення, вирішили, що потрібно показати найширшу панораму французьких та українських молодих ілюстраторів».

Виставка «Ілюстарт», яку можна побачити вiд 9-го до 30 квітня в Києві, демонструє зріз сучасного підходу до книжкової, журнальної ілюстрації, їхній тонкий гумор та різні техніки. Ілюстрації — мова сучасності, які постійно оточують нас у газетах, фільмах, телепередачах, рекламі, інтернет-сайтах, відеоіграх, і сучасна людина вже не схильна споживати інформацію, яка їх не містить. Водночас у такому різноманітті створити ілюстрацію, повз рекламний щит із якою не можна буде пройти, не зупинившись, або сторінку, з якою читач стовідсотково помітить, стає дедалі важче і потребує справжнього таланту. Ілюстрації перетворюються на сучасний вид мистецтва, про що красномовно свідчать роботи представлених на виставці Шахрай Шангая, Валері Леблан, Камій Шеврійон, Етель Лакомб, Ясмін Гато, Ваїі-Ваїі та інших.

Ще один незвичний проект — виставка «Дахи Парижа», яка триватиме вiд 15-го до 30 квітня. Це «намагання подивитися по-іншому на вже традиційний імідж Парижа», — зазначає Матьє Арден. Автор фотовиставки ділиться з «УМ»: «На цю ідею мене наштовхнув фільм Рене Клера «Під дахами Парижа», хоча на моїх знімках дахи не тільки Парижа, а й Арля. Презентую їх у рамках «Французької весни», бо архітектура старовинних французьких міст — велика частина французької культури, я передаю її через свій об’єктив».

Дещо з французьким шармом зробить фестиваль і літературну складову весни 2016-го в Україні, запросивши на зустріч з авторкою книжки «Пройти Чорнобиль» Галею Акерман, презентації, вручення премії за кращий переклад з французької. Надзвичайним репом у музично-гармонійному танці з класикою порадує французький гурт Rapsorie. До програми фестивалю ввійшов також моралізм та гастрономія — майстер-класи і дегустації. А відкриття «Французької весни» відбудеться ввечері 2 квітня на Європейській площі, глядачів привітають прудкі Анукі — французькі анімаційні герої, які з’являться на стіні Українського дому за посередництвом світлової проекції.