Капітан чемпіонського плавання

31.03.2016

За всі роки існування жіночої суперліги формат турніру змінювався неодноразово. Утім чи не завжди головним фактором для запровадження нововведень виступало бажання зекономити кошти команд-учасниць змагань. Одна з «фішок» Федерації гандболу України (хоча не тільки ФГУ) — проведення з’їзних турів. Частіше за все вони проводилися на старті ЧУ й, зазвичай, проходили на майданчику одного з найбільш «заможних» колективів. Бравши на себе додаткові фінансові витрати, господар «бенкету» водночас отримував — завдяки перевазі власного майданчика — певну фору в боротьбі за найвищі позиції...

У регламент нинішнього розіграшу суперліги також закладено з’їзні побачення команд, щоправда, цього разу проходитимуть вони не в одному місці, а почергово, дотримуючись спортивного принципу, на території кожного з клубів, що завершили першу частину ЧУ в «топовій четвірці».

Традиційно перше в такій схемі колективне зібрання відбувається на майданчику команди, котра, за підсумками «регулярки», замикає лідируючий квартет. Столичному «Спартаку» іще далеко до своїх колишніх висот — наразі команді навіть важко боротися за призові місця. Схоже, й у цьому сезоні «спартаківки» залишаться без нагород, адже тягатися з «Галичанкою», «Карпатами» та «Дніпрянкою» їм не допомагають навіть рідні стіни. Усі свої домашні поєдинки, проведені в рамках першого з’їзного туру другого етапу ЧУ, київський клуб програв, у підсумку, ще більше віддалившись від бронзової позиції, котру надійно утримує херсонська «Дніпрянка». Відставання ж киянок від дуету фаворитів узагалі майже космічне.

Цікаво, що перед поєдинками у Броварах у турнірній таблиці був одноосібний лідер, але програвши в передмісті Києва два з трьох своїх поєдинків, ужгородські «Карпати» втратили чотириочкову фору. За весь регулярний сезон, упродовж якого секстет його учасників зіграв по 20 матчів, ужгородки зазнали лише однієї невдачі. А тут — дві поразки за три дні. «У «Карпатах» іде становлення нової команди. Через епідемію травм ми залишилися без лідерів. Потрібно перебудовувати колектив, але часу на це немає. Зігратися не було можливості, адже дівчата були в молодіжній збірній», — так очільник закарпатського клубу Борис Петровський пояснив причину невдалої гри своїх підопічних у Броварах.

У минулому сезоні «Карпати» (триразові переможниці ЧУ) програли чемпіонство «Галичанці» й схоже цього разу в особі львівських гандболісток також матимуть серйозного конкурента. На старті поточного сезону в «Галичанці» щось зламалося. Під проводом багаторічного наставника команди Василя Козаря, котрий, власне, й привів львів’янок до їхнього першого чемпіонства, чинні чемпіонки країни зазнали кілька поразок. Після шести турів команда взагалі залишилася без головного тренера, який припинив співпрацю з «Галичанкою». Утім довго звикати до нового наставника —Тетяни Штефан — дівчатам не довелося, адже останні кілька років вона допомагала в клубі Козарю.

Вочевидь до завершального етапу національної першості львівські гандболістки підходять у всеозброєнні. А от ослабленим травмами «Карпатам» доведеться ще й розриватися на два фронти — на підопічних Петровського незабаром чекають півфінальні поєдинки Кубка виклику проти турецького клубу «Кастамон».

ТАБЛО

Чемпіонат України. Жінки. Суперліга. Другий етап. 1-й з’їзний тур (Бровари).

«Карпати» (Ужгород) — «Галичанка» (Львів) — 17:23 (Косик (5) — Туркало (8)), «Дніпрянка» (Херсон) — «Спартак» (Київ) — 26:21, «Дніпрянка» — «Галичанка» — 21:34, «Спартак» — «Карпати» — 22:25, «Карпати» — «Дніпрянка» — 28:33, «Галичанка» — «Спартак» — 36:20.

Турнірне становище після 23 поєдинків: «Галичанка», «Карпати» — 40, «Дніпрянка» — 26, «Спартак» — 16.

Підсумкове становище після першої частини чемпіонату: «Карпати» — 38, «Галичанка» — 34, «Дніпрянка» — 22, «Спартак» — 16, «Реал» — 6, «Економ-Універ» — 4.