Ну а як же без чаю? З ним цієї пори особливо смакуватимуть фруктово-ягідні десерти. Заморожені фрукти-ягоди зберігають максимум вітамінів і мікроелементів, при мінімальній тепловій обробці вони все ще залишаться. Отож дістаємо свої заморожені запаси (до речі, свіжа журавлина — також те, що треба) і печемо, приміром, пісний ягідний пиріг. Він так і тане в роті, нагадуючи про літо і ягідне роздолля.
Для тіста потрібно: 2 склянки борошна, 5 столових ложок олії, 4 столові ложки цукру, 7 столових ложок води, по пакетику ванільного цукру і розпушувача. Для начинки: 1, 5 склянки заморожених ягід за смаком (вишні, полуниці, чорниці), 2 столові ложки борошна і 3 столові ложки цукру.
Перемішати склянку борошна, соду, цукор та ванільний цукор. Додати олію та попередньо охолоджену в холодильнику чи морозилці воду. Додати решту борошна і замісити еластичне тісто. Загорнути його в харчову плівку і покласти в холодильник на годину. Ягоди розморозити, рідину злити. Додати цукор і борошно, перемішати. Тісто розділити на дві частини (одна має бути трохи більшою від другої). Розкачати тісто товщиною приблизно 0,5 см. Більшу частину викласти на дно форми, змащеної олією, і сформувати бортики. На тісто викласти начинку і накрити зверху другою частиною тіста. Защипнути краї, наколоти тісто виделкою, присипати (за бажанням) кокосовою стружкою і випікати в розігрітій до 180 градусiв духовці 20-25 хвилин. Готовий пиріг притрусити цукровою пудрою, порізати на шматочки, прикрасити листочками м’яти і кликати всіх до столу — на чай!