Чаюємо не скоромно

23.03.2016
Чаюємо не скоромно

Крихке, смачне і привабливе пісне вівсяне печиво.

Правду кажуть, що народні прислів’я і приказки — універсальні. Скажімо, у неї — сім п’ятниць на тиждень. Цю можна віднести наразі і до зими — то вона вже попрощалася з нами останнім талим снігом, то знову замела всі дерева і шляхи. Знову холодно і хочеться грітися. Тому «на автоматі» тягнемося до чайників і кавоварок, затим — до печива, а потім згадуємо, що почався піст. Чаю все одно хочеться, і чогось смачного до чаю — також. Проблеми насправді жодної, треба просто виділити трішки часу і спекти щось смачне, пісне і некалорійне. Приміром — пісний кекс із сухофруктами. Він настільки смачний, що просто проситься до чаю і в непісні дні — пухкий, духмяний, насичений літніми фруктами й ароматом.

Потрібно буде 0,5 склянки цукру, 0,5 склянки олії, 1,5 склянки гарячої води, 3 чайні ложки меду, 2,5 склянки борошна, 0,75 чайної ложки соди або 10 г розпушувача, яблуко, родзинки, курага, чорнослив за смаком, 0,5 склянки волоських горіхів, кориця за смаком. Порізати яблука на скибочки, помиті чорнослив і курагу — соломкою. В ємкості для тіста змішати цукор з борошном, погасити соду лимонним соком чи оцтом. Додати воду, мед, олію і добре перемішати. Затим додати сухофрукти і горіхи, попередньо трохи подрібнивши їх . Добре розмішуємо тісто і викладаємо у форму для запікання, попередньо змастивши її олією і за необхідності посипавши борошном. Тісто має бути як густа сметана, під час випічки воно піднімається вдвічі. Випікати 45-50 хвилин за температури 180-200 градусів. Посипати цукровою пудрою за бажанням.

Ще топ-смакота — вівсяне печиво! І не зважайте, що воно пісне — воно таке крихке, смачне і привабливе, що передати непросто. Треба буде 50 г меду, соди на кінчику ножа, склянка мелених вівсяних пластівців, склянка цільного геркулесу, чималий банан, 100 г олії, 10 г розпушувача і трішки солі.

На водяній бані розм’якшити мед, додати соду і розім’яти з бананом. Додати олію. Окремо змішати склянку мелених вівсяних пластівців зі склянкою цільного геркулесу і розпушувачем. Все з’єднати. Масу ретельно перемішати, скачати невеликі кульки і випікати у розігрітій духовці на папері для випічки. У мене вийшло 16 невеликих смачних печивок.

Нехай смакує!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>