Львівський бренд: їж і хочеться!

16.03.2016
Львівський бренд: їж і хочеться!

Спечіть собі і домашнім «трохи Львова».

Львівський сирник — візитна карточка кожної кав’ярні Львова. Які тільки варіанти не доводиться куштувати, і щоразу дивуєшся вмінню майстрів кулінарної справи і неперевершеним смаковим композиціям кожного окремо взятого шматочка легендарного десерту. Один із його авторів — Дарія Цвек. Як кожен шедевр, він і досі вбирає в себе нові цікаві нюанси, відтінки смаків, сирні фантазії. І не має значення, у якому місті чи селі ви мешкаєте. Спекти львівський сирник можна всюди. І рецептів цієї випічки є безліч. Ми подаємо базовий.

Для сирника знадобиться 500 г сиру (однорідного, пропущеного через м’ясорубку двічі або подрібненого блендером), 4 яйця (відокремити білки від жовтків), 150 г цукру, 100 г вершкового масла, цедра одного лимона, пригорща родзинок з курагою, столова ложка манки. Для глазурі: столова ложка вершкового масла, 2 столові ложки цукру, 3 столові ложки жирної сметани, 2 столові ложки какао-порошку.

Для початку потрібно збити до однорідного стану жовтки з цукром. У великій мисці з’єднати сир, масло, родзинки, курагу, цедру і манку. Додати масу з жовтків і цукру. Змішати міксером сирну масу до однорідного стану. Далі — в окремій мисці збити білки, перекласти їх у сирну масу і акуратно змішати ложкою до повного з’єднання білкової маси з сирною. Змастити форму маслом, прокласти пергаментним папером і обсипати манкою. Зайву манку струсити. Вилити у форму сирну масу і випікати в розігрітій до 190 градусів духовці приблизно годину. Якщо сирник почне завчасно темніти, прикрити його фольгою і продовжити випікати. Готовий сирник дістати з духовки, дати йому охолонути у формі, а потім витягти, акуратно перевернувши на дошку або велику тарілку.

Щоб приготувати глазур, потрібно поєднати в каструльці всі інгредієнти і залишити на маленькому вогні, постійно помішуючи, до повного розчинення цукру. Готовий, сирник, що вистиг, покрити гарячою (!) глазур’ю, акуратно розподіливши по поверхні і боках, розрівняти лопаткою. Поставити сирник у холод мінімум на 4-5 годин, а краще на ніч.

Якщо хочете, щоб ваш сирник був яскравого сонячного кольору, додайте в тісто половину чайної ложки куркуми. Прикраси такий шедевр також полюбляє! Посипте його подрібненими горіхами, фруктовими цукатами чи шматочками мармеладу: буде яскраво, красиво і дивовижно смачно!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>