Львівський сирник — візитна карточка кожної кав’ярні Львова. Які тільки варіанти не доводиться куштувати, і щоразу дивуєшся вмінню майстрів кулінарної справи і неперевершеним смаковим композиціям кожного окремо взятого шматочка легендарного десерту. Один із його авторів — Дарія Цвек. Як кожен шедевр, він і досі вбирає в себе нові цікаві нюанси, відтінки смаків, сирні фантазії. І не має значення, у якому місті чи селі ви мешкаєте. Спекти львівський сирник можна всюди. І рецептів цієї випічки є безліч. Ми подаємо базовий.
Для сирника знадобиться 500 г сиру (однорідного, пропущеного через м’ясорубку двічі або подрібненого блендером), 4 яйця (відокремити білки від жовтків), 150 г цукру, 100 г вершкового масла, цедра одного лимона, пригорща родзинок з курагою, столова ложка манки. Для глазурі: столова ложка вершкового масла, 2 столові ложки цукру, 3 столові ложки жирної сметани, 2 столові ложки какао-порошку.
Для початку потрібно збити до однорідного стану жовтки з цукром. У великій мисці з’єднати сир, масло, родзинки, курагу, цедру і манку. Додати масу з жовтків і цукру. Змішати міксером сирну масу до однорідного стану. Далі — в окремій мисці збити білки, перекласти їх у сирну масу і акуратно змішати ложкою до повного з’єднання білкової маси з сирною. Змастити форму маслом, прокласти пергаментним папером і обсипати манкою. Зайву манку струсити. Вилити у форму сирну масу і випікати в розігрітій до 190 градусів духовці приблизно годину. Якщо сирник почне завчасно темніти, прикрити його фольгою і продовжити випікати. Готовий сирник дістати з духовки, дати йому охолонути у формі, а потім витягти, акуратно перевернувши на дошку або велику тарілку.
Щоб приготувати глазур, потрібно поєднати в каструльці всі інгредієнти і залишити на маленькому вогні, постійно помішуючи, до повного розчинення цукру. Готовий, сирник, що вистиг, покрити гарячою (!) глазур’ю, акуратно розподіливши по поверхні і боках, розрівняти лопаткою. Поставити сирник у холод мінімум на 4-5 годин, а краще на ніч.
Якщо хочете, щоб ваш сирник був яскравого сонячного кольору, додайте в тісто половину чайної ложки куркуми. Прикраси такий шедевр також полюбляє! Посипте його подрібненими горіхами, фруктовими цукатами чи шматочками мармеладу: буде яскраво, красиво і дивовижно смачно!