Із Петлюрою у кадрі

16.03.2016
Із Петлюрою у кадрі

У Кривому Розі знімають кінофільм «Червоний», яке частково фінансує Держкіно. (з «Фейсбука».)

Не надто швидкими темпами, але з’являється на екранах кіно власного виробництва. Тим часом, за результатами пітчингів, на підставі висновків експертної оцінки презентованих кінопроектів та за підсумками обрахування виставлених експертами балів, Експертна комісія з питань кінематографії нещодавно затвердила узагальнений рейтинговий перелік кінопроектів, що претендують на включення до Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів на 2016-2017 роки.

Під час проведення другого етапу восьмого конкурсного відбору у форматі відкритих пітчингів (презентації кінопроектів) розглянуто 74 кінопроекти. Зокрема, ігрові повнометражні національні (широка глядацька аудиторія) — 4; ігрові повнометражні копродукційні (широка глядацька аудиторія) — 3; ігрові повнометражні національні (авторське кіно) — 2; ігрові повнометражні копродукційні (авторське кіно) — 5; ігрові дитячі — 4; анімаційні — 18; неігрові — 12; дебютні ігрові — 9. Було представлено шість ігрових тематичних фільмів про героїзм воїнів, які брали участь у захисті України в роки Другої світової війни та під час проведення антитерористичної операції. Таких неігрових — два. Ще пара — ігрові, тематичні до 100-річчя проголошення Української Народної Республіки та до 100-ї річниці бою студентів під Крутами. Цієї ж тематики — три неігрові стрічки.

Серед рекомендованих до виробництва є ігровий повнометражний «Таємний щоденик Симона Петлюри» Олеся Янчука для широкої глядацької аудиторії. Зняти фільм (120 хвилин) береться кіностудія імені Олександра Довженка. Від режисера Анатолія Матешка можемо мати новий дитячий фільм «Гав-Рик» (ТОВ «Пронто Фільм»). Неігрова стрічка «Ангели Чорнобильської генерації» — від режисера Олександра Шапіро. Від анімаційної студії «Червона собака» можемо отримати 80 хвилин «Віктора-робота».

Голова Держкіно Пилип Іллєнко наголосив: «З-поміж усіх проведених конкурсів Восьмий конкурсний відбір вирізняється надзвичайно високим рівнем конкуренції і якості поданих проектів. Тому перед експертами стояло дуже складне завдання — виокремити найдостойніші з них. Мені здається, що вони з цим упорались».

Експертна комісія з питань кінематографії рекомендує Держагентству України з питань кіно здійснити формування Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів на 2016-2017 роки відповідно до затвердженого рейтингового переліку кінопроектів, включивши до неї кінопроекти, які отримали середню оцінку не менше ніж 37 балів включно. Для отримання держаного фінансування продюсерам короткометражних і повнометражних проектів у сесії «дебютні ігрові» рекомендовано скоротити кошторисну вартість фільмів до одного і десяти мільйонів гривень відповідно за рахунок бюджетних коштів.

А ТИМ ЧАСОМ...

Днями стартували зйомки нового україно-литовського фільму «Червоний». Символічну тарілку розбили у Кривому Розі. За однойменним романом письменника Андрія Кокотюхи знімає фільм режисер Заза Буадзе. Це спільне виробництво компаній: ТОВ «ІнсайтМедіа» продюсерський центр, (Київ, Україна), Одеської кіностудії (Одеса, Україна) та кінокомпанії Artbox (Вільнюс, Литва). Як зазначив голова Держкіно України Пилип Іллєнко, відомство виділить 10 млн. грн. на зйомки стрічки, що становить 50% від загального бюджету.

За жанром кінофільм «Червоний» — історична драма, автором сценарію став Андрій Кокотюха. Власне роман вийшов друком у 2012-му. Автор розповідає, як в один iз таборів ГУЛАГу потрапляє колишній командир УПА Данило Червоний. Попри тяжку роботу й знущання начальства, йому разом iз побратимами вдається повстати і здобути свободу.

У Кривому Розі знайшли місце для головної локації фільму — табору. Декорація зйомок розташована неподалік від урвища, яке називають «Провал СРСР». Решта зйомок відбуватиметься в Одесі та на Волині. Під Луцьком знімуть бої УПА з німцями та НКВС. Зйомки триватимуть до серпня. У прокат фільм може вийти вже до кінця року.