На голову не налазить

02.03.2016
На голову не налазить

Шевцов із Валуєвим.

На традиційне віче у Вінниці порядок денний стрімко виніс палаючий скандал останнього тижня, що обговорювали на кожному перехресті й у громадському транспорті: начальником Головного управління Національної поліції в області призначили Антона Шевцова. Який, як свідчать соцмережі й активісти, виколиханий севастопольською міліцією, є другом-приятелем депутата Держдуми Росії Миколи Валуєва. Вінниччина не те що не сприйняла нового призначенця, а вже й страшенно зненавиділа. Мешканці області буквально на вухах. Чимало людей тут уже поховали своїх рідних героїв, котрі загинули в так званій зоні бойових дій. А тут, немовби насмішка, — прислали неприкритого колаборанта, та ще й змушують йому поклонятися.
На віче громадські активісти «Народного майдану Вінниччини» ініціювали збір підписів за відставку начальника обуправління Нацполіції Антона Шевцова.

«Усе брудні провокації»

Минулого тижня у ЗМІ з’явилися фотографії з особистої сторінки Антона Шевцова, де він разом із Ніколаєм Валуєвим, а члени його родини зображені на тлі російської військової техніки під час параду 9 травня у Севастополі. Активісти відразу заявили йому про підозри в сепаратизмі. Намагались привітати на день радянської армії двома гвоздиками, перев’язаними георгіївською стрічкою, але головного копа області на місці не було.

«Ми вимагаємо відсторонити Антона Шевцова від виконання службових обов’язків на час перевірки. Крім того, будемо добиватися його відставки. Адже людина, чия родина проживає на території окупованого Криму, не може бути повністю віддана службі Україні. Якщо не буде заяви про відставку, то 10 березня до Вінниці приїдуть всі Автомайдани України», — заявила під час мітингу активістка Таїсія Гайда.

Начальник ГУ Нацполіції у Вінницькій області Антон Шевцов розцінив звинувачення на його адресу як брудну спробу дискредитації.

«Спроби дискредитації почалися відразу ж після того, як я взяв на контроль хід розслідування низки резонансних кримінальних проваджень. Мене також зацікавило, на яких підставах у нас із легкістю видавалися у великих кількостях дозволи на зброю людям із сумнівною репутацією.

Не знайшовши жодних реальних приводів для критики, провокатори опустилися до брудних закидів на адресу членів моєї сім’ї. Відразу від активістки, чий чоловік фігурує в одному з таких проваджень, у мій бік посипалися звинувачення в сепаратизмі. Звинувачення, які базуються на фотографіях і відео моїх рідних, вирваних із контексту. Фотографіях, зроблених під час парадів 9 травня у Севастополі, де мої діти вшановували подвиг наших дідів під час Другої світової війни. Такі фото є в альбомах кожної людини і посадовців у тому числі», — стверджує Антон Шевцов.

Також керівник поліції зазначив, що звернеться з відповідними заявами до Служби безпеки, Генеральної прокуратури України з проханням призначити з цього приводу перевірку з залученням народних депутатів та громадськості. Він запевнив, що надасть повне сприяння  в її проведенні та готовий укотре пройти перевірку на поліграфі.

Чернігів — Вінниця, транзит питань

Але лукавить пан поліцейський, перекладаючи все на тендітні плечі вінницької активістки Таїсії Гайди, бо подібні звинувачення почалися не у Вінниці, а ще в Чернігові, де Шевцов півроку очолював міську міліцію. Там писали про кримінальне провадження, відкрите за заявою чернігівського журналіста медіа-ресурсу «Свобода ФМ» щодо перешкоджання з боку начальника міліції його професійній діяльності. А ще в Чернігові називали підполковника модником, який носить дорогі брендові речі, та «сепаратистом» через дружбу з «єдиноросом» Валуєвим. Коли ж розгорівся скандал у Вінниці, чернігівські сайти зарясніли спогадами: «Настав час вінничанам викривати «сепаратистські» нахили і прихильність до держави-агресора у їхнього нового (а нашого, в Чернігові, — колишнього) начальника поліції. І дивуватися: якого дідька сепаратиста із Севастополя призначають начальником поліції області?»; «..у біографії офіцера стільки темних місць, що складається враження, що йому втрачати нічого — треба вислужитись. Саме тому його на вибори кинули до Чернігова, аби він тут «показав».

«Антон Шевцов у першу чергу запам’ятався передвиборчими скандалами, коли сторони звинувачували його то в бездіяльності щодо фактів підкупу виборців, то в ігноруванні фактів агітації своїми підлеглими на користь провладного кандидата. Вочевидь, що його призначення відбувалося не стільки з метою покращення криміногенної ситуації в місті, скільки для супроводу кампанії спочатку на проміжних парламентських виборах по 205-му округу, а потім на місцевих. Дата призначення і швидке переведення після півроку роботи лише підтверджує таке припущення», — зазначив на прохання вінницьких колег журналіст із Чернігова Сергій Кириченко.

Навіть голова облради за парканом

На позачерговій сесії Вінницької обласної ради активістка Таїсія Гайда закликала депутатів підтримати її прохання щодо перевірки відповідними органами новопризначеного керівника обласної поліції Антона Шевцова, якого підозрює у сепаратизмі.

«Це звернення надішлемо до Президента, Генпрокурора, керівників СБУ та Національної поліції. Хочемо, щоб провели спеціальну перевірку Шевцова. На цей час його мають відсторонити від виконання службових обов’язків», — заявила Таїсії Гайда.

Її звернення сприйняли схвально. Аплодували.

«Треба мобілізуватися і підтримати. Вже другий раз Шевцов чомусь ігнорує офіційні запрошення на сесію. Поспілкуватися з ним не можемо. Співпраці жодної немає. А ми на підтримку поліції виділяємо понад 67 мільйонів гривень, — підкреслив депутат-«свободівець» Андрій Вигонюк. — На присягу патрульної поліції нікого з депутатів не запросили. Взагалі про цю подію дізнався за півгодини до початку. Прийшов туди, а там два пости пропуску. Не пускають, бо не мав запрошення. Та що там мене, голову обласної ради Анатолія Олійника тримали за парканом, щоб він не зміг подивитися присягу».

Але рішення про перевірку керівника обласної поліції депутати не прийняли. Не вистачило двох голосів. Як зазначалося вище, підполковник Шевцов сам захотів перевіритись на детекторах усіх силових відомств. Але що саме перевірятиме кожне з них? Наприклад, ГПУ. Вона може перевірити лише зону дії закону про люстрацію. А СБУ? Що, пан Шевцов проситиме перевірити спецслужбу: чи був у його словах заклик до зміни державного устрою? Залишається МВС. Так, це його парафія, пряма кадрова справа, але наразі інформації про таку перевірку від міністерства немає. Є лише коротка фраза галузевого міністра Авакова на «Фейсбуці»: «Буде перевірка».

Пітьма репресій, фантом п’ятої колони…

А тим часом підтримку Антону Шевцову на своїй сторінці у «Фейсбуці» висловив колишній «губернатор» Вінниччини, екс-міністр МВС, екс-«регіонал» Микола Джига. І все це на тлі заяв активістки Таїсії Гайди про погрози на її адресу і рекомендацій «схаменутись».

То, все ж, що буде далі: пауза чи зам’яте розслідування?

Водночас підточує й інше питання: для чого підполковника внутрішніх справ із таким неприглядним, принаймні зі сторінок соцмереж, для центральної України світоглядним бекграундом відправили в область, під боком котрої, в Придністров’ї, дислокується 30-тисячна російська армія?

Активісти та чимало журналістів сходяться в мінорному ладі, що все це схоже на формування другого ешелону п’ятої колони. На зміну тому, котрий розігнав Майдан. До нього, пригадується, входили колишні міністр оборони, голова СБУ і ще багато-багато росіян, які підривали українські силові структури, прибувши в часи Януковича з Москви до Києва. Тепер що, на їхнє місце заводять інших?

Крім того, й у подібних персонажів, й у тих, хто просто призвичаївся і вмостився на місцях, де зручно грати за новими правилами, особлива ненависть до патріотів. У Вінниці, як відомо, з активістами не церемоняться: хто сидить, хто в бігах, кому «шанобливо» дозволили ходити на судові засідання з дому. Днями й до наступного активіста добрались. Відкрили кримінальне провадження стосовно голови Партії пенсіонерів, керівника незалежної профспілки «Голос народу», екс-координатора руху «Чесно» в області Віктора Малиновського. Наразі йому присудили обмежувальний захід — носіння електронного браслета.

І не дивно, що складається враження, що тут вочевидь потрібен той, хто всі букви закону змусить гармоніювати з власним внутрішнім неприйняттям усього українського. Попри все, таке нахабство в голові не вкладається, а тому з’являються інші, майже утопічні версії, а може, це таке своєрідне втілення плану «Кримнаш»?

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>