Українська — неначе наймичка...

24.02.2016
Українська — неначе наймичка...

Молодь активно пiдтримує українську мову. (з сайта studmpf.udpu.org.ua.)

Ми, представники різних політичних партій і громадських організацій, які сповідують ідею українського національного відродження, зібралися 21 лютого на Майдані Незалежності, аби спільно відзначити Міжнародний День рідної мови. Його відзначення було започатковано за рішенням ЮНЕСКО з метою підтримки мов, які зникають через зменшення кількості людей, які ними активно користуються.

Упродовж кількох віків російський імперіалізм і шовінізм знищували українську мову шляхом асиміляції українців під росіян. На час відновлення Незалежності у 1991 р. українська мова була витіснена російською мовою майже з усіх сфер суспільного життя. Відновлена Незалежність пригальмувала зросійщення українців, але не зупинила його.

Українська влада часів Кучми і Януковича сприяла пануванню російської мови над українською і тим самим зупинила національне відродження українства як нації. Це була політика потурання мові ворога, який уже тоді планував розчленування України. Наслідки такої політики і практики очевидні і зрозумілі. Путіну ніколи не вдалося б окупувати частину території України, якби він не опирався на українців-перевертнів. Війна на Донбасі це не громадянська і не класова війна, вона носить етнічний характер. Її можна було попередити шляхом національно-патріотичного виховання молодих українців Донбасу, прищеплення їм поваги до мови предків. Але від цього наша влада постійно відмовлялася, а мовне питання завжди було для неї «не на часі». І ось тепер хлопці з українським прізвищами ціляться дулами російських автоматів і жерлами гармат у тих, кого вони з презирством називають украми.

Національна політика Президента П. Порошенка і української влади в цілому мало чим відрізняється від політики попередників. Далі діє антиукраїнський закон Ківалова-Колесніченка, який витісняє українську мову повсюди, в телепросторі панують канали «Україна», «Інтер», СТБ, які скоріше нагадують канали російські, ніж українські, на книжному ринку панує книга, завезена з Росії, українське кіно ніяк не народиться через брак коштів. Українська мова наче наймичка виставляється за двері. А тим часом по всій Україні висить гасло «Єдина країна — Единая страна», а Президент не раз повторює, що Україну можна любити й російською мовою, тобто мовою окупанта. Українська мова продовжує зникати в містах півдня і сходу України та в окремих суспільних середовищах: молодіжному, спортивному, бізнесовому.

Ми закликаємо всі вищі гілки нашої влади докорінно змінити свою мовну політику і не вести український народ шляхом двомовності, а вести його шляхом національного відродження. Цим шляхом йшли інші народи, зокрема польський. У противному разі українську націю у майбутньому чекає розкол на дві нації, бо націй, які б мали дві мови, у природі не буває.

Ми вимагаємо від Президента Петра Порошенка:

— припинити загравання з ворогом на мовному ґрунті та нагадувати українцям у своїх промовах, що мова є націєтворчим чинником та фактором національної безпеки;

— оголосити 9 листопада – День української писемності та мови – державним святом;

— внести до Верховної Ради як невідкладний проект закону «Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні», зареєстрованого групою народних депутатів сьомого скликання.

Від Голови Верховної Ради В. Гройсмана:

— організувати у найближчому часі парламентські слухання про стан державної мови в Україні.

Від Кабінету Міністрів і міністра культури В. Кириленка зокрема:

— підготувати та затвердити «Програму розвитку і функціонування державної мови» з окремим розділом у ній, присвяченим Донбасу;

— створити державний орган з питань регулювання мовної політики;

— на виконання Статті 8 Закону про державну службу розробити і затвердити Положення про мовний сертифікат, який передбачав би контроль володіння держаною мовою державними службовцями та іншими категоріями працівників;

Від Конституційного Суду України:

— скасувати на підставі внесеного групою народних депутатів подання у злочинний спосіб ухвалений Закон «Про засади державної мовної політики»;

Від Київського міського голови:

— підтримати підготовлений групою депутатів Київради проект рішення «Про мовну деокупацію столиці України.

«Просвіта»,
Просвітницький центр
імені Євгена Чикаленка, інші.