Терористам мало крові

11.02.2016

На Донбасі знову гинуть цивільні. Учора, близько восьмої ранку під Мар’їнкою, за шістьсот метрів від українського блокпосту «Новомихайлівка» на міні підірвався мікроавтобус. Водій буса проігнорував усі попереджувальні знаки про наявність мін і виїхав на узбіччя, щоб об’їхати чергу з машин iз боку Донецька. У цей момент і вибухнула міна, закладена терористами на ґрунтовій дорозі.

Керівник обласної поліції Донеччини В’ячеслав Аброськін повідомив, що від отриманих смертельних травм померло четверо людей. 45-річний водій — уродженець Луганська загинув на місці. Уламками міни зачепило і людей, які перебували поруч на майданчику: тут одразу загинули чоловік і жінка з Горлівки. Ще один чоловік — мешканець Макіївки отримав важкі поранення. Його терміново госпіталізували до Курахівської міської лікарні, але від отриманих травм він також помер. Серйозні поранення отримали ще двоє людей — чоловік і жінка.

За фактом підриву пасажирського автобуса біля КПП «Новомихайлівка» прокуратура Донецької області розпочала кримінальне провадження за ч. 2 ст. 115 КК України (умисне вбивство). Досудове розслідування проводить Волноваський відділ Національної поліції.

За даними Держприкордонслужби, напередодні цієї трагедії поблизу пункту в’їзду-виїзду у Мар’їнці бойовики обстрілювали його з гранатометів. Гранати розривалися в безпосередній близькості від КПП, коли там перебували цивільні громадяни. Але прикордонникам удалося евакуювати людей і уникнути жертв.

Окрім донецьких, активізувалися і луганські терористи. Позавчора ввечері з висоти «Князь Ігор» вони обстріляли з мінометів Станицю Луганську, а вчора вранці — Лобачеве. За словами «губернатора» Луганщини Георгія Туки, бойовики перебили газопровід.

«Складається враження, що «кремлівські мавпи» цілеспрямовано роблять усе, аби примусити нас закрити всі пункти перетину! — зазначає пан Тука. — Крім цього, вони розповсюджують дурниці щодо примусового, під загрозою використання зброї, збору підписів під вимогою до мене щодо закриття пункту в Станиці. Розповсюджують брехливі заяви від мого імені про створення концентраційних таборів, про вилучення житла та надання його «карателям». Маячня про мою відставку. Все це свідчить про те, що моя діяльність явно комусь стала кісткою в горлі».

Загалом, позаминулої доби терористи 45 разів відкривали вогонь по укріпленнях ЗСУ, застосовуючи міномети, гранатомети і великокаліберні кулемети.

ДО РЕЧІ

Збройні сили Російської Федерації разом із бойовиками на Донбасі активно готуються до агресивних бойових дій проти України, заявляє секретар РНБО Олександр Турчинов. У його заяві зазначається, що за наказом президента РФ Володимира Путіна о 04:00 8 лютого розпочалась перша у 2016 році комплексна раптова перевірка боєготовності ЗС РФ.

«До неї залучені війська (сили) Південного військового округу, окремі з’єднання і частини Центрального ВО, Повітряно-десантних військ та військово-транспортної авіації Повітряно-космічних сил, зокрема, 8500 в/с, понад 900 од. бойової та спеціальної техніки, 200 літаків та вертольотів, 50 кораблів», — уточнює Турчинов.

За даними РНБО, вже 9 лютого корабельні пошукові ударні групи, а також корабельні ударні групи Чорноморського флоту та Каспійської флотилії РФ приступили до «виконання завдань із забезпечення сприятливого оперативного режиму в акваторії Чорного та Каспійського морів».

Корабельні тральні групи зі складу з’єднань мінно-тральних кораблів у взаємодії з морською авіацією відпрацьовують пошук підводних човнів та мін умовного противника. Кораблі забезпечення приведено у готовність для ресурсного забезпечення сил на морі. Всі ці військові навчання відбуваються у безпосередній близькості від східного кордону України. Більше того, на тимчасово окупованих територіях Донбасу проводяться навчання так званих 1-го та 2-го армійських корпусів.

«Це вкотре свідчить, що ці окупаційні підрозділи є невід’ємною складовою російських збройних сил, — додає пан Турчинов. — Підсумовуючи, можна констатувати, що збройні сили Росії, із 1 і 2 армійськими корпусами та іншими підрозділами окупаційних військ, розгорнутими на тимчасово неконтрольованій території України, проводять активну підготовку до ведення агресивних бойових дій, що є прямою загрозою для нашої країни».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>