Легіонери здаються

05.02.2016
Легіонери здаються

Айварас Абромавичус — п’ятий міністр, який «не витерпів лихої долі» і подав у відставку. Втім, чи вплине це на політику і політиків, питання спірне.

За два тижні до звіту Кабінету Міністрів український уряд знову лихоманить. Міністр економічного розвитку та торгівлі Айварас Абромавичус подав у відставку, заявивши, що не може далі працювати, коли йому блокують реформи і нав’язують своїх людей. «Це вже не просто відсутність підтримки або політичної волі. Це активні дії, спрямовані на те, щоб паралізувати нашу реформаторську роботу від несподіваного зняття охорони міністра і його сім’ї — до нав’язування під усе більшим тиском сумнівних осіб у мою команду і на ключові посади в держпідприємствах», — заявив він на брифінгу у вівторок. Слідом за міністром про відставку заговорили і його заступники.

Останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння Абромавичуса, стала спроба призначити заступником міністра «людину Кононенка». Також, за словами міністра, перший заступник глави фракції БПП Ігор Кононенко протягом року лобіював своїх людей на посаду гендиректора компанії «Укрхімтрансаміак», у якій мав свої інтереси. Крім того, підконтрольний Кононенко депутат від БПП лобіював своїх людей в «Укрзовнішінформ», підприємство порошкової металургії, Агентство акредитації України і кілька інших підприємств. «Кульмінацією цього кадрового свавілля і бажання повного підпорядкування потоків стало бажання мати свого зама в Міністерстві економіки, що відповідає за «Нафтогаз» та інші державні підприємства», — заявив Абромавичус, додавши, що на співбесіді ця людина чесно зізналася, що не має жодного бажання працювати, але «мені сказали, що треба».

Сам Ігор Кононенко, якого вже неодноразово звинувачували в курируванні корупційних схем, усі обвинувачення відкидає. Він повідомив, що сам подав заяву до Національного антикорупційного бюро з проханням розслідувати ці обвинувачення. Втім, на відміну від його колеги Миколи Мартиненка, який склав свої депутатські повноваження після гучних звинувачень у корупції, Кононенко відмовлятися від мандата поки що не збирається. Не поспішає оголошувати обструкцію своєму очільнику і фракція БПП — на вчорашньому засіданні фракції пропозицію народного депутата Єгора Фірсова позбавити Кононенка мандата підтримав тільки Сергій Лещенко, який першим звинуватив одіозного колегу в корупції.

Айварас Абромавичус виявився п’ятим міністром уряду Арсенія Яценюка, який подав у відставку. Раніше до такого кроку вдалися міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі, міністр інфраструктури Андрій Пивоварський та міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко. Також досі вакантним лишається крісло міністра екології. Однак відпускати Абромавичуса, як і інших міністрів, схоже, ніхто не збирається. Принаймні Президент Петро Порошенко заявив, що мав розмову з паном Айварасом і просив його передумати. Та й депутати вчора були більше схильні голосувати проти відставки.

Очевидно, що найближчим часом уряд чекає чергове переформатування. Яким воно буде, залежить від того, яка частина парламенту — політична чи бізнесова — візьме гору. Політичні експерти в черговому скандалі вбачають неприховану боротьбу саме бізнесових груп за вплив на уряд. «Це просто сутичка за майбутній уряд, хто його буде контролювати. В чому мотивація президентської команди (причому там є дві групи: група антикорупційна і публічних політиків і група бізнесова)? Взяти під більший контроль уряд, і якщо навіть Яценюк залишиться, то обкласти його міністрами на ключових міністерствах, щоб контролювати уряд і таким чином відкласти дострокові парламентські вибори. Бо за достроковими парламентськими виборами може в когось виникнути ідея і дострокових президентських виборів», — заявив політолог Вадим Карасьов.

Тим часому у кулуарах усе частіше зринають розмови про дострокові парламентські вибори. Як повідомив у «Фейсбуці» політолог Тарас Березовець, усі штаби БПП уже отримали команду готуватися на вересень. Та й закордонні куратори, за словами того ж Березовця, все більше схиляються до думки, що без перезавантаження не обійтися. Проте шанси на те, що сторони таки домовляться, лишаються. Бо в наступному парламенті для багатьох місця може не знайтися.