Є дві версії тлумачення одного з найвідоміших висловів: «Сезам, відкрийся!» Згідно з першим, використання слова «сезам» як секретного пов’язане з тим, що це дуже відоме слово. Сезам, або ж кунжут — насіння, яке ще наші далекі предки цінували понад усе, рослину асоціювали з безсмертям. Це перебільшення, але в іншому перебільшити користь кунжуту складно: насіння справді багате на вітаміни (особливо на вітамін Е), мінеральні речовини, необхідні для нормального функціонування людського організму: цинк, фосфор, кальцій, причому останнього в насінні дуже багато. У східних народів у халву замість насіння соняшнику додають кунжутне. Прихильників цих східних ласощів — усе більше і більше: дуже смачно і корисно. Але цим список ласощів із сезаму тільки починається.
«Однойменне» з цитатою Алі Баби печиво «Сезам, відкрийся» пекти легко і приємно. Воно дуже хрумке, дуже легке аж повітряне, і запашне, для родинного чаювання — те, що треба. Потрібно: 100 г борошна, 100 г вершкового масла, 250 г кунжутного насіння, 250 г цукру, 2 яйця, пакетик ваніліну, 2 чайні ложки лимонного соку, чайна ложка розпушувача і дрібка солі.
Для початку кунжут заздалегідь обсмажити на сухій сковорідці до золотистого кольору.
Змішати борошно, розпушувач і сіль у мисці. Окремо збити розм’якшене масло з цукром, додати яйце, ванілін і лимонний сік і збивати до однорідності (міксером чи вручну), додаючи частинами борошно. Додати кунжут, вимісити тісто і поставити на годину в холодильник. Потім на змащене маслом деко викласти ложкою тісто (воно трішки розтікатиметься, врахуйте це) і поставити у духовку на 10 хвилин при 180 градусах.
А ще кунжут прекрасно поєднується iз соєвим соусом та копченим вугрем і збагачує смак будь-якої риби жирних сортів, а до м’яса кунжут додають, якщо воно пісне.
Якщо ви вирішите приготувати курячі грудки по-східному, вам знадобиться 500 г стручкової квасолі (мороженої), 350 г курячого філе, одна червона болгарська перчина, 3 столові ложки соєвого соусу, столова ложка кунжутного насіння, по 3 — олії (бажано кунжутної), чайна ложка тертого імбиру, 4 зубчики часнику. Квасолю відварити 4-5 хвилин до напівготовності. У великій сковорідці розігріти двi столові ложки олії та обсмажити курятину з усіх боків, додати двi столові ложки соєвого соусу і продовжувати обсмажувати м’ясо ще хвилину. Потім вийняти шматочки, а на сковорідці обсмажити 3-4 хвилини квасолю та болгарський перець. Додати імбир, часник. Через двi хвилини покласти у сковорідку курятину, додати ще столову ложку соєвого соусу, за смаком посолити і поперчити. Ще через кілька хвилин всипати кунжутне насіння — і страва готова.
Смакуйте з користю!