Дух із духовки

03.02.2016
Дух із духовки

Запіканка може стати окрасою будь-якого столу. (автора.)

Не за горами весна, яка відразу ж зі своїм приходом порадує нас свіжою зеленню і ягодами, а поки що за вікном усе ще холодно, вітряно і волого. Теплого домашнього затишку додають ароматні страви з духовки, пряні спеції, запашні смаколики. Добра зимова подруга — духовка — ще не раз стане нам у нагоді і перетворить звичайну родинну трапезу на маленьке сімейне свято. Овочі, м’ясо, безліч спецій, приправ, молочних продуктів і круп можна розумно і смачно поєднувати в запіканках.

Картопля + м’ясо

Якщо тільки починаєте свої кулінарні пошуки в царині запіканок, починайте з цієї. Картопляно-м’ясна та ще й трішки з грибочками — для більшості українців практично безпрограшний варіант. Знадобиться 800 г картоплі, 2 яйця, 400 г фаршу (який виберете, смачно брати мікс, приміром, свинини і яловичини), по дві цибулини і морквини, 200 г печериць (можна консервованих), 30 г твердого сиру, 3 столові ложки сметани, 20 г вершкового масла, сіль і перець — за смаком.

Картоплю відварити, злити воду і зробити пюре. Фарш і одну дрібно порізану цибулину підсмажити на сковороді до готовності, посолити і поперчити. Гриби почистити і нарізати соломкою, моркву натерти на дрібній терці, цибулю дрібно порізати — все злегка обсмажити на олії, посолити і поперчити. У картопляне пюре додати одне яйце і один білок, перемішати. У форму для запікання, змащену олією і присипану сухарями, викласти третю частину картопляного пюре, потім шар фаршу, далі знову шар пюре, і потім далі гриби з морквою, а зверху — залишки пюре. Жовток, вершкове масло і сметану перемішати і змастити верх запіканки, посипати натертим сиром. Запікати в духовці при 180 градусах приблизно 40 хвилин до рум’яної скоринки. Полити сметаною чи розтопленим маслом і кликати всіх до столу!

А ніжна картопляна запіканка із сиром, селерою, пастернаком і цибулькою пахне так смачно й апетитно, неначе господиня готується до прийому гостей. Порадуйте чи їх, чи своїх близьких цією насправді простою стравою. Потрібно буде кілограм картоплі, 2 цибулини, по кореню петрушки, селери і пастернаку, 2 зубчики часнику, 250 г сиру, 300 мл молока, 50 г твердого сиру, пучок зелені, 2 столові ложки оливкової олії, третина чайної ложки мускатного горіха і сіль за смаком.

Обсмажити цибулю і часник до прозорості. Додати подрібнене коріння. Тушкувати 10 хвилин. Змастити керамічну форму олією. Викласти нарізану тонкими пластинами картоплю. На картоплю викласти тушковані овочі. Посипати спеціями. Знову шар картоплі, потім овочі і спеції. Збити сир і молоко й вилити на картоплю. Посипати зверху натертим сиром. Пекти годину при температурі 180 градусів.

А-ля рататуй

Запіканка для любителів овочів з курятиною — посилений варіант рататуя. Овочі виходять соковиті, курочка — ніжна, а як тягнеться сирна скоринка — смачно, ситно. Набір овочів можна змінювати — брати сезонні чи ті, які можна, які маєте під рукою. Отже, для класичного варіанта знадобляться 3 баклажани, 300 г печериць, 450 г курячої грудинки, по 4 штуки перцю і помідорів, 2 цибулини, сік одного лимона, столова ложка томатної пасти, 5 столових ложок оливкової олії, 5 зубчиків часнику і прованські трави, чебрець, куркума, сіль, перець — за смаком. Для заливки — 3 яйця, 5 столових ложок сметани і 200 г сиру.

Баклажани почистити, нарізати крупно і пересипати сіллю. Через 20 хвилин ретельно промити і покласти на 10 хвилин під прес. Курячу грудку нарізати і замаринувати в суміші: помідор, часник (2 зубчики), оливкова олія (столова ложка), сіль, перець. Гриби, якщо великі, порізати і полити соком лимона. Помідори (без шкірки) і перець — нарізати щедрими півкільцями. На сухій сковороді обсмажити гриби, а потім курку (хвилини 3). У великому сотейнику обсмажити дрібно нарізану цибулину до прозорості, додати томатну пасту, часник (3 зубчики), куркуму. Додати по черзі баклажани, перець і, помішавши, протушкувати їх під кришкою кілька хвилин. Додати помідори, гриби, курку, всі інші трави, спеції і, ще раз перемішавши, викласти у форму для запікання, змащену маслом і присипану сухарями. Для заливки: змішати разом злегка збиті яйця, сметану, сіль, перець. Вилити на овочі і посипати натертим сиром. Запікати при 180 градусах — 20-25 хвилин. Подавати зі сметаною і хрумким свіжим хлібом.

Не знаю, як кому, а мені подобається запіканочка а-ля голубці. Можете називати її лінивими голубцями, від того її соковитий, насичений, чудовий смак не зміниться. Зате готується дуже швидко і натхненно. Потрібно буде по 700 г капусти і фаршу (м’ясо, цибулька, сіль і спеції), а для соусу-заливки — 300 г сметани, три столові ложки томатної пасти, 1,5 склянки води, сіль і спеції — за смаком.

Приготувати заливку: змішати сметану, томатну пасту, сіль і спеції. Капусту пошинкувати і викласти у змащену олією форму. На капусту викласти шар сирого промитого рису. Вилити половину соусу. Зверху викласти фарш і залити рештою соусу. Поставити в духовку приблизно на годину (при температурі 180 градусів).

А запіканка з тефтельками, грибочками і цвітною капустою — ну чим не коронна страва на будь-яке свято?! До кілограма курячого фаршу додати варений рис (склянку сирого), підсмажені на олії морквину та цибулину, тертий часничок. Вимішати, посоливши та поперчивши, і накрутити тефтельки. Невелику головку цвітної капусти відварити до напівготовності у підсоленій воді. Коли вистигне — розділити на суцвіття. Почистити свіжі печериці. На змащену форму для запікання викладаємо вперемішку тефтельки, суцвіття капусти і грибочки. Залити все соусом з 3 сирих яєць, склянки сметани та і двох столових ложок майонезу, притрусити тертим сиром (100 г) та порізаним пореєм. Випікати при температурі 180 градусів приблизно 40 хвилин.

Спечу тобі кашку!

Круп’яні запіканки — дуже гарна альтернатива кашам. Буває, що не всім до смаку та чи інша каша чи крупа, а от із запіканками цього майже не трапляється. Вони сприймаються як пиріг, як піца чи вишуканий гарнір, але тільки не каша. Проекспериментуйте, приміром, із полентою (кукурудзяною кашею — запіканкою). Треба буде 350 г кукурудзяного борошна, 100 г пармезану, 150 г козиного сиру, 30 г вершкового масла, 3 столові ложки оливкової олії, 200 помідорів чері, чебрець (чайна ложка), перець і сіль за смаком.

У підсолений окріп (1 літр) всипте, постійно помішуючи, кукурудзяне борошно, доведіть масу до загустіння. Натріть пармезан на терці, добавте і його, і козиний сир у гарячу поленту. Змастіть форму вершковим маслом, рівномірно розподіліть кукурудзяно-сирну суміш, остудіть і наріжте на порційні шматочки. Змастіть скибочки маслиновою олією і розкладіть на деко, застелене пергаментом. Поставте поленту на 10 хвилин у духовку, розігріту до 220 градусів. Поки страва запікається, розріжте помідори на половинки, приправте чебрецем і спеціями, скропіть оливковою олією і перемішайте.

Сочевична запіканка — модна, корисна і популярна нині страва. Маєте і ви вміти її готувати, тим паче що це нескладно. Потрібно 800 г сочевиці, 240 г тертого сиру, 6 яєць, 6 столових ложок борошна, 3 чайні ложки куркуми, шматочок імбиру 2х2 см, чайна ложка прованських трав, 2 чайні ложки паприки, по половині чайної ложки перцю і солі, 6 зубків часнику, 50 г кореня селери, морквина, дві цибулини, 4 столові ложки олії, 50 г сухарів.

У казанку спасерувати дрібно нарізані цибулю й імбир, додати подрібнене коріння, часник і спеції, протушкувати 10 хвилин. Всипати промиту сочевицю, залити водою, щоб покрила, посолити і варити хвилин 30-40 на невеликому вогні. Остудити і вмішати яйця, борошно і тертий сир. На смак посолити і поперчити. Додати паприку і куркуму. Дно добре змащеної форми посипати сухарями і викласти сочевичну масу. Змастити олією. Випікати 40 хвилин при температурі 180 градусів.

І до чаю — гречана! Несподівано смачна і дуже корисна, вона прикрасить навіть ваше особливе чаювання. Потрібно півсклянки гречаної крупи, 70 г родзинок, 100 г домашнього сиру, 2 яблука, 2 яйця, 100 г масла, 100 г цукру, 50 г сметани, дрібка кориці. Зварити гречану кашу. Розтерти сир, додати цукор, збитий з маслом, яйцями, і гречку, збиту блендером. Запарити родзинки. Натерти яблука на тертку і відтиснути. Додати до каші разом із відцідженими родзинками. Вимішати і викласти у змащену і застелену форму. Зверху покласти 50 г масла довільними шматочками. Пекти при температурі 200 градусів 40 хвилин.

Смакуйте з насолодою і користю!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>