НОВИНИ ПЛЮС

03.02.2016

Рада ухвалила зміни до системи правосуддя

Як зазначала «УМ» в попередньому номері, головною подією вчорашнього дня у Верховній Раді мало бути голосування за зміни до Конституції в частині правосуддя. Відповідний законопроект парламент підтримав 244 голосами «за». Виступаючи перед голосуванням з трибуни парламенту, голова профільного комітету Руслан Князевич нагадав, що 1 лютого Конституційний Суд схвалив ці зміни більшістю голосів — два судді проголосували проти, один утримався. Водночас сьогоднішнього голосування в Раді для затвердження змін у суддівській царині недостатньо. Адже для прийняття змін до Конституції у цілому необхідно 300 голосів. Таким чином, повторне голосування за цей закон має відбутися на наступній сесії ВР.

Томенко вийшов з БПП

Микола Томенко офіційно вийшов із фракції «Блок Петра Порошенка». Голова Верховної Ради Володимир Гройсман оголосив про його вихід із фракції БПП під час засідання парламенту 2 лютого. Нагадаємо, що 25 грудня 2015 року Томенко заявив, що вийде з фракції БПП та коаліції через незгоду з ухваленням Держбюджету на 2016 рік, який нібито на догоду Міжнародному валютному фонду зупиняє дію 37 соціальних та гуманітарних законопроектів.

«Самопоміч» погрожує залишити коаліцію

Парламентська фракція «Самопомочі» може вийти зі складу коаліції Верховної Ради у разі, якщо її вимоги щодо відставки уряду не будуть виконані.

Про це заявила народний депутат від «Самопомочі» Тетяна Острікова в ефірі телеканалу «112». «Питання виходу з коаліції, у випадку, якщо уряд не буде повністю переформатовано, ми будемо окремо вирішувати залежно від того, чи будемо ми представлені в цьому уряді і яким чином ми там будемо представлені», — зазначила вона. За словами Острікової, «Самопоміч» прийняла рішення висловити недовіру нинішньому уряду та вимагати відставки чинного Прем’єр-міністра.

Ярош шукає спонсорів

Новостворена Дмитром Ярошем політична сила «Національний Рух» буде чисельнішою за «Правий сектор», обіцяє колишній лідер «ПС». «Я бачу перспективу нового громадського руху, який буде мати ширшу кадрову базу, ніж «Правий сектор». Судячи з тих зустрічей, які я проводжу по всій Україні й у Києві зокрема, запит на таку силу є. Ми хочемо об’єднати людей, які ще не були в політиці, які є патріотами, але вони не обов’язково націоналісти. Хочемо об’єднати патріотично налаштованих націоналістів, націонал-демократів, лібералів та інших... Теперішня ситуація в Україні, яку я все ж схильний малювати у чорних тонах, вимагає загального об’єднання патріотів різних ідеологічних поглядів. Оскільки подальша політична сепарація суспільства, а саме цей процес ми спостерігаємо, прирікає нас на поразку. Зокрема, й у війні», — цитує слова Яроша «ЛігаБізнесІнформ». Екс-лідер «ПС» зазначає, що гроші на рух збиратимуть iз малого і середнього бізнесу. «У першу чергу дуже розраховуємо на малий і середній бізнес. Для обласних осередків цього буде достатньо. Я зустрівся з деякими банкірами, які також виявили бажання взяти участь в організації нового руху. Причому не тільки як джерела фінансування, а й як члени майбутньої команди, які здатні будуть створювати якісні законопроекти для банківської сфери, фіскальної політики і так далі. Називати їхні прізвища я поки не буду», — сказав він.