Салати — це вітаміни і мікроелементи, злагоджена робота всього організму, гарний колір шкіри, легкість тіла і просто гармонія смаків. Цей перелік плюсів можна було би продовжувати, але він усім відомий. Краще запишемо кілька рецептів вітамінних салатних коктейлів, щоб приготувати їх уже зараз, коли зимова погода провокує застуди та інші хвороби.
Мені порадили, я задоволена цим салатом і вам раджу — салат краси. Для цього 4 столові ложки родзинок помийте і замочіть у сухому білому вині, щоб вони розм’якли (тримати приблизно годину). Півсклянки грецьких горіхів подрібніть (потовчіть скалкою). Два яблука, морквину і шматок гарбуза (300 г) почистіть і потріть на тертці. Все з’єднайте, заправте оливковою олією і скропіть лимонним соком.
Ще один з моїх улюблених простеньких салатиків — салат із селери і дайкона. Він приємно смачний. Потрібно мати невеликий корінь дайкона, зелене яблуко і шматок (150 г) кореня селери. Усі інгредієнти треба потерти на великiй тертці, трішки присолити, щедро покропити лимонним соком і заправити олією (бажано оливковою). Такий салат можна робити і з традиційною чорною редькою, не додаючи лимонного соку, натомість трохи присмачити медом або просто цукром.
Квасолеві салати також не потребують реклами. Хто готуватиме салат із квасолі, тому потрібно буде: 150 г квасолі (краще білої), столова ложка томатної пасти, 2 столові ложки олії (соняшникової чи оливкової), 2 столові ложки світлого соєвого соусу, цибулина, сіль на кінчику ножа і дрібно нарізана зелень (кріп iз петрушкою). Квасолю помийте і зваріть до готовності, відцідіть. Цибулину поріжте на кубики і підсмажте на олії до золотистого кольору. Додайте до неї томатну пасту і соєвий соус, розмішайте і влийте до квасолі. Посоліть, іще раз розмішайте салат, а за годину-дві, які він має постояти на холоді, подавайте до столу.
Салат iз редьки і м’яса організм сприймає «на ура». Щоб приготувати цей соковитий, поживний і оригінальний салат, потрібні: велика редька (одна), 300-400 г відвареного м’яса (яловичини або нежирної свинини), 3 цибулини, соняшникова олія і йогурт або майонез (кому що смачніше). Редьку для салату можна брати як чорну, так і зелену. Щоб салат вийшов смачним, важливо, щоб кількість усіх складників (редьки, смаженої цибулі і вареного м’яса) була однаковою.
Редьку чистимо і натираємо на великiй тертці. Цибулю, нарізану півкільцями, смажимо на сковорідці до прозорості й відразу ж гарячою з’єднуємо з редькою. Редька від цього стане м’якою і не такою різкою. Далі дрібно ріжемо відварене м’ясо і додаємо до редьки з цибулею. Все перемішуємо, підсолюємо (якщо є потреба), заправляємо йогуртом або майонезом і ставимо в холодильник (краще на ніч або хоч на кілька годин). Смакуйте на здоров’я!