Більше не сепаратист

13.01.2016

Мер міста Дебальцеве Донецької області Володимир Проценко не винен в організації референдуму про створення так званої «ДНР», який відбувся 11 травня 2014. Таке рішення ухвалив Костянтинівський районний суд Донецької області.

Готуючи матеріали до суду, експерти СБУ наголошували: доведено, що в промові міського голови Дебальцевого, яка зафіксована стенограмою сесії міськради, містяться цілком недвозначні сепаратистські заклики. По-перше, про розгляд депутатами питання плебісциту, котрий мав на меті утворення «ДНР». По-друге, про вирішення низки організаційних моментів. Зокрема, щодо надання комунальних приміщень для проведення так званого референдуму, а також щодо закликів до керівників державних підприємств посприяти його проведенню.

Власне, за доказами й ходити далеко не треба: слідчі зазначають, що після підписання мером Дебальцевого рішення Дебальцевського міської ради про «референдум» 11 травня 2014 року, це рішення було опубліковано на офіційному сайті Дебальцевського міської ради в iнтернеті. Тобто кожен бажаючий може з цим документом ознайомитися.

Та попри очевидність доказів, Володимир Проценко свою провину заперечив. За його словами, 5 травня біля будівлі виконавчого комітету зібралося близько 400 громадян, які не пропускали працівників виконкому на роботу, вимагали проведення сесії, погрожуючи захопленням виконкому та інших адмінбудівель. У зв’язку з чим він прийняв рішення подзвонити до обладміністрації та в СБУ. Проценко також зазначив, що текст рішення сесії міськради він особисто не готував і не підписував.

«На двох КамАЗах приїхали озброєні люди, які, як з’ясувалося пізніше, були з організації «Оплот». Виконком був оточений озброєними людьми, які вимагали проведення сесії. До Проценка підійшли представники ініціативної групи, які вимагали скликати сесію, але не повідомили, з яких питань. До сесійної зали мера супроводжували озброєні люди. Він відкрив сесію, після чого виступив депутат В’юков від Партії регіонів і запропонував внести до порядку денного питання про виділення приміщень для плебісциту. Голосуванням депутатського корпусу дане питання було внесене до порядку денного сесії, а потім проголосоване, і прийнято відповідне рішення», — йдеться у вироку суду.

Його остаточний вердикт є таким: визнати Проценка «невинним у пред’явленому обвинуваченні в посяганні на цілісність України і виправдати за відсутністю в його діях складу кримінального правопорушення».