Помста прокурора

13.01.2016

Пікіровка та взаємне невдоволення між Генеральним прокурором Віктором Шокіним та одним iз його заступників — Віталієм Каськом — дійшла вершини абсурду. За словами самого Каська, він отримав запрошення на міжнародну антикорупційну конференцію до Вашингтона, однак візиту завадив Шокін: голова ГПУ просто не відпустив свого підлеглого на цей захід. Дарма, що всі витрати оплачувала сторона, яка ініціювала конференцію, і що саме Касько відповідає у Генпрокуратурі за міжнародні зв’язки.

За словами Каська, під час офіційних перемовин між ним як представником Генпрокуратури та Департаментом юстиції США мала б бути обговорена низка питань, які входять до його компетенції. Зокрема, питання продовження співпраці щодо повернення активів високопосадовців, обмін досвідом між українською Генінспекцією з внутрішніх розслідувань і безпеки ГПУ та аналогічною структурою США, а також реформування прокуратури. За відсутностi Каська всі ці плани буде знято з порядку денного або суттєво відкориговано.

На те, що заступник Генпрокурора став невиїзним, першою звернула увагу народний депутат від БПП Світлана Заліщук. Вона повідомила, що Віктор Шокін не дозволяє Каську відвідати США у складі офіційної делегації. Заліщук порахувала, що таке стається вже вп’яте. Конфлікт між Шокіним та його заступниками Віталієм Каськом і Давидом Сакварелідзе (який виник внаслідок «справи діамантових прокурорів») звертає на себе увагу й за межами України. Цього разу тертя між представниками прокурорського відомства ризикує перетворитися на міжнародний скандал.

«Поспілкувалася з американськими колегами і поділяю їхнє обурення. На прохання української Генпрокуратури Сполучені Штати пропонують допомогу, зокрема в рамках міжнародного співробітництва, у тому числі й щодо повернення та конфіскації майна попереднього режиму, але Генпрокурор відмовляє у відрядженні до Вашингтона своєму заступнику, бо це Касько», — коментує Заліщук. Депутатка не перебільшує: посадові особи зі США дійсно досить рішуче висловили свої емоції з приводу неприбуття Каська до Америки.

«Ви неодноразово просили про допомогу США, і у той час, коли ми пропонуємо таку унікальну можливість для ваших експертів, ви відмовляєте пану Каську в участі у конференції. Ці зустрічі дають можливість учасникам обговорити з їхніми американськими візаві політику і практичні кроки щодо антикорупційних реформ. Не дозволяючи пану Каську приєднатися до делегації, ви можете перешкоджати просуванню зусиль щодо втілення реформ в Україні», — сказано в грудневому листі посольства США в ГПУ.

Як збирається виходити з цієї вкрай неприємної ситуації Генпрокуратура, наразі не зрозуміло. Стиль правління Віктора Шокіна підказує, що претензії американців будуть просто проігноровані. Не схоже, аби теперішнього очільника ГПУ турбували закиди у відсутності в його відомстві реформ.

До речі, з приводу «реформ». Як зазначив все той-таки Касько в недавньому інтерв’ю «Громадському радіо», методи роботи Генпрокурора Шокіна, зокрема у кадрових питаннях, залишають бажати кращого. Так, за словами Каська, 84% місцевих прокурорів, призначених Генеральним прокурором України Віктором Шокіним, раніше вже керували районними прокуратурами. «Генпрокурор не призначив жодного «зовнішнього» кандидата, тобто осіб, які раніше не працювали в прокуратурі. Більшість iз призначених прокурорів працювали в тому числі з 2010 року. Вони не підпадають під закон про люстрації, бо на цьому рівні під дію цього закону підпадали тільки прокурори, які працювали в Києві», — зазначив Касько.

Нагадаємо, що 2 липня Верховна Рада прийняла законопроект, який вносить зміни до закону України про прокуратуру. За законом, «замість 639 районних, міських та міжрайонних прокуратур створюється 178 місцевих прокуратур.

Також закон передбачає проведення відкритого конкурсу для обрання місцевих прокурорів. До 15 грудня були призначені керівники 154 місцевих прокуратур iз 178 створених — і більшість iз них, як уже було сказано, виявилися «старими кадрами».