Сміятися — не плакати

29.12.2015
Сміятися — не плакати

Роберт Стайн у фільмі разом із донькою Ханною і її друзями. (з сайта kinofilms.ua.)

Без сумніву, це мудро: назвати фільм «Страшилками», щоб підвести основного глядача — підлітків, у яких буяє наповнений протестними настроями перехідний вік, — до думки, що упирі, Снігова людина й інша нечисть не варті того, щоб заради них ізолюватися від справжнього життя. У стрічці режисера Роба Леттермана, яка цього тижня виходить у прокат в Україні, комедійної складової більше, ніж елементів фільму жахів.

За сюжетом, матері (Емі Райан) головного героя Зака (Ділан Міннетт) пропонують місце завуча у школі невеликого містечка Медісон у Джорджії. Син-підліток не надто задоволений новим місцем проживання. Допоки не зустрічає привабливу сусідку-ровесницю Ханну (Одейя Раш). Щоправда, її дивакуватий батько (Джек Блек) категорично проти спілкування молодих людей. Але це не заважає Ханні показати Закові нічний парк атракціонів і завести його на височезне оглядове колесо. А потім хлопцеві видається, що батько вчинив насилля над донькою — і він викликає поліцію. Трохи не отримавши покарання за оманливий виклик, Зак, — загітувавши нібито на побачення до дівчат нового однокласника — проникає у будинок Ханни через приміщення з... капканами. Уже у будинку хлопці виявляють стелажі із замкненими книгами жахів. І не здогадуються, що уже за мить з однієї з них вискочить Снігова людина. А ще через трохи — Вовкулака, злі клоун і гноми, упирі й інша нечисть.

З’ясовується, що батько Ханни — автор кількох десятків книг жахів Роберт Стайн. Й оригінали не варто нікому відкривати, бо з них вилітають монстри, які хочуть панувати у реальному світі і захопити свого «татка». Оскільки потвори — уже на волі, Роберту Стайну треба на своїй друкарській машинці терміново написати книгу, де б були зібрані герої усіх попередніх.

Реальний Роберт Стайн — 72-річний американський письменник, актор і продюсер, автор «літератури жахів», орієнтованої на дитячу і підліткову аудиторію, має у доробку майже півтисячі повістей і збірників. Його називають Стівеном Кінгом дитячої літератури. До речі, у фільмі також звучить порівняння цих двох авторів, воно розлючує героя Джека Блека.

Незважаючи на значну кількість перекинутого автотранспорту і різного роду руйнувань, жертв у «Страшилках» немає, окрім знищених монстрів. І в кінці на людей чекає хепі-енд. Навіть Ханна, яка неначе вигадана Робертом Стайном, стане звичайною людиною.