Нескоромно за вухами лящить

23.12.2015
Нескоромно за вухами лящить

Пісно та смачно. Короп iз рукава.

Ніщо так не бентежить думок господинь перед довгоочікуваними новорічними врочистостями, як новорічне меню, яким вони мають і вразити гостей, і закликати добробут на найближчі 365 днів, і просто гарно відзначити сімейне свято. Оскільки у православних християн триває піст, багато хто дотримується його канонів і на свято. А хтось просто не їсть м’яса. Тому надактуальні вишукані, смачні й оригінальні пісні страви.

Новорічні закуски: яскраві та легкі

Святкові канапе своєю яскравістю і барвистістю затягнуть у вир свята відразу. Вистеліть маленькі шматочки хліба — білого, чорного, сірого — листочками салату і викладіть на них все, що любите: бурякову ікру, квасолевий чи грибний паштет, шматочки риби, консервованих овочів, прикрасьте гілочками кропу, петрушки, базиліку і назвіть свої канапе так, як підказує ваша творча кулінарна уява. І знайте: в наступному році вас очікують великі кулінарні відкриття, бо початок їм ви вже зробили. А як відомо, початок — це 50 відсотків справи.

Якщо ви ще в процесі «укладання» власних рецептів, приготуйте ці — улюблені багатьох «святкувальників» новорічні канапе з червоною рибою і солоним огірком. Потрібно: червону рибу, чорний хліб, знежирений майонез, солоний огірок, лимон, зелень.

Канапе з червоною рибою завжди мають на столі оригінальний вигляд. Благородна риба (сьомга, форель тощо) червоно-помаранчевих відтінків уже викликає апетит, а в поєднанні з не менш яскравими різнокольоровими продуктами створює по-справжньому святковий настрій. Отож шматочки чорного хліба змастити знежиреним майонезом (як варіант — викласти листям салату: буде своя «родзинка» смаку, нічим не гірша за смак канапе з майонезом чи маслом), викласти на них рибку, скибочку солоного огірка, чверть часточки лимона, проколоти шпажкою і прикрасити гілочкою зелені.

Овочеву і кольорову тематику вашого столу вдало доповнять бурячково-морквяні канапе. Не знаю, як кому, а для мене вони — одні з найулюбленіших. Поєднання всіх овочів у тушкованому варіанті нагадує за смаком літо і перші «дегустації» молоденьких овочів, вони ситні і водночас малокалорійні, з ними можна не хвилюватися за «забуту» на свята фігуру.

Знадобляться: 3 середні морквини, 2 чималі буряки, 2 зубчики часнику, 2 столові ложки оливкової або лляної олії, цибулина, зелень, сіль і перець за смаком. Овочі очистити, на крупній тертці потерти моркву і буряк, дрібно нашаткувати цибулю. Розігріти сковороду з олією, викласти нарізані овочі, смажити 5 хвилин, знизити нагрівання, накрити кришкою і 15 хвилин тушкувати на повільному вогні, періодично помішуючи. Далі дрібно посікти зелень кропу, пропустити часник через прес, покласти все в овочеву масу, поперчити, посолити, додати цукор за смаком і перемішати. Намастити шматочки хліба і викласти на таріль. Посипати подрібненими грецькими горіхами.

І заливна риба

Корисні для організму, смачні та привабливі для очей — фаршировані помідори. На 400 г варених грибів (якщо у вас сушені, беріть їх, попередньо замочіть на ніч, помийте і варіть годину) потрібно 8 невеликих помідорів, 2 цибулини, 3 столові ложки оливкової олії та 2 столові ложки панірувальних сухарів.

Розрізати помідори навпіл, вибрати м’якоть, дрібно нарізати її разом із цибулею і обсмажити на олії. Потім дрібно нарізати гриби, додати до цибулі з помідорами, перемішати, злегка обсмажити. Нафарширувати грибною сумішшю помідори, зверху посипати сухарями, покласти їх на змащене олією і присипане сухарями деко і запікати 20 хвилин у розігрітій до середньої температури духовці, а подавати із зеленню.

Навіть якщо вам хочеться знову вписати в святкове меню олів’є, поекспериментуйте й з іншими міксами інгредієнтів. Зготуйте, приміром, салат із креветок «Дари моря». Потрібно 500 г кальмарів (можна додати ще й краби або крабове м’ясо), жовтий болгарський перець, червоний болгарський перець, помідори, цибуля (всіх овочів — по 2 штуки), трохи свіжої капусти. Відварити (окремо) та почистити кальмари і креветки (не довше 4-5 хвилин). Кальмари нарізати соломкою, додати цілі очищені креветки, цибулю (якщо гірка, то ошпарити окропом і дати воді стекти, після чого хай цибуля вистигне, порізаний невеличкою соломкою або на квадратики жовтий та червоний перець і помідори. Посолити і поперчити. Заправити знежиреним майонезом або сумішшю оливкової олії і гірчиці. Як вистигне — подавайте. Покладіть салат у тарталетки, а ще відріжте трішки капусти і покладіть збоку — буде гарно!

Дуже легко і швидко (що важливо у передсвятковій суєті) готується салат із тунцем — знову ж таки одна з моїх найулюбленіших страв, раджу, як мовиться, з досвіду. Знадобиться баночка тунця у власному соку, 3 середні картоплини, морквина, 50 г оливок, пучок салату, цибулина, 5 столових ложок оливкової олії, сіль і спеції за смаком. Картоплю і моркву зварити і нарізати кубиками. Тунець розім’яти виделкою. Листя салату нарізати смужечками, оливки і цибулю — кільцями. Додати сіль, спеції, олію і перемішати. Прикрасити подрібненим кропом.

Яка смакота — ця ваша заливна риба! Ще б їй бути несмачною! Навариста, прозора, пікантна, зі спеціями і любов’ю — вона цілком заслужено буде претендувати на роль коронної страви на вашому святковому столі.

Для її приготування потрібно: судак чи тріска — 2 кг, 2 цибулини, 1-2 морквини, корінь петрушки, зелень, лавровий листок, желатин (40 г на літр бульйону). У риби відділіть кістки. Поріжте філе на шматки, викладіть у каструлю шкіркою вниз, зверху — голову риби, хвіст, почищені цибулини, корінь петрушки, прянощі й усе залийте водою. Варіть, знімаючи піну і не допускаючи сильного кипіння. Із бульйону вийміть шматки риби й викладіть у форму для заливного. До теплого бульйону додайте розмочений желатин, помішуючи, доведіть рідину до кипіння. Рибу змочіть бульйоном, прикрасьте тонко нарізаними шматочками лимона, зеленню, кружальцями вареної моркви. Поставте в холодильник, щоб прикраси приклеїлися, потім залийте бульйоном-желе, що залишився, й знову поставте у холодильник.

Коли подаватимуть гаряче?

Хоч якими б смачними і ситними були ваші закуски і хоч яким би було ваше святкове застілля, усе одно знайдеться той, хто тихо чи й голосно запитає неначе самого себе: «А коли вже будуть гарячі страви?». Отож-бо мусите мати в запасі щось гаряче і смачне. І як тільки почуєте згадуване запитання, з почуттям феї, яка легко й невимушено виконує бажання гостей, витягніть із духовки керамічні банячки з гарячими дерунами з грибами й урочисто подайте на стіл. Звичайно, заздалегідь ці банячки треба буде наладнати, але це також займе небагато часу.

На 4 порції (горнятка) потрібно 20 дерунів (картоплю (800 г) почистити, потерти на дрібній тертці, відтиснути сік, а картопляну масу посолити, додати яйце, по столовій ложці борошна і крохмалю, перемішати і посмажити на олії до золотистого кольору з обох боків), 500 г печериць, 2 цибулини, пучок зелені, сіль і перець за смаком. Гриби нарізати пластинками, цибулю — півкільцями і смажити, помішуючи, до м’якості, приблизно 5 хвилин. На дно кожного горщика покласти по 3 деруни, на них — гриби з цибулею, далі — знову деруни і гриби з цибулею. Накрити двома дерунами (промазати їх знежиреним майонезом), накрити кришечками і поставити в духовку на 25-30 хвилин. Готову страву посипати свіжою зеленню.

І кожного разу дивуйте рідних і гостей чимось новеньким! Приміром гарячим салатом з кукурудзи, перцю і грибів. Гарячі салати стають модними, і є чому: вони корисні, бо запечені овочі зберігають максимум корисного, смачні і знову ж таки калейдоскопічно барвисті. Отож візьміть 400 г печериць, 2 середні цибулини, болгарський перець, банку консервованої кукурудзи, пучок салату, 3 столові ложки лимонного соку, 4 столові ложки олії, сіль, перець, базилік, тим’ян — за смаком. Шампіньйони чистимо і нарізаємо пластинками, цибулю — півкільцями, болгарський перець нарізаємо смужками. На низ тарілки викладаємо салат, збризкуємо його лимонним соком, трохи солимо, перчимо, додаємо улюблені приправи. Наступний крок — готуємо гарячу овочеву суміш. Для цього спочатку обсмажуємо нарізаний тонкими смужками болгарський перець. Знімаємо його з вогню і викладаємо на окрему тарілку. Тоді смажимо шампіньйони з цибулею. Коли вони обсмажаться і утвориться красива скоринка, додаємо кукурудзу і перець. Приправляємо за смаком і ще трохи смажимо, помішуючи протягом кількох хвилин. Зверху на зелений салат викладаємо теплу овочево-грибну суміш просто зі сковорідки. Зверху можна прикрасити зеленню. Подаємо одразу, доки салат ще теплий.

Ваш святковий стіл неабияк можуть прикрасити святкові стейки із сома. Для цього найкраще брати молоду рибу невеликого розміру (чим вона старша, тим сильніше пахне мулом). Шматки почищеної, помитої і насухо витертої риби треба замаринувати. Для маринаду (на 1,5 кг риби) вичавіть сік одного лимона, поріжте по пучку кропу і петрушки, подрібніть 5-7 зубців часнику, додайте 5 столових ложок оливкової олії, чайну ложку солі та половину чайної ложки чорного перцю). Тримайте сома в маринаді не менш як півгодини. А після цього розкладіть на змащене олією деко і запікайте в духовці 35-40 хвилин при температурі 180 градусів.

Як ще один святковий варіант риби пропоную не раз «випробуваний на святковому столі» короп, запечений у рукаві. Рибу слід випатрати, помити, натерти сумішшю прянощів (для риби або ваші улюблені), сіллю, збризнути соком лимона. Вичавлений лимон розрізати на кілька частин, покласти всередину. Загорнути рибу в харчову плівку і покласти на холод, щоб промаринувалась, на 12 год. Після цього вкладаємо всередину порізану на четверо цибулю, моркву кільцями. Кладемо все це у рукав для запікання і на деку ставимо в духовку. Час запікання залежить від величини рибини — приблизно година — година 20 хвилин. Наприкінці рукав розкрити, якщо бажаєте, щоб рибка зарум’янилась.

Наполеон для витривалих

Десертів на будь-якому святкуванні дочекатися непросто. Але для тих, хто все-таки дочекається солодкого столу, спечіть торт — пісний «Наполеон» з горіхами. Як «солодкоїжка зі стажем», хочу вас переконати, що такий торт нічим не відрізняється від справжнього із заварним кремом. Він неймовірно легкий, пухкий аж до повітряності і дуже смачний — без перебільшення, так і тане в роті. Білий і, як кажуть, пухнастий, щедро присипаний горіхами, він додасть до вашого свята чудових відчуттів і приємних смаків.

Щоб його випекти, потрібно: пиво — 250 мл, олія — 250 мл, борошно пшеничне (+ 3 ст. л iз гіркою у крем) — 3 склянки, 2 столові ложки картопляного крохмалю, 2 столові ложки ванільного цукру і 2 склянки звичайного цукру, склянка подрібнених волоських горіхів. У миску вилити олію, пиво, перемішати. Всипати борошно і замісити тісто. Розкачати його джгутом і поділити на 8-9 частин. Тонко розкачувати коржі і випікати до золотистого кольору.

Для приготування крему в каструлю наллємо 750 грамів води і поставимо на вогонь. Туди ж додамо 2 склянки цукру. Окремо в миску покласти 3 столові ложки борошна з гіркою і столову ложку картопляного крохмалю, все добре перемішати і потроху додавати, помішуючи, воду — 250 мл. Вилити це в киплячий сироп і заварити кисіль, додавши ванілін. Щедро змастити коржі кремом, посипавши при цьому подрібненими горіхами. Посипати зверху ще подрібненою крихтою та горіхами.

І свято вдасться!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>