НОВИНИ ПЛЮС

15.12.2015

Допрацювався: Яценюкові збільшили зарплату

Кабінет Міністрів збільшив посадовий оклад Прем’єр-міністра на 25% з 1 грудня. Про це йдеться у розпорядженні уряду №1013. «У межах видатків на оплату праці, затверджених у кошторисах органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, прокуратури та інших органів, за рахунок виплат, пов’язаних з індексацією, надбавок, доплат, премій, підвищуються на 25 відсотків посадові оклади керівних працівників, спеціалістів і службовців, розміри яких затверджено», — зазначено в документі. Зокрема, підвищення стосується посадового окладу Прем’єр-міністра, встановленого розпорядженням Президента №22 від 8 січня 1992 року в розмірі 20 мінімальних заробітних плат.

ЄС виділить кошти на наші реформи

Реформа держслужби в Україні фінансуватиметься за рахунок кількох джерел, зокрема — з держбюджету та грошей ЄС, виділених на реформи в країні. Про це заявив голова Національного агентства України з питань державної служби Костянтин Ващенко, пише «Дзеркало тижня». За словами чиновника, влада планує «оптимізувати» витрати на Кабмін, забираючи зайві міністерства й функції і паралельно скорочуючи кількість державних службовців, при цьому буде збережено фонд оплати праці міністерств. «Зараз загальний фонд оплати праці становить 14 млн. грн. Його не зменшуватимуть, це дасть можливість підвищувати заробітні плати чиновникам, які залишаться, за рахунок внутрішніх резервів міністерств», — зазначив Ващенко. Інше джерело фінансування — ЄС, який виділив на українські реформи 1,8 млрд. євро. «Йдеться про реформу держуправління в цілому і доплати до зарплатні — від 30 до 50 млн. євро на рік», — зазначив він.

Натовп біля НАБУ: чиновники вимагають перевірки

Чиновники часом самі звертаються до Національного антикорупційного бюро з тим, щоб їх перевірили на причетність до корупції. Про це сказав директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник в інтерв’ю Ліга.net. На запитання, чи не з’явилася після візиту до НАБУ голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі черга охочих добровільно перевіритися, він сказав: «Черги поки немає, але аналогічні звернення уже є». «Чиновники пишуть: проти мене готують корупційний скандал, проведіть перевірку й підтвердіть, що я чистий перед законом», — розповів Ситник. «До речі, ця тактика застосовувалася й до створення Бюро, до ухвалення нового Кримінально-процесуального кодексу. Мотиви для звернення в кожному випадку свої, їх ми теж прояснюємо при перевірці таких заяв», — додав він. «Не думаю, що вони зараз усвідомлюють усі наші можливості. Але чим ближче ми підходили до запуску перших розслідувань, тим помітнішою ставала паніка в їхніх лавах», — додав він.