З’їздів день

15.12.2015
З’їздів день

З’їзд «Солідарності»: присутні 9 тисяч місцевих депутатів.

Минулими вихідними виборчі підсумки підбивали Блок Порошенка та «Батьківщина». Обидві партії зібрали обраних за їхніми списками депутатів місцевих рад. Щоб привітати в урочистій обстановці і, звісно ж, наголосити на власних політичних успіхах. У «Солідарності» Порошенка армія представників у місцевих радах доволі солідна — понад 9 тисяч депутатів. Виступаючи перед ними, Петро Порошенко заявив, що Україна, незважаючи на ситуацію в Донбасі, має низку економічних успіхів. «Незважаючи на негативний вплив війни, нам вдалося досягти макроекономічної стабілізації, зупинити падіння національної валюти, провести санацію банківської системи», — сказав Президент. Він додав, що після шести кварталів безперервного падіння ми маємо перші паростки економічного зростання.

Порошенко: коаліція, децентралізація та IQ парламенту

Похваливши свою команду за наявні досягнення, глава держави перейшов до інших тем. Зокрема, торкнувся проблем коаліції. «Збереження цієї коаліції як головної політичної конструкції для проведення реформ і утримання політичної стабільності є визначальним показником для прийняття рішень, у тому числі й кадрових рішень», — заявив він.

Порошенко підкреслив, що «БПП», «Народний фронт», «Самопоміч» і «Батьківщина» відповідальні за долю країни. «Ця коаліція так чи інакше здатна приймати рішення, які не могли приймати попередні скликання Верховної Ради», — констатував Президент. За його словами, єдність коаліції є запорукою успіху реформ. «Я робив, роблю і буду робити все від мене залежне, щоб зміцнювати коаліцію», — підкреслив Порошенко.

Від коаліції він перейшов до уряду і зазначив, що у випадку його «перезавантаження» «Солідарність» має бути представлена в складі Кабміну. «Наша партія має стати кузнею кадрів і лавкою запасних, яка в будь-який момент готова мобілізувати професіоналів туди, де виникла така необхідність... Незалежно від того, чи буде перезавантаження уряду — а воно буде, оскільки не всі міністри сьогодні виправдовують довіру і відповідають тим критеріям, які чекає від них українське суспільство», — сказав він.

Наступний пасаж Президента торкався децентралізації. «Моє тверде переконання — в необхідності прийняття і продовження процесу децентралізації, передачі влади на місцях. Це буде зроблено найближчими тижнями», — сказав Порошенко. І додав, що від внесення змін до Конституції у частині децентралізації залежить доля мирного життя на сході України.

«Так сталося, що зараз питання миру на Донбасі дуже пов’язане з питанням децентралізації. Момент остаточного голосування за зміни до Конституції поступово наближається, і в мене немає ніякого сумніву, що отримати це рішення буде дуже непросто», — сказав він. А оскільки ухвалення чи неухвалення законодавчого пакета, пов’язаного з децентралізацією, залежить від парламенту, якості його роботи Порошенко приділив увагу також.

Він зазначив, що розраховує на «мудрість, розум вищого законодавчого органу України». «Наш IQ повинен перевищити 300, оскільки тільки надзвичайно високий інтелект дозволить нам перемогти такого сильного ворога, як Росія, разом з потужністю наших Збройних сил», — сказав Порошенко. А тим часом, в очікуванні того, коли колективний розум Верховної Ради досягне небувалих висот, слово взяв інший відомий інтелектуал — мер Києва Віталій Кличко.

Кличко: знову спіч про довіру і про аванси

«Результат на місцевих виборах — це довіра людей, яку ми отримали як аванс. Перемогу потрібно було отримати, а довіру — виправдати», — заявив Віталій Кличко, чиї тези традиційно не відзначаються креативністю. Розвиваючи свою думку, він зазначив, що представники його політичної сили йшли на вибори під гаслом реальних справ. «Саме цю обіцянку підтримали люди, саме завдяки цьому всі ми показали такі результати і саме реальні справи ми будемо впроваджувати в найближчі роки. Кожен у своїй галузі, у своєму місті, селищі, селі», — сказав мер Києва.

А відтак похвалив сам себе. Він підкреслив, що разом зі своєю командою вже півтора року крок за кроком реальними справами змінює столицю. Зокрема, додав він, увага столичної влади зосереджена на трьох основних напрямках і це може слугувати прикладом для інших міст. Йдеться про боротьбу з корупцією, підтримку соціально незахищених верств і розвиток інфраструктури.

«Боротьба з корупцією — це те, з чого кожен із нас зобов’язаний почати відновлення свого міста, району, області. Необхідно безжально зруйнувати корупційну систему і створити нову — абсолютно прозору систему влади, підзвітну місцевій громаді», — зазначив Кличко.

За його словами, в столиці були звільнено 400 чиновників і відкрито процеси управління містом. Зокрема, відкрили мерію, документообіг, тендери і найважливіше — бюджет міста. «Як наслідок — у цей складний час ми збільшили надходження до бюджету на 30%. Тепер гроші, які осідали в кишенях чиновників, йдуть на підтримку соціально незахищених та розвиток інфраструктури», — підкреслив Кличко.

Кличко вважає, що Україна, її громадяни показали своє прагнення до впровадження ефективного місцевого самоврядування. І саме від того, як розвиватимуться міста і села, а також невеликі громади, залежатиме майбутнє держави. Саме мерам, депутатам усіх рівнів доведеться втілювати та розвивати місцеве самоврядування, робити наші міста сильними та успішними. «Цього сьогодні вимагають люди. Щоб громади, зокрема, мали можливість розпоряджатися своїми коштами і впливати на життя у своїх містах і містечках, робити його більш комфортним», — зауважив столичний голова.

Насамкінець Кличко представив команду мерів, які перемогли на місцевих виборах за підтримки «Солідарності». Він зазначив, що в кожного з них є свої досягнення, які вони повинні примножити, працюючи винятково в інтересах жителів своїх міст. Мер Києва висловив готовність зустрічатися зі своїми колегами з інших міст для обміну досвідом.

Тимошенко: роздача наказів та нагород

Свої фанфари звучали і на партійних зборах «Батьківщини». Ця політсила показала на місцевих виборах результат, не набагато скромніший за «Солідарність». Усього партія Тимошенко делегувала в органи місцевого самоврядування біля 8 тисяч представників.

Усі вони були присутні на з’їзді, де Юлія Тимошенко вручила нагороди представникам своєї партії за кращі досягнення під час виборчої кампанії. «Гран-прі» церемонії нагородження отримали три обласні партійні організації: перше місце посів місцевий партійний осередок у Кіровограді, друге — в Чернівцях, третє — в Херсоні.

Відтак лідерка «Батьківщини» сформулювала новообраним депутатам місцевих рад нагальні завдання, серед яких — реальне зменшення тарифів, відновлення видачі сертифікатів на землю та боротьба з корупцією. «Мій прямий наказ: повертайтеся додому і насамперед сформуйте функціональні групи для дослідження формування кожного тарифу», — заявила Тимошенко. На її думку, депутати від «Батьківщини» мають вивчити ситуацію з постачальниками води, тепла, електрики, і в разі необхідності створювати слідчі комісії з цих питань.

А тим часом, поки тривали партійні урочистості, депутати «Народного фронту» в кулуарному форматі закрили питання відставки, яка загрожувала їхньому представнику — чинному Прем’єр-міністру Арсенію Яценюку. У пятницю ввечері відбулася зустріч посланців НФ із Президентом Петром Порошенком, під час якої «були обговорені питання, які нам треба приймати на наступному пленарному тижні — це і податкова реформа, це бюджет, це реформа судочинства», — заявив голова фракції «Народного фронту» Максим Бурбак.

«Ми вийшли на конструктив, було узгоджено, що нам треба все-таки покращити координацію співпраці чотирьох фракцій коаліції і запровадити спільні засідання фракцій», — додав він. Водночас нардеп переконує, що ніяких ультиматумів ніхто нікому не висував. «Усі питання вирішуватимуться в діалозі. Ніхто нікому ультиматумів не виставляє і не має права на це. І тому такі зустрічі будуть на постійній основі», — зауважив Бурбак.

Про конструктив на зустрічі також говорив нардеп Сергій Пашинський. «Зустріч пройшла дуже конструктивно, не побоюся цього слова», — зазначив він. На запитання про можливість відставки Яценюка Пашинський відповів: «Ще раз хочу сказати — ніякої відставки Яценюка не буде. Я повторюся — це все безвідповідальний популізм і демагогія. Є коаліція, вона існує».

Стало відомо, що Петро Порошенко, Володимир Гройсман та Арсеній Яценюк мають погодити текст спільної заяви про єдність команд НФ та БПП. Що робити при цьому з гучними звинуваченнями в корупції, які лунали на адресу Яценюка та його команди (приміром, з вуст одеського «губернатора» Міхеїла Саакашвілі), залишається неясним. Очевидно, спільна відозва про єдність нівелює будь-які корупційні підозри.