Що не кажіть, а саме взимку найбільше буяє наша кулінарна фантазія саме в напрямі випічки. І все — з банальної причини: холодно і хочеться чаю (кави, какао, капучино, компоту, киселю тощо — вибирайте потрібне). І коли дім наповнює ароматний запах смачної домашньої випічки, навіть душа зігрівається, що вже казати про тіло. На часі — пісна випічка, яка, як виявляється, не менш різноманітна, ніж скоромна.
А що приготувати до чаю в піст — і думати не доводиться! Пісні вареники з ягодами (розмороженими), сухофруктами, яблуками, квасолею і маком — з медом, джемом, варенням, млинці на розсолі, мінеральній воді — з подібними начинками і соусами, печиво, крекери, шарлотки, фруктові пасти, киселі, ягідні муси: головне в цій справі — натхнення і час.
Якщо свого часу ви наморозили ягід, прийшов час їх розморожувати. І на чому слід наголосити на початку: скільки ягід — стільки і смаків. Пісний ягідний пиріг, який пропонується вам наразі, має один рецепт, але залежно від начинки він щоразу змінює свої смаки, форму, аромати і щоразу кращає, бо ви вдосконалюєтеся у своїй майстерності. Для тіста потрібно: 2 склянки борошна, 3 столові ложки цукру, 6 столових ложок олії, 7 столових ложок води, половина чайної ложки соди і пакетик ваніліну. Для начинки — 1, 5 склянки заморожених ягід (вишня, малина, сливи, чорниці, смородина, ожина), 3 столові ложки цукру і 2 столові ложки борошна. Перемішати склянку борошна, соду, цукор та ванільний цукор. Додати олію та попередньо охолоджену воду. Досипати решту борошна і замісити еластичне тісто. Загорнути його в харчову плівку і покласти в холодильник на годину. Ягоди розморозити, рідину злити. Додати цукор і борошно, перемішати. Тісто розділити на дві частини (одна має бути трохи більшою від другої). Розкачати його товщиною приблизно 0,5 см. Більшу частину викласти на дно форми, змащеної олією, і сформувати бортики. На тісто викласти начинку і накрити зверху другою частиною тіста. Защипнути краї, наколоти виделкою і випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 20-25 хвилин.
Вівсяне печиво — безпрограшний варіант для затишного родинного чаювання. Нам дуже смакує пісне, аж настільки, що хочеться цим рецептом поділитися. Потрібно: 50 г меду, соди на кінчику ножа, 200 г мелених вівсяних пластівців (склянка) і склянка неподрібненого геркулесу, 100 г олії, банан, пакетик розпушувача і дрібка солі. Розтопити мед, розім’яти з ним банан, додати соду й олію. Окремо змішати мелені вівсяні пластівці з геркулесом і розпушувачем. Усе з’єднати. Масу ретельно перемішати, зробити невеликі кульки і випікати в розігрітій духовці на папері для випічки до зарум’янення і духмяного запаху випічки. У мене вийшло 16 невеликих смачних печеньок.
Кому нема часу на приготування тіста, приготуйте яблука, запечені з халвою. Я навіть не хочу коментувати смак цього десерту, бо постійно доведеться ковтати слину. Повірте — це неймовірна смакота! Причому корисна: запечені яблука містять у собі багато пектинів і мікроелементів, вони корисні, а халва — джерело природних білків. Що ще не раз читала: халва корисна для жінок, вона успішно бореться зі зморшками. Рецепта як такого нема, треба лише помити яблука, вирізати серцевинки, нафарширувати їх халвою (можна притрусити корицею, ваніліном, родзинками — кому що до душі) і запекти. Ранкова кава з такими молодильними яблучками стане святковою!
З яблук можна спекти чудовий пісний яблучний пляцок — це дуже смакує на сніданок чи вечерю дітлахам. Я мала можливість і поспостерігати за цим дійством, і самій вдало приєднатися до дегустації цієї випічки — мусила, як кажуть, примазатися: пиріг на вигляд був таким пухнастим, аж повітряним, і таким ароматним, що не лише би я не встояла.
Потрібно буде кілограм соковитих і ароматних яблук, по склянці борошна, манної крупи і цукру, столова ложка кориці, 150 мл олії, ваніль, трішечки солі і дві чайні ложки розпушувача. Змішати всі сухі інгредієнти. Яблука очистити від шкірки, натерти на крупній тертці. Вистелити деко папером для випічки. Далі викласти третину сухої суміші, розрівняти по всьому деку і викласти на неї половину тертих яблук. Далі — решту сухої суміші, вище — решту яблук і насамкінець рівномірно залити верх пляцка олією. Родзинки, цукати, сухофрукти чи консервовані ягоди, викладені на пиріг, лише вітаються. Пекти потрібно в духовці при температурі 180 °С приблизно 40 хвилин.
Пісні морквяні кекси з горіхами — ще одне диво. На 300 г моркви (почищеної) потрібно 300 г яблучного соку, 130 г рафінованої олії, 150 г цукру, 350 г борошна, по 150 г родзинок і волоських горіхів, пакетик розпушувача.
Моркву почистити, порізати шматочками і покласти в блендер. Додати сік, олію, цукор і подрібнити до однорідної маси. Додати мелені горіхи, борошно з розпушувачем та родзинки. Тісто має бути, як густа сметана. Викласти тісто у змащені формочки для кексів. Випікати 15-20 хвилин при температурі 180 градусів до зарум’янення. Притрусити цукровою пудрою.
Постуйте на здоров’я!