НОВИНИ ПЛЮС

04.12.2015

Стець йде у відставку

Міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив, що має намір написати заяву про відставку. Про це посадовець повідомив на своїй сторінці у «Фейсбуці». «Рік тому я став членом уряду. 9 місяців тому розпочало свою роботу Міністерство інформаційної політики. Як я і обіцяв, звіт про свою діяльність обнародую публічно, зокрема, і тут — на «Фейсбуці». І, звісно, як і обіцяв рік тому, з початком сесійного тижня пройду всі юридичні процедуру у ВР та КМУ, пов’язані з реєстрацією офіційної заяви про відставку», — написав він. Нагадаємо, що недавно Мінінформполітики розробило законопроект «Про систему іномовлення України». 4 листопада 2015 року Верховна Рада проголосувала за нього у першому читанні. Згодом документ був доопрацьований на Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики. Наразі він готовий пройти друге читання в парламенті. Після його прийняття Радою та підпису Президентом телеканал іномовлення буде офіційним мовником України у світі.

Корбан знову балотуватиметься у нардепи

Мер Дніпропетровська Борис Філатов називає лідера партії Геннадія Корбана найбільш вірогідним кандидатом від партії УКРОП на 27-му виборчому окрузі, в якому повинні пройти вибори у зв’язку зі складанням Філатовим повноважень нардепа. Про це він заявив в інтерв’ю «ВВС Україна». «Я думаю, що з імовірністю 99% він піде по моєму округу. Природно, це буде затверджуватися політрадою, але це — секрет Полішинеля. Ми можемо багато прикидатися і говорити, що він ще подумає, але всі ж прекрасно розуміють, що мій рідний 27-й округ дарувати ніхто не збирається», — зазначив Філатов. Він підкреслив, що у партії немає інших кандидатів на висунення в цьому окрузі, і якщо припустити, що Корбан відмовиться, то УКРОПу буде об’єктивно нікого ставити.

Оборонна сфера України — одна з найбільш корумпованих

В українській оборонній сфері залишається високий ризик корупції. Про це свідчать дані дослідження міжнародної антикорупційної мережі Transparency International. Директор TI з питань оборони Катрін Діксон вважає, що «Україна наразі перебуває в критичній точці». «Якщо Міноборони виконає свої антикорупційні зобов’язання, військовослужбовці зможуть краще та активніше захищати український народ», — вважає Діксон. За її словами, затягування реформи «є критичним для стабільності, економічного розвитку та міжнародної довіри донорів». «Якщо через корупцію українські солдати не отримують грошей або повинні купувати оснащення за свої кошти — це руйнує військову ефективність та демотивує народ», — заявила Діксон. В ТІ закликають забезпечити «сильний зовнішній контроль» витрат української оборонки. В дослідженні звернули увагу, що витрати на оборону в Україні різко зросли, а дані про те, на що витрачаються ці гроші, не оприлюднюють. Навіть депутати отримують цю інформацію постфактум. Експерти закликають провести незалежний моніторинг Міноборони, з метою ретельної перевірки небюджетних витрат.

Суд по справі Пукача розглядає можливість виклику Кучми та Литвина

Апеляційний суд Києва продовжує розгляд скарги на вирок екс-начальнику департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексію Пукачу, засудженого за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Про це повідомив головуючий суддя Степан Гладій, передає УНН. Суддя Гладій поінформував учасників процесу, що сьогодні суд планує розглянути клопотання потерпілого Олексія Подольського про виклик до суду як свідків у цій справі екс-Президента України Леоніда Кучму, екс-голову адміністрації Президента Володимира Литвина, екс-голову СБУ Леоніда Деркача та інших. Нагадаємо, 29 січня 2012 року Печерський районний суд Києва засудив Олесія Пукача до довічного ув’язнення з конфіскацією майна за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Зміни Конституції

Перед розглядом законопроекту про внесення змін до Конституції в частині децентралізації в остаточному, другому читанні, необхідно провести ще додаткові консультації, заявив на брифінгу в четвер спікер Верховної Ради Володимир Гройсман. «Я вважаю, що можна знайти багато резервів для голосування всередині коаліції, і, звичайно, в українському парламенті, незалежно від того, хто яку політичну силу представляє», — заявив Голова ВР. За його словами, «є можливість об’єднати всі фракції коаліції і поза коаліцією для прийняття рішення, яке передасть владу українцям на місцях».

Подовжений домашній арешт

Апеляційна судова інстанція залишила до кінця грудня без зміни домашній арешт Наталії Шаріної — директора Бібліотеки української літератури у Москві. Як відомо, 28 жовтня у цьому публічному закладі пройшли обшуки, після яких її директорку затримали. Щодо директоки бібліотеки порушили кримінальну справу за статтею 282 КК РФ (розпалювання національної ненависті й ворожнечі, а також приниження людської гідності). А Таганський суд Москви санкціонував домашній арешт. Приводом для порушення справи, згідно із заявами російського слідчого комітету, стало поширення серед відвідувачів бібліотеки видання Дмитра Корчинського, яке було визнане судом екстремістським матеріалом і забороненим до використання. Наталія Шаріна переконує, що книги в бібліотеку підкинули.