Чи в тій кишені мандат?

04.12.2015

У селі Пристроми Переяслав-Хмельницького району на Київщині сталася новина, яка приголомшила багатьох трудівників ланів і ферм, а також представників місцевої інтелігенції, членів і симпатиків ВО «Свобода». Раптом, після оприлюднення результатів виборів до місцевих органів влади, вони відчули себе ошуканими. Та не якимись пройдисвітами з великої дороги (траса Київ—Харків поруч) чи нахабним адмінресурсом, чи запеклими конкурентами в політичній боротьбі, а самим очільником районного проводу цієї самої «Свободи» Сергієм Шаменком. Чому вони так вважають? Бо встановили, хто, коли, яким чином і куди висував кандидатів у депутати. Правда, дехто здогадувався про неладне ще під час кампанії, а саме мешканці села В. І. Романенко та А. М. Дима повідомляли обласному керівництву поважної політсили про те, що пан Шаменко не проводив загальних зборів партії, згідно з чинним законодавством, на яких би чесно, прозоро й доскіпливо партійці могли обговорити кожну кандидатуру, скласти відповідні документи та рекомендувати найдостойніших у депутатські лави. Небайдужі люди намагалися достукатися до Києва, та марно. Обласне керівництво ВО «Свобода» реагувати не квапилося.

Бунт на партійному кораблі зчинився, коли всі дізналися, що Сергій Шаменко став володарем мандата депутата Переяслав-Хмельницької районної ради. Тоді в Пристромах зібралися обуренi люди і склали петицію на ім’я голови ВО «Свобода» Олега Тягнибока. « В нашому районі 34 виборчі округи, — написали учасники акції. — Кандидати від ВО «Свобода» набрали на виборах 1020 голосів, з них 191 голос надали партії виборці с. Пристроми. Незважаючи на те, що виборці с. Пристроми надали партії найбільше голосів, майже п’яту частину, село залишилося без представника в районній раді. Ми зверталися до обласного керівництва ВО «Свобода». Письмової відповіді не отримали, а в усній формі нам відповіли, що в нас недосконале законодавство. З цим ми згодні. Але з власного розслідування ми зрозуміли, що районний керівник ВО «Свобода» грубо порушив існуюче законодавство. Сергій Шаменко не проводив загальних зборів осередку, одноосібно призначив себе першим номером у виборчому списку, поставив себе кандидатом у депутати до обласної ради, не набравши при цьому і 5 %, кандидатів у депутати до районної ради розставив так, що виборці їх не знали. Наводимо приклади. Один iз кандидатів Самійленко Андрій Павлович (житель с. Пристроми) балотується в с. Строкова і набирає 1 голос (0,4 %). Подружжя Анікєєв Юрій Іванович (проживають у с. Гайшин) балотується в с. Дівички, набирає 8 голосів (1,1 %), Анікєєва Тетяна Володимирівна болотується в с. Дениси — 1 голос (0,4 %). Губа Вікторія Миколаївна живе в м. Переяслав-Хмельницький, балотується в с. Шевченкове — 4 голоси (1,7 %), Кияниця Галина Миколаївна живе в с. Гайшин, балотується в с. Соснова — 4 голоси (1 %), Тягун Ганна Олексіївна живе в м. Полтаві, балотується в с. Пологи-Вергуни — 2 голоси (0,4 %). Подібні кандидати на 17 округах набирають разом 176 голосів, тоді як у с. Пристроми на одному окрузі кандидат набирає 191 голос».

Протестанти також доклали до звернення заяву членів партії, які підтверджують, що загальних зборів районної організації ВО«Свобода» з висування кандидатів та затвердження списку (в якому пан Шаменко опинився першим номером, що й дозволило йому отримати мандат) не було. Селяни вважають, що через таке брутальне ставлення керівника осередку партії до товаришів по організації і законодавства «він не має морального права бути не тільки депутатом районної ради, а й керівником осередку». Тут уже пристромчани вимагають справедливості від найвищого боса партії Олега Тягнибока: «Бути йому керівником осередку чи не бути — ваша справа, але ми як виборці будемо відстоювати своє право на представника в районній раді. Просимо посприяти у вирішенні цього питання, з метою збереження іміджу партії та відновлення наших виборчих прав переконайте керівника районного осередку написати заяву про відмову від депутатського мандата, адже його він здобув незаконним шляхом».

 

P.S. Заявники просять Олега Ярославовича Тягнибока відповісти їм через газету, інакше вони залишають за собою право спрямувати заяву до правоохоронних органів.

Надія ГОРДІЄНКО.
с. Пристроми, Переяслав-Хмельницький район, Київська область