Піст — із любов’ю

02.12.2015
Піст — із любов’ю

У піст найголовніше — очистити себе від поганих думок. (автора.)

Цієї пори, коли християнський піст нам знову нагадує, що незабаром велике свято таїнства народження Христа, особливе місце відводиться любові. І на кухні — також. Бо всім відома заповідь, що в піст — головне не їсти один одного. Тобто піст — не лише відмова від певної їжі, а очищення й душі, прояв її найкращих якостей. Як говорив святитель Іоанн Златоуст, піст пом’якшує норов, вгамовує гнів, стримує поривання серця, бадьорить розум, дістає спокій для душі, полегшує тіло, усуває нестриманість.

Соковита зима

Саме салати зроблять зиму барвистою, соковитою, вітамінною і смачною. Одна з ідей — пісний салат iз квашеної капусти і буряка. На 500 г квашеної капусти потрібно 2-3 запечені буряки, 2 середні морквини, цибулина, олія (яку виберете) для заправки і сіль та перець за смаком. Буряк та моркву (окремо) натріть на крупній тертці, посоліть і помніть руками. Цибулю дрібно поріжте. У капусту додайте цибулю та моркву, перемішайте. Потім додайте буряк і подрібнену зелень. Посоліть,поперчіть і заправте рослинною олією. Маєте знати, що квашена капуста містить у собі вітамін В6, який регулює білковий обмін і кровотворний процес в організмі.

А ще спробуйте капусту з яблуками. Потрібно 500 г капусти, середній буряк, 2 яблука, 4 зубчики часнику, 100 мл олії, 500 мл води, 80 мл 6% яблучного оцту, столову ложку солі і 80 г цукру.  Капусту нарізати невеликими шматочками — приблизно 2смх2см, з яблук видалити серцевину і нарізати на 4 або 6 частин, заздалегідь їх очистивши від шкірки. Буряк нарізати смужками. Часник вичавити. Додати до капусти яблука, буряк, часник, влити олію і добре перемішати. Все укласти в банку. У воду додати сіль, цукор, поставити на вогонь, влити оцет і довести до кипіння. Капусту з яблуками залити гарячим маринадом. Залишити, доки не остигне, а потім накрити кришкою і поставити в холодильник на добу.

Гаряче і смачне!

Давно доведено, що гарячі страви зігрівають не лише тіло, а й душу. Що і треба довести цієї холодної пори. Давайте приготуємо пісний борщ із чорносливом — терпкувато-пікантний смак літньої сливи додасть нашій улюбленій страві особливого і неповторного смаку. Потрібно 4 картоплини, морквина, цибулина, 400 г білокачанної капусти, 8 штук чорносливу, півбуряка, стручок болгарського перцю, томатна паста за смаком, часник — 1-2 зубці, олія — для смаження, сіль, сухі трави, цукор, чорний перець — за смаком. Половину цибулини поріжте і разом із нарізаною картоплею додайте в киплячу воду, посоліть за смаком. Другу половину цибулини і моркву поріжте, буряк натріть на тертці і обсмажте на олії, додавши трохи цукру. Додайте томатну пасту, посоліть за смаком. Посипте чорним меленим перцем. Поріжте капусту і болгарський перець. Коли картопля буде майже готова, додайте в каструлю томатну засмажку, капусту, перець і чорнослив. Варіть 10 хвилин. Наприкінці приготування всипте подрібнений часник, посипте улюбленими сухими травами. Розлийте борщ по тарілках, притрусіть свіжим кропом.

І не забувайте про розсольник! Це чудова перша страва, пікантний смак якій надають солоні огірки. Нам знадобиться: 2 л води, 1 склянка перлової крупи, 5 середніх картоплин, морквина, цибулина, невеликий білий корінь (пастернак, петрушка або селера), 2 солонi огірки, 0,3 склянки огіркового розсолу, соняшникова олія, лавровий лист, чорний перець горошок, сіль за смаком. Треба спочатку добре промити перлову крупу і залити гарячою водою приблизно на годину. Очистити і нарізати кубиками картоплю, дрібно порізати цибулю, моркву і біле коріння натерти на крупну тертку, огірки при бажанні очистити від шкірки, нарізати півкільцями. Приготувати засмажку: на олії спасерувати цибулю, додати моркву і біле коріння. Перловку, що настоялася, варити до готовності протягом години. Потім додати картоплю, спеції і трохи солі, з урахуванням солоних огірків і розсолу, варити 20 хвилин. Додати засмажку і солоні огірки і варити ще 15 хвилин. Наприкінці приготування додати розсіл і довести до кипіння. Подавати теплим.

А якщо ви вирішили приготувати рибну юшку, знадобиться: 400 г рибного філе (горбуша, тріска),4 картоплини,2 помідори, стручок болгарського перцю, морквина, цибулина,2 зубки часнику,зелень (цибуля, кріп, петрушка),3 столові ложки рису, столова ложка олії, лавровий листок,3 горошини духмяного перцю,0,5 чайної ложки насіння коріандру,чорний мелений перець за смаком,сіль за смаком,2 л води. Картоплю крупно поріжте. Моркву потріть на крупній тертці. Цибулю дрібно поріжте, а помідори і болгарський перець —  невеликими кубиками. Часник вичавіть. Подрібніть зелень. Гарненько промийте рис. Воду доведіть до кипіння, додайте спеції, картоплю, рис і варіть 15 хвилин. Спасеруйте на олії цибулю — 5 хвилин, додайте моркву, потім болгарський перець. Через 5-7 хвилин додайте помідори і часник. Тушкуйте овочі на повільному вогні приблизно 5-7 хвилин. Додайте у каструлю рибу і тушковані овочі і варіть ще 15 хвилин. Посоліть, поперчіть за смаком, наприкінці додайте зелень і залиште суп настоятися 5 хвилин.

Другі та пісні

Плов із сушеними грибами проситься навіть на святкові столи. Причому його сприймають там із задоволенням. І навіть не думається, коли куштуєш цю страву, що вона пісна. Сушені гриби (100 г) промийте і замочіть у холодній воді на 3—4 години. Потім дрібно наріжте та зваріть у тій самій воді. Цибулину покрайте, а морквину натріть на великій тертці. Усе це підсмажте на олії, покладіть у бульйон із грибами, до якого додайте перебраний і промитий рис (300 г). Посоліть, закрийте кришкою й тушкуйте. За 10 хвилин до готовності присмачіть меленою кіндзою (коріандром) та меленим чорним перцем.

Поспішаю поділитися і своїм смачним кулінарним відкриттям — пісним бігосом, наперед упевнена, що багатьом сподобається. Для свого бігосу я використала відварені та заморожені опеньки (300 г). Дала їм трішечки розморозитись і постаралась дрібненько нарізати. Обсмажила на олії цибулину, додала туди свої грибочки і  трохи потушкувала. Окремо до напівготовності потушкувала квашену капусту (300 г). А тим часом в чавунній каструлі дала закипіти порізаній на величенькі шматочки картоплі (5 штук), додала туди ретельно промите у кількох водах пшоно (100 г) і гриби, знову довела до кипіння, а потім поставила до розігрітої духовки і дала трохи поваритися, а вже тоді до свого варива додала капусту. Спеції були звичайні: лавровий листочок, чорний перець горошком (попередньо розчавила його качалкою), до смаку посолила, притрусила страву ще й меленим чорним перчиком (на цьому й зупинилася, бо грибочки не дуже люблять різні прянощі). І готувала, доки картопля не зварилася. Дуже добре цій страві дати хоч трохи настоятися, але ми не втерпіли і  з’їли ще гарячою.

А ще, як кажуть, захопленням із першої ложки для мене стали тріпанці. Оригінально, ситно і смачно. Візьміть 1,5 кг сирої картоплі, 5 цибулин, 400 г борошна, 100 г манної крупи, олію, сіль за смаком. А ще — капусту для смажіння, у мене була квашена (300 г). Картоплю і дві цибулини почистити й потерти на дрібній тертці. Додаємо до маси борошно і манну крупу (поки вона не стане матовою на вигляд і густою, як пюре), солимо і вимішуємо. Отриману масу викладаємо на дошку (2 столові ложки маси) завтовшки 1 см і тупим боком ножа робимо дрібні смужки. Тріпанці варимо у великому і високому баняку, який наповнюємо на три чверті. Кидаємо тріпанці до посоленого до смаку окропу, легко помішуємо дерев’яною ложкою, даємо закипіти і варимо на слабкому вогні до готовності. Зварені тріпанці друшляком виймаємо з каструлі, споліскуємо теплою водою і поливаємо підсмаженою на олії цибулею. Так само варимо решту маси. Коли тріпанці готові, вимішуємо їх зі смаженою капустою чи, якщо ви не постите, свіжим сиром (в останньому випадку додаємо до смаку кефір або квасне молоко чи сметану). Результат мені дуже сподобався. І з тушкованою капустою, і без неї ця страва дуже смачна. Їсти тріпанці краще теплими.

«Котлетні варіації»

Щоб приготувати овочеві котлети, не варто чекати посту, що ви надалі й робитимете, бо точно уподобаєте, приміром, квасолеві котлети. Готуйте і куштуйте! Потрібно: склянка білої квасолі, моквина, цибулина, половина чайної ложки прованських трав, половина чайної ложки куркуми, по половині кореня селери, пастернаку і петрушки, щіпка кмину, 2 столові ложки борошна, сіль за смаком. Відварити попередньо замочену квасолю. Процідити. Овочі збити блендером і підсмажити на олії. Додати овочі до квасолі і ще раз збити блендером. Додати борошно,  сіль, перець і спеції. Вимішати. Сформувати котлети, обкачати у сухарях і смажити до рум’яної шкірочки.

Горохові котлети також мають багатенько своїх прихильників, і є за що! Спробуйте раз — захочете ще! На 0, 5 кг гороху потрібно 3-4 цибулини, 100 мл олії, столова ложка крохмалю, 4-6 столових ложок борошна, сіль, перець за смаком. Горох промити, залити водою, щоб покрила, і варити до готовності. (Щоб швидше зварилося — під час варiння додати у каструлю трохи сирої води). Коли горох буде готовий, посолити, поперчити. Остудити. Підсмажити на олії нарізану кубиками цибулю і додати до гороху. Вимішати, додати крохмаль і 3 столові ложки борошна. Сформувати котлети й обкачати їх у борошні та смажити до рум’яної скоринки.

Подавати з грибною підливою. Для того щоб її зробити, треба замочити сухі гриби (200 г) на ніч, злити воду, промити і варити 20 хвилин. Злити воду (але не виливати), нарізати дрібно гриби. Підсмажити 2 нарізані цибулини, додати гриби, просмажити 5 хвилин, додати кукурудзяне борошно — 2 столові ложки і повільно додавати грибну юшку, вимішуючи, щоб не було грудочок. Посолити і поперчити. Соус повинен бути не дуже густим.

Смачного вам! І головне, звичайно, — щоб була і духовна пожива!

РАДИТЬ ДІЄТОЛОГ

Столичний дієтолог Оксана Скиталінська каже, що піст, крім душевного очищення, готує організм до зміни пори року та переходу на нові продукти харчування. За її словами, харчування у цей час має бути збалансованим, тобто містити білки, вуглеводи, жири та вітаміни, мінерали, фітонутрієнти; оптимально приготовленим, тобто зберегти всі цінні компоненти для їх кращого засвоєння; вживатися невеликими порціями, але часто — 5-6 разів в день, бажано у теплому вигляді.

Лікар наголошує, що в піст слід використовувати все, що дарує нам природа, бо в ній — усі джерела нашого здоров’я і самопочуття, і ці джерела слід шукати в таких продуктах. Джерела рослинних білків — це бобові (квасоля, горох, нут, сочевиця, арахіс), картопля, крупи, горіхи, насіння. Джерела вуглеводів — це різноманітні крупи, хліб зерновий, висівковий, український; біле борошно замінити на пшеничне цільнозернове та житнє обдирне; овочі, фрукти та ягоди — як у свіжому, так і у вигляді страв, а також морожені та сушені. Джерела жирів — суміш оливковкової, соняшникової та кукурудзяної олій — використовувати для додавання у готові страви, горіхи волоські, мигдаль; насіння льону, гарбуза, арахісове масло та халва (джерело білків та жирів).

Знаючи поради і настанови, ми з легкістю можемо перетворити піст на подорож у світ нових смаків, кулінарних ансамблів, не забуваючи при цьому про помірність та стриманість.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>