Не хлібом єдиним

25.11.2015

Не лише святі хліб уміють випікати — це кожна господиня може робити власноруч. Ось рецепт хліба з додаванням картоплі, який довго не черствіє. Інгредієнти для приготування двох кілограмів домашньої смакоти (три буханці середньої величини): 1400 г борошна, 30 г дріжджів, 10 г цукру, 800 г молока, 25 г солі, 120 г звареної картоплі. Тісто готують опарним способом. Дріжджі розводять у теплому молоці, додають цукор, трохи борошна і добре вимішують до однорідної маси. Опару залишають у теплому місці для бродіння на годину-півтори. Взагалі треба дивитися, коли опара збільшиться у 2—2,5 раза в об’ємі, тоді до неї додати решту молока з рочиненою сіллю і відварену, натерту на дрібній терці картоплю або просто розім’яту, а також борошно. Тісто залишають на 2,5 години для бродіння. Під час бродіння тісто перемішують 2 рази. Готове тісто формують у вигляді батонів чи паляниць і дають підійти 30 хвилин. Перед випіканням кожен виріб змащують водою і гострим ножем роблять два надрізи. Випікають при темптературі 180 градусів протягом 45 хвилин.

Закарпатці печуть іще й хліб «Погач» по-берегівськи — круглої форми. Беремо кілограм борошна, 400 г молока, 2-3 яйця, 40 г дріжджів, по 3 столові ложки олії та цукру, чайну ложку солі. Спочатку треба розвести дріжджі в теплому молоці з сіллю та цукром, через 10 хвилин додати збиті яйця, олію і решту молока. Поступово всипати борошно і замісити тісто. Готове тісто зав’язати у намочену бавовняну серветку, але нещільно, і занурити у відро з теплою водою (до 25 градусів). Коли тісто спливе і перевернеться, викласти на посипану борошном дошку, розкачати, викласти на змащений лист. Зверху виделкою зробити кілька проколів і випікати у сильно розігрітій (240 градусів) духовці до золотистого кольору.

Кажуть, буде хліб — буде й до хліба.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>