Ми вперто намагаємося не помічати топінамбур, або ж, як його ще називають, земляну грушу. Тим часом у книжці «Лікарський порадник для третього віку» заслуженого лікаря України, лікаря-невропатолога вищої категорії, директора Інституту проблем болю Володимира Берсенєва читаємо: «На мій погляд, реєстр найкорисніших для людини харчових продуктів очолює... топінамбур! За ним ідуть курячі й перепелині яйця. Замикають трійку харчових лідерів печериці. Цей мій висновок не умоглядний, він, так би мовити, — підсумок особистих спостережень. Останніми роками в моєму раціоні харчування три зазначені продукти присутні постійно. Можу засвідчити: вони досить позитивно впливають як на працездатність, так і на спрагу до життя». Земляна груша містить багато корисних мікроелементів, має властивість знижувати вміст у крові людини цукру і холестерину й успішно застосовується при лікуванні різних захворювань.Топінамбур відрізняється від інших овочів підвищеним вмістом білка та великою кількістю природного аналога інсуліну — інуліну, який легко засвоюється організмом. У Бельгії земляну грушу величають «підземним артишоком» і ставлять в один ряд із корисним і смачним овочем.
Неземні смаки земляної груші
Топінамбур — невибаглива і загадкова рослина. Квітне сонячними квітами, не вимагає особливої праці, спеціальних способів збереження або приготування: старанно помий щіткою, можна навіть не чистити — і готуй собі так, як готував би картоплю. Але, незважаючи на те, що топінамбур було завезено до Європи ще в XVII столітті з Північної Америки, на відміну від картоплі він не став ні другим хлібом, ні першою їжею. Хоча бульби топінамбура за багатьма параметрами явно перевершують картопляні й за врожайністю не відстають. Щодо кулінарних властивостей земляної груші, то всі, хто шанує цей незаслужено непомічений овоч, в один голос стверджують: в умілих руках земляна груша подарує вам неземні смаки.
Почнімо дарувати собі і рідним ці смаки, готуючи салати. На часі — салат «Осінній». На 300 г земляної груші потрібно: 300 г квашеної капусти, яблуко, цибулина, 2 столові ложки олії, оцет або сік лимона, сіль за смаком.
Топінамбур і яблуко почистити і натерти на грубій тертці. Цибулю порізати кільцями і збризнути соком лимона (чи оцтом). З’єднати всі інгредієнти, посолити і заправити оливковою олією. Просто, смачно і дуже корисно. З осінньою депресією можете розпрощатися ще в процесі приготування салату, бо потужнішого афродизіаку, ніж земляна груша, в цю пору року і шукати годі.
Схожий ефект матиме і салат «Сонячний». Візьміть по 300 г земляної груші і моркви, 2 зубчики часнику, пучок кропу-петрушки, 2 столові ложки олії (спробуйте лляну — посильте корисні властивості страви) і сіль за смаком. Моркву і топінамбур почистіть і натріть на середній тертці. Часник і зелень подрібніть. З’єднайте всі інгредієнти, посоліть, заправте олією і перемішайте.
Ще одне універсальне смакове диво — це квашений топінамбур. Можна навіть не писати рецептів: у будь-який салат подрібніть трошки такої заготовки — і побачите, наскільки він змінює смак звичних страв, причому в кращий бік і моментально. А кваситься він простіше простого.
Бульби треба спочатку очистити й промити, нарізати тонкими пластинками, укласти пластами в емальовану каструлю або ж чисту скляну банку, залити підсоленою водою (2 столові ложки солі на лiтр води), залишити на кілька днів. Квашений топінамбур готовий. Його можна використовувати не лише під час приготування салатів, а й також як гарнір до гарячих і холодних страв.
Топ-омлет
Ця страва займе часу і вимагатиме особливого старання, але результат того вартий! Приготувати такий омлет близькій людині на сніданок — це проявити до неї особливе піклування і любов, а це, як відомо, дуже помічається і особливо цінується. Отож менше слів — готуємо інгредієнти: 600 г топінамбура, 100 г свіжозмеленої пшениці, 1 л води, чайна ложка солі, 2 яйця, 5 столових ложок олії (ідеально — з паростків пшениці, але і з соняшниковою букет смаків лише набирає нових відтінків, отож кому що подобається), болгарська перчина, дрібка червоного меленого перцю.
Топінамбур вимити, очистити і нарізати кружальцями. Закип’ятити підсолену воду і варити в ній земляні груші 20 хвилин до м’якості. Перець вимити і дрібно порізати. Подрібнені зерна пшениці покласти в миску і змішати з сіллю, червоним і чорним перцем. Відокремити білки від жовтків. Жовтки змішати з борошном. Земляні груші добре обсушити, дрібно нарізати і також змішати з тістом. Збити білки в густу піну і додати в тісто. Олію розігріти в сковороді. Викладати по столовій ложці тіста на сковорідку і рівномірно розподіляти . Посмажити омлети з двох боків до хрусткої коричневої скоринки.
Готові омлети залишити в теплому місці, поки не закінчите смажити усі. Такі омлети добре поєднуються з куркою і брюссельською капустою.
А для шанувальників дерунів також є чудова пропозиція — оладки із земляної груші. Хрумкі, ніжні, поживні, барвисті, корисні — що ще треба для переконливості приготування таких оладків? Отож беремо 700 г топінамбура, 300 г моркви, 100 г олії, 100 г борошна, 2 яйця і сіль за смаком. Топінамбур і моркву обчистити, натерти на дрібній тертці, додати яйця, борошно, сіль. Усе перемішати до утворення однорідної маси. Викладати отриману масу столовою ложкою на розпечену сковороду з олією та обсмажувати оладки з двох боків.
Перші страви
Ще більше холодної пори смакуватиме гарячий пряний супчик із топінамбура. Його за рецептом потрібно 400 г, а ще — 3 картоплини, цибулина, по 250 мл води і молока, 100 мл вершків, 50 г вершкового масла, столова ложка олії, кілька стеблин зеленої цибулі, чебрець, лавровий лист і сіль за смаком.
Земляну грушу почистити і порізати на невеликі шматочки. Цибулю подрібнити і спасерувати на олії. Додати топінамбур до цибулі і потушкувати 20 хвилин. Потім додати картоплю, молоко, воду, спеції і потушкувати овочі на повільному вогні ще 20 хвилин. Далі подрібнити їх у блендері, перелити у каструлю, довести до кипіння, посолити і додати вершки. Подавати супчик із зеленою цибулею. Скуштуйте не відкладаючи — не пошкодуєте!
А якщо хочеться чогось пікантнішого — приготуйте квасолевий суп-пюре з топінамбуром. Потрібно 100 г сухої квасолі, 3 бульби топінамбура, цибулина, болгарська перчина, сіль і чорний мелений перець за смаком, чебрець і зелень (для прикраси).
Квасолю попередньо замочити на 6-8 годин чи на ніч. Потім залити свіжою водою, варити до готовності. Запекти болгарський перець у духовці та, очистивши від шкірки й насіння, нарізати на шматочки (можна перець очистити і стушкувати на сковорідці). Ріпчасту цибулю та топінамбур обчистити й нарізати шматками, додати до розвареної квасолі й варити до готовності (приблизно 20 хвилин). Потім подрібнити все просто в каструлі блендером. Додати нарізаний болгарський перець, посолити й поперчити до смаку, приправити чебрецем. Перемішати суп і поставити мліти на слабкому вогні під кришкою 10 хвилин. Суп подавати, прикрасивши зеленню.
Відкривайте для себе нове, прислухайтеся до порад фахівців, експериментуйте! На світі дуже багато незвіданих і корисних рослин, смак яких — надзвичайний! Смачного!
ОРИГІНАЛЬНО